Kleinwelka

Do bludiště příště jedině s navigací
Jste-li ze severních Čech a hledáte tip na rodinný výlet, doporučuji návštěvu tří atrakcí poblíž obce Kleinwelka, které jsme navštívili tuto sobotu. Z Chomutova se tam můžete dostat přes Teplice a Cínovec a dále směr Drážďany a Bautzen. Lepší cesta ale vede přes Horu Sv. Šebestiána a Chemnitz, protože se více než 100 km svezete po krásné dálnici A4. Cesta trvá něco přes dvě hodiny, vzdálenost Chomutov-Kleinwelka je asi 180 km.
Rodinné vstupné do Saurierparku stojí 19 Euro a zábavy je tam tak na tři hodiny. Kromě více než půldruhé stovky modelů pravěkých ještěrů je k dispozici spousta různých atrakcí pro děti a hravé dospělé. Jen pár eurobabek stojí vstupné do Parku miniatur, kde se sice moc nepobavíte, ale je dobré vidět, jak si východoněmečtí komunisté představovali socialistický zábavní park.
Hned naproti tomuto skanzenu najdete Irrgarten, což je největší přírodní bludiště v Německu. K cíli tam prý vede 30.720 cest, nejkratší má 350 metrů, což ale rozhodně nebyl náš případ. Co mělo být původně jen doplňkem zážitku z parků dinosaurů, stalo se pro mě zážitkem hlavním. Prvních deset minut jsem Klárce ještě pobaveně oznamoval, že bloudíme. Po dalších dvaceti minutách jsem se chtěl vrátit k pokladně a zeptat se na cestu nebo si alespoň vyžádat mapu, kterou jsem předtím furiantsky odmítl. Jenže jsme netrefili už ani ke vchodu. Posledních dvacet minut bylo pro mě utrpením. Nepomohlo ani to, že jsem Klárku vzal na ramena, aby z nadhledu hledala správnou cestu. Když jsme po necelé hodině bloudění konečně dorazili do cíle, necítil jsem radost, ale už jen úlevu.
Kleinwelka

0 thoughts on “Kleinwelka

  1. Díky za tip, asi si tam zajedu. Hlavně tedy ty dinosauři mne zajímají … Naposledy jsem byl na něčem podobném v Polsku. Mělo to reklamu jak kráva a pak tam bylo prd, velebnosti :-/

  2. to JirkaZ dinosaurů budeš nadšenej. A vyzkoušej i to bludiště, zajímalo by mě, jestli je normální bloudit tak dlouho jako se to povedlo nám.

  3. bludištěJak příště vyzrát na bludiště? Co se podívat na mapy.cz, letecký snímek, a je to 🙂 Na navigaci se vykašli, poslouchej instinkt, image je na nic.

  4. Laco, a jak dlouho si bloudil zpět? Taky hoďku? 🙂 Jo a odpověď na Tvou otázku, zda je to normální je prostá. Normální je nekouřit.

  5. to NociZpátky už bloudit nemusíš. Uprostřed bludiště jsou totiž schody na lávku, přes kterou projdeš k východu. Kromě toho z lávky můžeš pobaveně pozorovat více či méně zoufalé bloudící a v závislosti na svých jazykových schopnostech (nebo výskytu krajanů) tu a tam pomoci radou.

  6. to známjo, ty potvory si pamatuju – ty už tam byly, když jsem jako prcek s rodičema jezdil na výměnnou rekreaci do NDR (cca 1980). Tenkrát jsme se tam pravidelně stavovali a už tehdy to byl zážitek. Tenkrát totiž nebyl žádnej Jurskej park nebo Lovci dinosourů.
    Vrcholem byla Cesta do pravěku a tak vidět tyhle potvory „naživo“ bylo pro mě docela hororový…

  7. to PetrJo, úplně tě tam vidím. Nedávno park slavil 25 let od založení, tak si byl možná jeden z prvních československých pionýrů co tam byl. Ale bludiště tam tenkrát nebylo, to tuším postavili až počátkem devadesátých let.

  8. Uff, já tam nebyl jako pionýr, ale táta pracoval ve velký fabrice, co měla chatu v krkonoších. No a němci (z jiný velký fabriky v německu) se těšili na krokonoše, my zas na velký jezero s pískovejma plážema v NDR. Zaboha si ale nevzpomenu jak se to tam jmenovalo (snad něco jako hoyswerda).

    Každopádně to byl zážitek už jenom kvůli tomu, že nás tam vozil člověk co měl „vytuněnej autobus“ a po okreskách (nahoru a dolu) to s náma mastil 110-120. Ten řidič se jmenoval Holeček a „před autobusem“ dělal do motosportu. Znal jsem ho celkem dobře, protože sem sedával na sedačce hned u řidiče (tam jak sedávaj delegáti) a on mě dycky sledoval a když viděl že blednu, tak zastavil – já se vyzvracel, zbytek autobusu se vyčůral a frčelo se dál…

    Jo jo, to byly zážitky.

  9. Jak neblouditU 2D bludiste existuje zpusob, jak nezabloudit a je stoprocentne ucinny, ale zdlouhavy. Drzis se PORAD VPRAVO (nebo porad vlevo)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *