Planetárium Most

Jak podpořit dobrou věcByli jsme dnes odpoledne v mosteckém planetáriu. Musím se přiznat, že ač funguje již dvacet let, byl jsem tam poprvé. Kromě geniálního přístroje ZKP2 Carl Zeiss Jena mě uchvátil především správce planetária Josef Mates. Tento pětašedesátiletý důchodce je opravdým nadšencem, což dokázal nejen během produkce, ale i po jejím skončení, kdy jsem se s ním dal do řeči.

Zatímco jiná podobná zařízení jsou vybavena kvalitní audiotechnikou, drahými projektory a počítači připojenými k internetu, v Mostě se musí spokojit s dvacet let starým „kotoučákem“ a promítačkou diapozitivů. Protože mostecký magistrát raději vynaloží stovky tisíc korun na novoroční ohňostroj než aby uvolnil pár tisícovek na výbavu planetária. O vztahu města k planetáriu svědčí také to, že na jinak kvalitních mosteckých internetových stránkách stále ještě najdete starou informaci, že programy pro veřejnost se konají každou neděli od 15.00 hodin. Ve skutečnosti však probíhají v sobotu.

Pokud to do Mostu nemáte daleko, chcete podpořit dobrou věc a zároveň se i něco zajímavého dozvědět, domluvte se s Josefem Matesem na telefonním čísle 607 935 166. Jistě vás rád v mosteckém planetáriu přivítá.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *