Nejkrásnější dárek

Od Václava Havla


Můj první a zároveň poslední prezident republiky, kterého jsem kdy měl, tento týden slavil sedmdesáté narozeniny. Dárků dostal spousty. Chtěl bych však upozornit na jeden z největších darů, kterými Václav Havel obdaroval nás. Mám tím na mysli jeho první novoroční projev z 1. ledna 1990. Některé jeho pasáže jsou dnes možná ještě aktuálnější než byly tehdy, jen pár dní po sametové revoluci.

Masaryk zakládal politiku na mravnosti. Zkusme v nové době novým způsobem obnovit toto pojetí politiky. Učme sami sebe i druhé, že politika by měla být výrazem touhy přispět ke štěstí obce, a nikoli potřeby obec podvést nebo ji znásilnit. Učme sami sebe i druhé, že politika nemusí být jen uměním možného, zvlášť pokud se tím myslí umění spekulací, kalkulací, intrik, tajných dohod a pragmatického manévrování, ale že může být i uměním nemožného, totiž uměním udělat lepšími sebe i svět.

15 thoughts on “Nejkrásnější dárek

  1. Krásnéa rozhodně pravdivé. Jinak taky souhlasím. Havel byl, je a asi i na dlouho bude člověk, který v politice nemá obdobu.

  2. on Havel byl moralizující dramatik, přičemž nikdy žádné pořádné drama nesepsal, a co se týče morálky, o ní by asi nejlépe mohla povykládat jeho první žena Olga, když jí ještě za jejího života zahýbal s různejma ženskejma,naposled s Dášou… Ale i tak mi byl milejší než Klaus, to je fakt, protože Havel si – na rozdíl od nj – nikdy nehrál na to že je chytřejší než Bůh.

  3. Že Havel Olze zahejbal je fakt. Faktem ale je, že o tom Olga věděla (naprosto otevřeně) a taky, že ona byla z jejich vztahu první, kdo si našel někoho jiného (už tuším v roce 83, kdy byl Havel zavřený)
    Takže těžko říct, jestli je to nemorální, když si byli spíš vzájemnou životní oporou než manžely ve smyslu erotickém.

  4. Jediný skutečný prezidentVe svých 23 letech si dovolím tvrdit, že jsem zažil zatím pouze jediného skutečného prezidenta – Václava Havla.

  5. NEPROHRÁT…Pravda a láska ještě nezvitězily nad lží a nenávistí. Jak by také mohly? Vždyť zbraně, kterými bojují, jsou tolik křehké a její bojovníci tak zranitelní… Ovšem jsou také neporazitelní, a v tom je jejich síla, a naše naděje… Neboť neprohrát, toť cíl… P.S. Bravo, Laco.

  6. …vy ste mrdky, co tady řešíte nějakej bulvár. Václav Havel je fakt jedinej prezident…

  7. Laco, doufám že jsi už četl knihu Prosím stručně 🙂 Doporučuji hlavně Havlovy poznámky z 90. let.

  8. Tak i onakVáclav Havel byl a je bezesporu zajímavou osobností, ale některé jeho kroky byly velice problematické a kontroverzní – amnestie, milosti typu „Chadimová“, utnutí zbrojního programu po převratu, …. Jeho ideálu občanské společnosti nevěřím, protože vychází ze stejně mylného předpokladu jako komunistická ideologie a totiž že všichni lidé jsou nesobečtí, zodpovědní a pracující ve prospěch celku (i když se samozřejmě současně panu Havlovi omlouvám za toto srovnání, protože tím rozhodně nechci říct, že by jeho ideály měly s komunismem co společného). On zkrátka někdy žil mimo realitu, se kterou je nutné při všech myšlenkách počítat, neboť ideál nikdy existovat nebude. Každé filozofování je pěkná věc a i já sám se mu občas věnuji, ale lidstvo to neuživí a neochrání před nemocemi a válkami, z čehož vyplývá že výkonnou moc musí mít svěřenu vždy v první řadě realista a tím pro mě Václav Havel nebyl. Naštěstí pro něj i pro nás se on ale nestal předsedou vlády, nýbrž prezidentem, tedy člověkem, který má té skutečné výkonné moci jen minimum a i proto souhlasím s tím, že byl dobrým prezidentem, nikoliv však jediným. Úroveň Václava Klause pokud pominu jeho neexistující nadstranickost, je velmi vysoká a pro mě osobně je asi lepším prezidentem on.

  9. to LuboČloveče dobrý. Jen to potvrzuje, že si byl vždycky spíše inteligent než fotbalista.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *