Výchovný film Tima Burtona

Fantazie utržená ze řetězu


Jako výměna za Afriku Járy Cimrmana mi byla nabídnuta zápůjčka filmu Karlík a továrna na čokoládu. Skoro jsem se urazil. Protáhlý obličej jsem měl ovšem jen do chvíle zjištění, že film režíroval Tim Burton. Nepatřím sice mezi oddané fandy tohoto režiséra, ale jeho filmy určené především dětem mě uchvátily (Střihorukého Edwarda jsem viděl dávno, Mrtvou nevěstu nedávno) a nadšen jsem byl i z Karlíka, kterého jsme doma shlédli o tomto víkendu. Takový mix fantazie, bláznivých nápadů, ulítlosti, chytlavých písniček a výborných hereckých výkonů se jen tak nevidí.

Málokterý dětský film navíc obsahuje tolik nenápadných výchovných prvků, které v továrně na čokoládu zafungují více než v chaloupce z perníku.

4 thoughts on “Výchovný film Tima Burtona

  1. Souhlasím, je to dost prima filmeček. Nevím jestli by se u toho dokázaly bavit i děti (ony filmy od Burtona nikdy nebyly moc pro děti, spíš se jen tak tvářily), ale já se po dlouhé době u DVD bavil a byl unášen šíleným dějem.
    Doporučuju i ostatním.

  2. to KovbojNo Klárka (6 let) se u toho bavila skvěle. Dle mého to je film PŘEDEVŠÍM pro děti, ale užijí si i dospělí.

  3. Film x knizkaOno ve knížce je těch spíš nápadných výchovných prvků taky dost. Respektive: Roald Dahl se s dětmi ani v dětských knížkách nijak nemazlil, nevycválané spratky by klidně utopil/nechal uhořet/zlikvidoval nějakým obzvláště vynalézavým způsobem. A dětem se to stejně líbí. Myslím, že kombinace Roald Dahl a Tim Burton je dokonalá, Karlík je neobyčejně ulítlý film.
    Ještě doporučuju ke shlédnutí Burtonův film „Nightmare Before Christmas“ – taky loutkový, jako Mrtvá nevěsta, moc hezký.

  4. Karlík je opravdu skvělej, jako bonbónek doporučuju skouknout i bonusy, zejména o výcviku veverek (ano, ve filmu účinkují ŽIVÉ veverky) a o náročném výkonu Deep Roye, který odehrál všechny Umpa Lumpy…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *