Pohádkové safari

Předčasný MikulášPodkrušnohorský zoopark na minulý víkend připravil Pohádkové safari. Říkal jsem si, že jdeme brzy, když jsme se v sobotu před osmou večerní blížili k recepci kempu Kamencového jezera, odkud se vyjíždělo k lesoparku, kde se měli prohánět víly, čerti, vodníci a další pohádkové bytosti. Za světla to přeci nemůže být ta pravá atmosféra… Jenže to jsem ještě netušil, že na naší soupravu budeme ve frontě čekat přesně tři hodiny. Aby taky ne, soupravy s kapacitou 60 lidí jezdily dvě, jízda trvala hodinu a lidí bylo několik stovek.

V jedenáct večer, kdy jsme vyrazili vstříc neznámému, už byla nejen pořádná tma, ale i slušná zima. Když nám po chvíli průvodce oznámil, že strašidla nebudou a budeme se muset spokojit s pohledem na zvířátka, přemýšlel jsem o tom, jaká sprostá slova v tomto příspěvku použiju. Naštěstí šlo pouze o žert. To co mělo následovat, ale už taková sranda nebyla. Rozhodně ne pro děti.

Seděli jsme ve třetím voze hned na první lavici, a tak si pohádkové přízraky nemohli nechat ujít příležitost vyskočit na oj a tváří v tvář mi děsit dceru. Pětiletá Klárka ještě poměrně statečně odrazila nápor loupežníků, ale uklidnění nepřinesla děsivá scéna, kdy v kleci před Perníkovou chaloupkou plakal Jeníček a zlá ježibaba se pokoušela z našeho vozu strhnout Mařenku, která ně něj vyskočila, když se jí s šíleným křikem podařilo uprchnout z chaloupky.

Když průvodce oznámil, že nás čeká to nejhorší, neboť se blížíme k peklu, Klárka se mě s pláčem otázala, kdy už to skončí. Při pohledu na její vyděšený výraz jsem se utěšoval tím, že těsně před půlnocí už musejí být čerti znavení (i když vím, že čert nikdy nespí) a po celovečerním popíjení ohnivé vody nebudou schopni vyskočit na vůz. Mýlil jsem se.

Výjevy z Mikulášských besídek, které Klárka měla možnost v minulých letech vidět, byly jen slabým čajíčkem proti tomu, jaké představy o pekle mají v chomutovském zooparku. Když se před naším vozem objevil čert s nemluvnětem na trojzubci a ještě hrozivější pekelník vyskočil na oj a sápal se po Klárce, měl jsem opravdu strach o její duševní zdraví. Uklízíš si pokojíček?, zachroptil čert a Klárka mezi vzlyky ukázala na mě a řekla: Uklízím, zeptej se táty! Když jsem se jí cestou domů v autě ptal, proč čertovi tak suveréně tykala, vůbec nevěděla, co mu říkala…

Pohádkové safari

11 thoughts on “Pohádkové safari

  1. No to je tedy trochu silný kafe takto děsit děti de facto pro zábavu dospělých. Určitě by bylo lepší jít tam ve dne, protože je tam opravdu moc hezky a ani nejsou třeba takové hovadiny, ze kterých budou mít malé děti akorát trauma.

  2. He he, no troška strachu ještě nikomu neublížila, vem to z druhé strany, za pár let se bude dobrovolně bát při koukání na horory 😉

  3. to Jirka MacichObčas je dobré, když děti poznají, že existuje i jiná než rodičovská autorita. Proto si ostatně lidé čerty vymysleli. A Klárka věděla do čeho jde, na vysokou pravděpodobnost výskytu pekelníků byla několikrát upozorněna a neodradilo jí ani tříhodinové čekání ve frontě. Jen si potom ve voze sedla na špatné místo 😉

    Jo a mezi námi Jirko — pokud v lesoparku zrovna nekřtí Halina Pawlovská přerostlé kozy (viz http://laco.bloguje.cz/140584_item.php), je tam celkem nuda.

  4. POHODASuper článek se super obsahem.Pobavilo mě to a přestala jsem litovat, že jsem děti ochudila o tento zážitek.
    Ve stejný čas Vašeho čekání ve frontě jsme ležely (3 děvčata – 33,5,3)ve vaně plné teplé vody s troškou relaxační pěny. Poté jsme zvolily na DVD "Jen počkej zajíci". Já jsem si zavzpomínala na krásné mládí a holky se také dobře pobavily.
    Ale příští rok ten Lesopark s čerty vyzkoušíme – budeme už o rok starší a méně bojácné.
    K článku kromě 1 překlepu nemohu nic namítat. Super, díky.

  5. to Evička tričkoTy své holky pěkně rozmazluješ. Co když pak budou podobnou romantiku vyžadovat po svých manželích? Ve frontě bylo taky dobře — Klárka si rozvíjela svojí schopnost navazovat sociální kontakty (tatínkovi to jde taky dobře) a já hledal odpovědi na otázky kolik je na nebi hvězd, kde začíná nebe, kdo se ho může dotknout apod.

    Ad překlep: Je to možný, jsem totiž velkej frajer a příspěvky si po sobě nečtu, takže netvrdím, že by se jazyková korektorka nehodila. Myslíš, že bys na to měla?

  6. superTak doma to na mě bylo zkoušeno, abych se zúčastnil se starší ratolestí. Úspěšně jsem predikoval účast Chomutováků neb Červený Hrádek na Vánoce bývá také přecpán a dnes stačila v OKay rychlovarka za 99,- a DVD přehrávač za litr, aby se Chomutováci stačili poprat. Hromadné akce nebrat, bohatě stačí vibrování kovotěsu v okně a prohození pár slov o vlivu Meluzíny na výchovu dětí v Čechách. Je to zadarmo a nemrznu.

  7. Re: super"Pokud ti je zima, jsi špatně oblečen, nudíš-li se ve frontě, nedokážeš si najít zábavu" — bylo zajímavé, že děti se ty tři hodiny ve frontě nenudily, dlouhou chvíli měli prakticky jen rodiče, kteří si jí dokázali zkrátit maximálně tím, že nadávali na organizátory. A hromadná akce to rozhodně nebyla — cca 400 lidí zase není tak moc (a to tam bylo dost přespolních). Ale pravdou je, že kdybych věděl předem, že tam budeme tvrdnout tři hodiny, asi bych se hodně rozmejšlel. Teď jsem ale doma za hrdinu!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *