Inženýrská odysea

Ať žije Perpetis!Tuto neděli začíná TV Prima reprízovat seriál Inženýrská odysea, který mě fascinoval hned při svém prvním uvedení počátkem osmdesátých let minulého století (brr, to zní ale strašně), kdy jsem byl teprve žákem základní školy. Už se těším na první díl s názvem Promoce, ve kterém se začnou rozehrávat osudy tří kamarádů toužících dokázat kapitalistické cizině, že i na socialistických rýsovacích prknech může vzniknout „něco velkolepého“.

Na strojařské fakultě v Praze se spřátelili tři studenti z koleje: Vašek Pešek, kluk z dělnické rodiny v Hlubočanech, Zbyněk Kořínek, který byl vychován v dětském domově a Janík Krnáč z malé slovenské vísky. Po promoci chtějí všichni tři nastoupit společně do jednoho závodu a vytvořit „něco velkolepého“. Vašek se tak dostane do sporu se svým otcem, který pracuje jako mistr, protože vybraný závod není ten „jeho“. Brzy se musí od kamarádů odloučit Janík – jeho matka onemocněla a potřebuje ho mít doma. Sekretářka děkana, Saša, které se líbí Zbyněk, mu zařídí výhodné místo v ČKD v Praze. Zbyněk nechce zradit kamarády, místo však vezme Vašek, kterému je snadný úspěch vlastní. Po vojně jsou tak všichni poněkud zklamaní, ale jejich cesty se brzy znovu setkají.

0 thoughts on “Inženýrská odysea

  1. Jo, jo, taky se těším. A doufám, že po skončení vytáhnou další eso – Okres na severu a mýho oblíbenýho soudruha Pláteníka.

  2. to VankeltZapomněl si ještě na seriál Muž na radnici. I když je fakt, že František Bavor, obětavý poslanec a funkcionář národního výboru ve Starém Kunštátu, nesahá okresnímu tajemníkovi KSČ v Brodu Josefovi Pláteníkovi ani po kotníky.

  3. já si teda ty jména soudruhů nepamatujuale první díl IO jsem samozřejmě viděl a těším se i na další..
    Určitě se budu dívat, když pustí do éteru i Muže na radnici a Okres na severu. Když jeden vypustí, ty ideologické bláboly, kterým se dá navíc pěkně zasmát, dá mu ten seriál víc než přiblbá Ulice v růžové zahradě, vekteré musíte zvonit 2x..

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *