Množství zachráněných dat: 0 byte

Chci ke svým datům přistupovat přes internet


Až do této neděle jsem nikdy nepřišel ani o deset deka dat. Na sklonku víkendu mi ale v domácím počítači začalo zlověstně praskat. To se se mnou loučil pevný disk. Několik desítek GB dat se nenávratně odporoučelo do digitálního nebe a přivolanému technikovi nezbylo než vyjádřit mi upřímnou soustrast.

Čert vem několik hodin ztracené práce, ale až se mě mé děti za pár let zeptají, proč v rodinném fotoalbu chybějí fotky z roku 2006, budu jim muset vysvětlit, že v té době ještě nebyla všechna data uložená a zálohovaná kdesi na webu, ale že jsme v obývacím pokoji měli nevzhlednou krabici s něčím tak zranitelným, jako je pevný disk.

16 thoughts on “Množství zachráněných dat: 0 byte

  1. ZálohaZálohovat, zálohovat, zálohovat …

    Tohle mi kdysi tloukli do hlavy. Dokud jsem neprisel o prvni data, tak jsem taky nezálohoval. Při současné ceně disků a DVD už je to v pohodě.

  2. to VestaSouhlasím, ale na domácím počítači nemám DVD mechaniku. A vypalovací už vůbec ne.

  3. Zalohovani..Abys je nedal nekam na web, kde nebudou zalohovana… stejne tak je muzes mit doma a zalohovat tam, ne?

    Urcite ne na DVD, jinak by odpoved totiz mohla znit: „deti deti, protoze jsem je dal na DVD“ 🙂

    Toto preci neni o internetu. Spise o tom, ze by se treba i nam domu mohl dostat nejaky jednoduchy zpusob zalohovani, na ktery bychom nemuseli moc myslet.

  4. Data na webuS internetem to má mnoho společného. Představoval bych si to tak, že bych měl někde na webu VŠECHNA svá data, která by kromě toho, že by samozřejmě byla zabezpečena proti zneužití, byla také zálohována a pro klid v duši by bylo volitelně možné nechávat si řekněme jednou za měsíc posílat zálohu vybraných dat fyzicky poštou na nějakém paměťovém médiu.

    Výhody přístupu k datům přes web jsou zřejmé. Z domova, z práce a prakticky odkudkoli se dostanu ke svým textům, fotkám nebo hudbě. Předpokladem je pochopitelně rychlé připojení k internetu a výrazné snížení cen záznamových médií.

  5. dotMacHm, Láďo, takhle nějak funguje účet .Mac (US$ 99/rok) ? http://www.mac.com/ (a někdy před půl jsem viděl kopii z Redmondu, ale už si nevzpomenu na název ani URL) ? fotky publikuješ z iPhoto přímo do galeriií na svůj iDisk, kam můžeš navíc i pomocí Apple Backup zálohovat svá data (dokumenty i mail, adresář, kalendář, bookmarky). Google náhodou podobné služby nenabízí?

  6. Dítě se musí spálit, aby nechalo na pokoji kamna…Taky jsem zažil něco podobného, ale v hlavní roli nebyl počítačový hardware, ale lidský software (prostě mi bratr omylem přepsal disk). Od té doby si vždy jednou za čas ty důležitější soubory uložím do Gmailu, takže data mám vždy na dvou místech zároveň.

    Riziko, že mi zároveň kiksne počítač i Gmail, jsem ochotný podstoupit. Jenom u některých (pro mě) veledůležitých dat používám CD-R. Například pro obraz disku s operačním systémem, ke kterému mám sice licenci, ale nemám instalačky.

  7. Něco takového jsem nedávno také zažil, naštěstí se disk hlásil dopředu než zkolaboval úplně a tak jsem většinu věcí stihl zálohovat. Jo měl jsem štěstí ;o)

  8. InternetA ty si myslíš, že na „tom INternetu“ to není uloženo na pevném disku, který může zhavarovat?

  9. to eLKaPředpokládám, že v případě uložení dat na „tom internátu“ by tato byla pravidelně ZÁLOHOVÁNA.

  10. Obrať se na profesionályMáš velmi dobrou vyhlídku, že ti zachrání většinu dat. Za to nic nedáš (no, něco přece – peníze, ale diagnostika přijde na směšných asi 350,-). Loni jsem za záchranu vyplázl asi 18000, rvalo mi to kapsu, ale kdybych neměl fotky dětí, rvalo by mi to srdce.

  11. Zaloha na tom internetu[eLKa]
    > A ty si myslíš, že na „tom INternetu“ to není uloženo na pevném disku, který může zhavarovat?

    Jenze tam maji narozdil od meho domaciho pocitace data pekne v raidu a staraji se o ne daleko lepe, nez ja. Protoze je by ztrata stala miliony, ale mne „jen“ par fotek…

  12. Re: Data na webuTo je fajn az do te doby, kdy ta data budes chtit nekde, kde nebudes moci se pripojit k internetu 🙂 pripadne internet zrovna nepobezi…

    spis bych to videl na poradne flash disky. Mit na klicence napriklad maly privesek o kapacite 100GB.. to muzes mit opravdu vsude a okamzite k dispozici, neresis veci jako pripojeni k internetu (je vubec? A jak rychle? Nevypadl nekde nejaky server?) a zalohovani je opreavdu jen o tom, ze .. nevim.. doma klicenku strcim k pocitaci, on mi ji dobije a rovnou zazalohuje? 🙂

    Sveho casu jsem si myslel, ze fotky na netu to vyresi. Ale pak jsme jednou prijeli na misto, kde byl jen vytaceny internet a reknu ti – stahnout ty a zobrazit ty fotky byl nadlidsky ukol.

  13. Vyresi se samo!To jsem vazne jen ja takovy exot, ze mam nekolik PC a vsechny disky si vzajemne synchronizuju? To si vsichni nosite pocitace z kuchyne do obyvaku? A co u postele, to jste offline? Jestli ne dnes, za rok budou mit vsichni nekolik pocu a nebude co resit.

  14. externí diskA co třeba taková věcička jako je Maxtor OneTouch III. Mám ho doma a nepotřebuji nic jiného. Synchronizace v reálném čase a jednou denně komplet záloha klidně na několik týdnů dozadu. 😉

  15. Re: Vyresi se samo!Jsem stejný exot: data mezi pracovním iMacem a mobilním iBookem mám synchronizována, takže se bojím jenom požáru, zemětřesení a sociální demokracie 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *