Zrození běžce

Veselý běžec v Bezručáku

Běhání mělo zpočátku drobné mušky

Běhat si začal letos na jaře. Po nové cyklostezce v chomutovském Bezručově údolí. Líbilo se ti, že na asfaltu jsou vyznačeny kilometry. Potřeboval si přeci vědět, kolik toho dáš. Hned od začátku si sice měl aplikaci Runtastic pro iPhone, která umí měřit naběhanou vzdálenost, ale v Bezručáku není všude GPS signál. Zato drobných mušek je tam nepočítaně.

Zlepšoval ses běh od běhu. Běhal si rychleji a rychleji. Běhal si dál a dál. Před Prvním mlýnem se signál ztrácel a už se neobjevoval. Musel ses spoléhat jen na stopky. Znát pouze délku uběhnuté trasy a výsledný čas ti ale nestačilo. Chtěl si víc. Zajímal tě profil terénu, časy na kilometr, průběh tempa vynesený do grafu, zákres trasy do mapy.

Běh na Matyldě

Běh na Matyldě - jeden z pomalejších

Celou loňskou sezonu si s rodinou jezdil na mosteckou Matyldu na in-line brusle. Letos jste tam jezdili taky. Zatímco ale všichni kolem vodní nádrže kroužili na bruslích, ty jsi běhal. Signál GPS po celé trase. Nádhera. Do sluchátek sis nechal každých 500 m šeptat aktuální čas posledního kilometru, takže udržet slušné tempo byla hračka.

Cesta do Mostu a zpět ale zabere desítky minut, které si mohl věnovat běhání. Ano, byl si i na nové cyklostezce u nového chomutovského zimáku, ale nemáš na ni dobrou vzpomínku – došly ti tam baterky. V mobilu, samozřejmě.

Ale proč vlastně někam jezdit, když můžeš na trať vyběhnout rovnou z domu. Běháš teď ve volné přírodě. Podél vodního přivaděče. Dříve by ti chyběl pohled na zadečky bruslařek, které tě inspirovaly při bězích po cyklostezkách. Dnes už to nepotřebuješ. Jsi běžec. Máš svůj svět. Svět, ve kterém jsou jen tvoje nohy a cesta.

Za týden bude 1. září. Před pětatřiceti lety si prvního zářijového dne poprvé zasedl do školní lavice. Letošní první září bude dnem, kdy se poprvé postavíš na start běžeckého závodu.

Tak ať ti to běží. Natrénováno máš.

20 thoughts on “Zrození běžce

  1. Tak at se start vyvede, ja prave myslel ze od te doby co behas ve volne prirode jsi prestal pouzivat meraky,stopky,gps atd… Ja na kole nejdriv chtel byt informovany o kazdem km 🙂 a ted kdyz uz to je srdecni zalezitost proste vezmu kolo a utaham se neomezovan merenimi a nastavenimi hi-tech hracek 🙂

    • Děkuji za přání, Martine. Hračky ale zatím k běhu potřebuji. Baví mě sledovat, jak se zlepšuji. Baví mě vědět, že jsem za poslední týdny naběhal přes sto kilometrů.

      Teď jsem navíc v aplikaci Runtastic objevil funkci Ghost. Vyberu si některý z historie svých běhů a soupeřím sám se sebou. Aplikace každých 500 m hlásí nejen celkový čas a čas posledního kilometru, ale také o kolik jsem za (před) sebou samým z minulého běhu.

      Navíc u běhání poslouchám hudbu, takže přístroj má multifunkční využití.

      Ale až budu běhat ultramaratony, budu se muset obejít bez iPhonu. Nevydržela by baterka.

  2. Chtěl jsem běhat, ale zjistil jsem,že mě běhání nebaví. Zjistil jsem, že když přede mnou netáhneš alespoň ten kulatej nesmysl, není pro mě běh cíl. Zjistil jsem nejvíc to, že běhání je pro ty, co se nenaučili jezdit na kole! 😉

    • Tomíku, už jsem ti několikrát říkal, že cyklistika je sport pro buzny, ale to ti určitě ti sladcí hoši v cykloprodejně už také pošeptali. Teď navíc ten trapas: Jako by nestačilo, že Armstrong nikdy nebyl na měsíci, on ještě navíc ani jednou nevyhrál Tour.

      Hele, běh, vole, tam rozhoduješ jen ty a tvoje srdce, tvůj rozum. A ne nějaká zkurvená přehazovačka od Shimanů.

      • Běh, běh, běh…vole to je leda to, co rozhoduje, abych si při průjmu nestříkl do prádla! To Ti je tak rychlý, že to nejde zaznamenat ani na grafy do ajfounu. Srdce a rozum mi velí se rozhodnout zda-li v tomto běhu zapnout či nezapnout můj powersong a jestli se posrat nebo neposrat!

      • Hele, ty si se pral s cyklistou ? Srdce a rozum muzes vkladat do jakekoli cinnosti ktera te bavi, nejen do micudy …

  3. Výborně napsaný! Bravo! Tam kde (kdy, s čím) jiní končí, Laco začíná.
    Tomik: Poslední větu tvého komentáře jdu zvěčnit na štangli :-).

  4. Vanekelte, díky! Chytlo mě poslední dobou kolo. Silnička. Nechtěl jsem už čekat až mě po čtyricítce začne bavit běhání 😉

    • Jó, silnička … Já na starý kolena nedávno ze silničky přesedlal na horala. Dobrý, ale silnička je silnička a jednou se zase vrátím.

  5. Vaše blognutí si vždy čtu rád.
    Dnes mi od první věty něco nesedělo. A už vím co :
    V první větě mluvíte o někom ve 3 osobě (ON SI) a ve třetí větě jej oslovujete ve druhé osobě (TY).
    Že to motám? Ale ne. Myslím tím záměnu SI a JSI (nebo SIS):
    Běhat si začal . . . = On si začal běhat … jen tak sám pro sebe
    Běhat jsi začal . . . = Ty jsi začal běhat … pro zdraví a pro radost
    (Běhat sis začal . . . = Ty jsi si začal běhat … bez dovolení, bez bumášky, ale s radostí)

    k obsahu: přeju ať Vám běhání vydrží. A při závoddu nezapomeňte „Není důležité vyhrát …. ale zvítězit! “ 🙂

    • Není důležité mít lepší čtenáře. Je lepší mít čtenáře, kteří z vás udělají lepšího blogera.

      Děkuji, rgr.

    • Ahoj Martine, děkuji za pozvání. Díval jsem se na stránky s výsledky minulých běhů. Zatím svými časy atakuji ty nejlepší běžce z mladších žáků. Až potrénuji a budu moci soupeřit alespoň se staršími žáky, pak se přihlásím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *