Nejstupidnější Krteček všech dob

Má tohle Zdeněk Miler zapotřebí?


Včera večer jsem se nachomýtl k televizi, abych s dětmi shlédl další z příběhů malého Krtečka. Těšil jsem se na díl Krtek a uhlí, který jsem dosud neviděl. Myslel jsem si, že se bude jednat o propagandistický kousek ze sedmdesátých let, který se promítal na hornických slavnostech. Příběh začal tím, že si od čerstvého krtince myška ušpinila ruce a běžela za moudrou sovou, která přinesený vzorek zapálila, aby hloupá myška pochopila, že nastávající zimy se bát nemusí. Uhlí z krtince kromě myšky rozkradli ještě zajíc s ježkem. Tím celý příběh skončil.

Finálním šokem bylo zjištění, že díl Krtek a uhlí byl natočen v roce 1995. Epizoda tak nebyla věnována těžařům, ale jejím jediným smyslem bylo vytěžit z legendární postavičky maximum.

14 thoughts on “Nejstupidnější Krteček všech dob

  1. a dil „krtek a maminka“ si videl? to je naprosto nepochopitelny. to je ten znazornenej porod zajeci maminky, se vsim, co u normalniho porodu je.. velika sila. mit petilety dite, nevim, co bych mu vysvetloval..

  2. Laco, připadáš mi jako náš angličtinář, ten taky vždycky vymyslí nějaké téma, se kterým se musí polemizovat:-), a to výrazem „uhlí rozkradli“. No pravda, v kapitalismu všechno někomu patří, ale spojovat krtinec a zvířátka s kapitalismem … to je snad až příliš. Proč by děti pomocí zvířátek nemohli poznat, že uhlí dává teplo? Já jsem třeba čtené pohádky ze svého repertoáru téměř vypustil a svému synkovi vyprávím smyšlené pohádky před spaním každý den. A představte si – vůbec mu nevadí, že kdybys je slyšel mohl bys každý den psát komentář, co je to za „kraviny“:-).

  3. to LuboDěti, které v této pohádce poznají uhlí moc dobře vědí, že jeho hořením vzniká teplo a příběh jim poskytne jen informaci, že uhlí si může na zahradě vykopat každý. A děti, které uhlí neznají, si z tohoto příběhu odnesou jen informaci, že tím co krtek vykope se dá topit a každý si toho může odnést co unese.

    Dětem také večer vyprávím smyšlené pohádky. V poslední době především o tom, co zažilo „AutoNemo“, fiktivní postavička vzniknuvší kombinací hlavních hrdinů dvou slavných animáků od Pixaru.

  4. Laco, to přeci nemůžeš myslet vážně, tímhle způsobem bys musel odsoudit většinu pohádek a nakonec i filmů pro dospělé. Ty zvířátka jsou tam prezentovány jako postavičky s nevinnou duší, bez nějakých zištných následků, nikomu neškodí, naopak mají vždycky jen dobré pohnutky. A jednou prostě zjistili, že uhlí hoří, tak si ho odnesli. Co je na tom špatného, copak musíš pořád do důsledku domýšlet, že dnes existují uhlobaroni, kterým to uhlí patří:-). Smysl příběhu je v tom, že ty zvířátka spolu žijou v souladu a harmonii a vždycky se jim něco podaří. A pokud se navíc pamatuju ze základní školy dobře, nějaké ponaučení má vyplývat z bajek a ne z pohádek.

  5. to LuboHele ty uhlobarone, právě to první, co mě napadlo při pohledu na tenhle díl Krtečka bylo: „Takový důl, to je díra v zemi. Ten vám nikdo nevezme.“

  6. Dominique von Krtek:Nechápu Dominiqua, co mu připadá nepochopitelné na Krtkovi a mamince. Věta „porod zajeci maminky, se vsim, co u normalniho porodu je….“ mě nadzvedla ze židle, a i když jsem si říkala, že to komentovat nebudu, nedalo mi to a vrátila jsem se.

    Je vidět, že Dominique u porodu nebyl, tudíž si nedokáže představit, jak porod vypadá. Nic proti tomu – to nedovede ani to pětileté dítě. Jedno doma mám a tenhle díl viděl Koblížek poprvé, když mu byly asi čtyři (nebo tři, nevím přesně). Nic nepochopitelné mu nebylo – všechno jsem se mu snažila vysvětlit – a na milých kresbách Z. Milera to nebylo tak těžké. Když se mu měla narodit sestřička, právě na Zaječici jsem mu vysvětlovala, jak se narodí. Vyprávět mu, že dítě přinese čáp mi, zřejmě narozdíl od Dominiqua, připadá hloupé. Nepodceňujme děti, jsou chytřejší, než by se mohlo zdát!

  7. hmmNezlob se Laco, ale musím souhlasit s Lubem. Viděl jsem to taky, uznávám že z hlediska obsahu nic moc, ale tím moje výtky končí.

    Pokud sis všimnul, je stopáž večerníčku cca 5 minut, takže zápletku pro slečnu Marplovou čekat nemůžeš. Kromě Toma u nás ještě byly dvě děti (se švagrovou) a všem se to líbilo.

    Je mi jasný, že u vás v severních čechách děti znaj uhlí už od kolíbky, ty naše o uhlí „šlyšely poprvé“.

    Když si navíc srovnám tohle s výplodama z novy (aka Power rangers, Transformers), kde se dítě určitě dozví víc:
    Například že monochromatické záření o vlnové délce 465nm se odráží od štítu Kerberose, kde interferuje s purpurovým HNL (helium neon laser 632nm) což způsobí mutaci Zodiaca v Extramorfa, který má k dispozici mnohem výkonnější výrony světla (IMHO Nd:YAG laser 1064 nm)).

    Takže zlatej pohodvej krteček…

    Petr

    PS: smiř se s tím, že vnímání dětí je úplně jiný. Tuším že Karel Drda ve světě DVD totálně sjel dětskej seriál „autobusy v jednom kole“ ale všem dětem v okolí se líbí…

  8. Jeho naše moje tvojeTak jsem se na toho krtka podíval. Připadlo mi to jako normální pohádka, s apelem na využívání vědeckých poznatků v každodenní praxi. Spíše bych měl poznámku k tomu kradení. To mi trochu připomíná mého bývalého tchána, co zašlapával slimáky, protože se domníval, že mu „kradou jeho zelí“. Jen aby si někdo někdy nevyšlápnul na nás, že mu devastujeme „jeho planetu“ 🙂

  9. Nemám s tím problémOsobně s tímhle večerníčkem taky nemám nejmenší problém. Ano, asi to není nejlepší díl Krtečka, který byl natočený, ale jinak mi přijde v pořádku. Aspoň se děti naučí, že existuje uhlí (viz. příspěvky výše)

  10. Je to ještě horšínež píšeš, Laco. Uhlí přece nejde zapálit sirkou! A když už se to sově povedlo tak jak to, že neshořel celý ten strom? Jinak Krtek si koleduje o průser. Zapálit si v podzemí kamna kde je minimální možnost větrání?! Myslím, že o další díly Krtečka se postará Oxid Uhelnatý… 😀

  11. Jojoa taky je strašně nebezpečné sugerovat dětem, že psi jako Štaflík, Špagetka, Škubánek chodí pracovat a všichni stejně jako Jerryk mluví, nebo třeba, že když zakroutíte tomu zajíci kostkované uši-může létat, nebo, že pod vodou v rybníčku žije Rákosníček, a o Makové Panence ani nemluvím:-))

  12. Hele Laco,musim říct,že jsem sám zaskočenej,jaký zhovadilosti jsou schopný do“krtečka“narvat.Téměř ve všem s tebou souhlasím, jenom jsi měl na kritiku raději vybrat jinej díl.Místní zřejmě netuší,jak je pro tebe uhlí palčivé téma :-). Netuš,že máš strach,kdy ti kvůli němu podkopou chalupu :-),aby v budoucnu zase rozšířili kousek tý naší planety o nějakej ten rekultivovanej pánevní kout.

  13. Normální pohádka,ve které ktrtkojc vyhrne na zem uhlí, ostatní si ho nanosí před svůj kutloch a v zimě se všichni ohřívají při jeho prudké oxidaci… Ještě něco potřebuješ vysvětliti?

  14. Komentáře podivínů…No, že bych proti tomu měl nějak hrotit… sám jsem ho pravděpodobně v roce 95 viděl a měl jsem tenhle díl rád jako ostatní. O několik let později jsem viděl porod, ovšem vidět to v podání seriálu, který jsem míval rád byl pro mě těžký šok. Přemýšlím, jestli to nakreslil zoofil, nebo byl jenom těžce opilý.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *