Sluneční hodiny z dětské kudličky

Co nás v Pionýru neučili


Byl jsem s dětmi na dětském hřišti. Kousek od nás seděli dva kluci skautského zjevu, oba tak kolem dvanácti let. Uprostřed jejich rozhovoru se jeden druhého zeptal, kolik je hodin. Dotázaný vytáhl z kapsy kudlu, zapíchl ji do země, vyznačil si dvanáctku, zhodnotil vržený stín a pravil, že je něco kolem třetí. Bylo čtvrt na čtyři a já přemýšlel, jak na to ten klučina přišel. Nic kloudného mě nenapadlo, a tak jsem se ho zeptal, jak na svých „slunečních hodinách“ pozná, kde je dvanáctka.

„Nijak, prostě si to určím sám, protože vím, že dvanáct ani šest hodin být nemůže,“ zněla jeho odzbrojující odpověď.

20 thoughts on “Sluneční hodiny z dětské kudličky

  1. Takhle nějakse právě dohaduje parta kašparů ve Strakovce o daňových sazbách. A zítra nám to oba Mirkové s odzbrojujícím úsměvem vysvětlí… že si to tak prostě stanovili. A basta fidli! :-/

  2. to je jako trojčlenka – sluníčko, sever, čas. musíš znát dvě abys zjistil třetí 🙂 takže bez toho abys věděl směr (což spíš ne) čas nezjistíš. V praxi ale často určuju směr podle hodinek a sluníčka 🙂

  3. No to je přece všem páťákům jasné: Postavíš-li se v pravé poledne obličejem proti svému stínu, máš po pravé ruce východ, po levé západ, před sebou sever a za zády jih. A Tak on tam byl už asi v poledne, a teď to ví!

  4. skautiTyhlety skautský moudra mě dycky fascinovaly. Mech na stromech, malůvky na pařezech, větve šedrem… zkrátka já jsem ten typ co v lese bloudí dokola než padne únavou a sežerou ho vlci.

    Ovšem od tý doby co se začaly dělat přenosný GPSky mě nějakej mech nemůže rozházet…

    2Laco: Každopádně mě ten tvůj postřeh překvapil v tom smyslu, že skutečně existují děti, co neznají jen PS2, TCPIP nebo MRPG..

    Až zejtra zase vyrazíme pod stan, zkusím syna taky trochu „tábornicky vzdělat“…

    PS: neznáte někdo nějake dobrej web – „Tipy a triky pro táborníky“ (nejlíp s exportem pro pda)???

    :))))

  5. hmmmaTeo: Fííha, nějakej blér děkuji na titulce jirkovi za to že vedle něj moh pracovat (co spolu sakra maj???) a na konci přidává:
    Vždy Tvůj Tony
    —!!! ví tohle petra???? ———-

  6. SLUNCE V DUŠINo, my, co máme problém určit i to jaký je rok, oceňujeme tyhle skauty… Je to šílené, ale když člověk nebude chtít jít nikdy po louce, lesem či polní cestou, dokáže dnes opravdu prožít život na asfaltu… s džípíeskou v pravačce, aby nezabloudil cestou do Globusu P.S. Beru špejli a jdu na palouk. Sakra, jak se rozsvěcí slunce, vzdyť prší…

  7. to GTIK tomu, abych u nás v Sudetech trefil do Globusu, nepotřebuju navigaci. Stačí se zavěsit za libovolný vůz s německou značkou směřující od hranic do vnitrozemí.

  8. to InkaPokud si dobře vzpomínám, tak právě hodinky se dají použít k určení severu. Stačí je natočit tak, aby malá ručička ukazovala na slunce. Úhel mezi malou a velkou ručkou rozpůlíš a máš jih. A sever je přesně na druhý straně. Ale obávám se, že pomocí hodinek na mobilu sever nenajdeš.

  9. 2 lacoTam kde jsme minule tábořili my, bys to tipnul na akci Metrostavu aneb kráčející bagr…

    Udělal jsem okolo stanu nenápadný (tábornické) kanálky na odvod vody. Jenže Tom to zahlídnul a zatímco jsem byl pro dříví, vybudoval okolo stanu kanály, že by tvůrci Gabčíkova zezelenali závistí…

    Když jsem tu spoušť viděl (a nešlo si nevšimnout ani toho dětskýho bezelstnýho nadšení), mávnul jsem nad tím rukou, že to zasypu až budem odjíždět…

    Jenže pak přišel přívalovej déšť a zatímco stany okolo (všechny s decentníma tábornickejma kanálkama) plavaly na vlně, my jen ze stanu zvědavě sledovali jak se nám to „gabčíkovo“ plní…

    Dalo mi fušku to při odjezdu zasypat…

  10. 2 openid.cz/arcaoDík moc, přesně tohle jsem měl na mysli…

    Svý znalosti jsem prozatím čerpal z Dvou divochů od E.T. Setona a jedný ruský knížky o „roku v lese“.

    Je zajímavý, že jako dítě jsem se naučil spoustu zajímavejch věcí (jak udělal z pingpongáčů dýmovnici, jak udělat ze šroubů a sirek „granát“, k čemu se hodí prášek do pečiva…) ale tábornický znalosti mi v hlavě neuvízly…

  11. replica watches[url=http://www.fashionhause.com]replica handbags[/url]

    [url=http://www.fashionhause.com/forum/]Rolex forum[/url]

    [url=http://www.fashionhause.com/links/]replica watches[/url]

    [url=http://www.yesreplica.com/]rolex replica[/url]

    [url=http://www.fashiontrends.cn/]fake rolex[/url]

    [url=http://www.smokershops.com/]swiss rolex replica[/url]

    [url=http://www.tiffany-sterling-silver.com/]tiffany sterling silver[/url]

    tiffany sterling silver

    replica handbags

    replica handbag

    Rolex forum

    replica watches

    rolex replica

    fake rolex

    swiss rolex replica

    Panerai Blackseal PAM 183

    On the PAM-183, or Blackseal, the counterfeiters found a model devoid of these features, and therefore easier to copy. The case design on the PAM-183 is clean and simple. Unlike the rest of the historic line, the Radiomirs have a screw-down crown with no crown guard. Also, it utilizes a pillow-shaped case instead of the standard Historic-modeled case of models such as the PAM-111.

    There seems to be only one core maker of counterfeit Blackseals, as there seems to be only one variation. This watch is VERY accurate from the front, in comparison to the genuine model. In the watch profile that came along with this video youll see comparison photographs of a genuine Blackseal next to a counterfeit example. From the front they are nearly identical, differing really only in the band color. The counterfeit Blackseal also seems to have a slightly longer crown stem, resulting in the crown being a fraction of an inch farther from the case.

    The dial on the Blackseal is actually a sandwich design. It has a black dial with the hour markers and numbers cut out to reveal a second, luminescent layer beneath. This counterfeit exhibits the same dial design, but has slightly less bright illumination when viewed in the dark. This is common to replica watches in general; they tend to have a weaker glow to their luminous elements than their genuine counterparts.

    Fancy Dress Costumes Sports Watches Timex Watches Certified PreOwned Watches Gerd Weithase Boat & Marina Apparel Omega Longines TAG Heuer Rolex Certified Used Rolex Watch Bras and Lingerie Online Rolex Replica Casio Watches Skagen
    Replica BookThe Replica Watch Report reviews over 30 watches with detailed analysis and over 500 color photographs. Watches reviewed include the Rolex Submariner, Rolex Sea-Dweller, Rolex Daytona, Rolex Explorer, Rolex GMT Master II, Day-Date, Panerai PAM-111, Omega Seamaster, and many more! Get your copy today!

    Please check out our website:
    fashionhause There are top quality of replica handbags for sell
    with perfect weight, feel, and like the originals.or email us : info@fashionhause.com
    Elsa Peretti 5 Open Heart bracelet

    7.25 inch long.926 Sterling Silver Tiffany Bracelet – Bracelets offer a wonderful expression of luxury, and have been a particular specialty of Tiffany’s for decades. Our bracelets are selected from Tiffany’s most fashionable models and carved to perfection with the ut“‘ A veteran of Oscar de la Renta and others, Italian designer Elsa Peretti’s organic sensibility has led to some of the most beautiful Tiffany’s designs. Fluid lines and rousing curves mark her work. Most famous for her Teardrop necklaces and thumb vases in white, Peretti’s longtime coupling with Tiffany’s offers a plethora of jewels to enjoy.

    Tiffany-sterling-silver delights in the opportunity to offer our customers fine sterling silver rings, fake Tiffany necklaces, pendants, replica Tiffany bracelets, bands, brooches, replica Tiffany earrings and more, all at remarkably low prices.

    Please check out our website:
    http://www.tiffany-sterling-silver.com
    Or email us:
    Info@tiffany-sterling-silver.com

    Louis Vuitton Manhattan Bag PM

    Monogram canvas with natural cowhide trim. Includes a cell phone holder , Comfortable topstitched leather handles with two outside pockets, one ideally * sized for cell phone. Wraparound zip closure.

    Please check out our website:
    http://www.fashionhause.com There are top quality of replica handbags for sell
    with perfect weight, feel, and like the originals.or email us : info@fashionhause.com

  12. to LacoTo je pravda, koneckonců i já když nakupuji ve Vašem globusu říkám – dóbry déén, máte gorbi fódka, ja ja, to gut trinken, ja dala dva flaška a na grenzen dělala paška.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *