Poetika života v paneláku

Místo pro romantické duše?Před pár dny jsem v Lidových novinách narazil na článek Jsme proti paneláku zaujatí, ve kterém mě zaujala tato pasáž:

Fasáda panelového domu naproti, s lodžiemi jedna jako druhá, připomíná vám snad kotce pro králíky? Kdepak! Je to včelí plástev, v jejíchž buňkách se co chvíli objeví život – tam někdo věší prádlo, naproti si zase někdo vyšel na balkon zakouřit, zatímco támhle se vyhřívá pes… A večer – obdélník domu se postupně pokrývá zářící mozaikou světel, která zanedlouho naberou modravý odstín, aby potom jeden bod za druhým odumíraly. Přitom ten pocit sounáležitosti s ostatními není daleko pocitu při pohledu na hvězdnou oblohu.

Navrhuji umístit desku s tímto textem ke vchodu každého paneláku. Jsem zvědav, jak dlouho ji sprejeři nechají bez povšimnutí.

5 thoughts on “Poetika života v paneláku

  1. Komunistický seriálJe fakt, že jsem si při čtení tohoto odstavce vzpomněl na seriál o socialistickém soužití v paneláku s názvem Dnes v jednom domě. Myslím že Martin Růžek tehdy podobně poeticky uvedl první díl: "Dům na sídlišti Sojčí vrch, zatím bez dějin a bez paměti, čeká už netrpělivě na lidi, kteří zítra začnou psát jeho historii"

  2. pro zwíře: spíš bych to viděl na salónního komunistu, než na proletáře, protože ten v tom nemusí bydlet. proto může psát takovýhle kidy.

  3. Zajímalo by mě, kde žije autor téhle agitky. Pokud v paneláku, může to třeba i "myslet upřímně"…

  4. Nemam s tim problemTen uryvek je vazne hroznej, ale ja osobne s bydlenim v panelaku nemam nejmensi problem. Nevidim v tom rozdil proti klasickemu cinzaku… ;o)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *