Dočesná po dvaceti letech

Forever Young


Víš, kámo, rok 1989 byl revolučním rokem. Teď nemám na mysli události, díky kterým pravda a láska začaly vítězit nad lží a nenávistí. Byl jsem v tom roce na chmelu. Teď nemám na mysli chmelové brigády na střední podobající se spíše pracovním táborům. V devětaosmdesátém jsem v Bezděkově u Žatce nedrátkoval ani nezaváděl, ale sklízel. Po šichtě nikoho nezajímalo, jak trávíš volný čas, a tak jsme s kousky chmele pod nehty vyrazili na žatecké náměstí na Dočesnou. Byla to první velká svoboda. Na náměstí Svobody.

Hele, brácho, před dvaceti lety jsem každý pátek ladil hitparádu na Bayern 3. Při listování časopisem Bravo pašovaným tehdy ze západního Německa jsem nerozuměl tomu, jak může hvězda hitparád, skupina Alphaville, koncertovat v kdejakém zapadákově, ale do Prahy ji komunisti nepustí. V sobotu se legendární skupina objevila v Žatci na Dočasné. Sledoval jsem její vystoupení a myslel na to, že těch dvacet let není možné vrátit zpět.

Naštěstí.

Alphaville
Bývalý idol teenagerů Marian Gold po dvaceti letech

18 thoughts on “Dočesná po dvaceti letech

  1. tyyy brdo!ja tam byl v patek na Flojdech! Ty ne? Excelentni zazitek !!!
    Mozna to blognu, mozna nekdo jiny 🙂

  2. KOPÍROVÁNÍ ZABÍJÍ HUDBURoji, sobotní ALPHAVILLE byli ORIGINÁL, narozdíl od pátečních PINK FLOYD.

  3. Re: Zahraniční rádia jsou lepšíLaco, jak hráli? Já uvažuji, že bychom na ně se ženou vyrazili v prosinci.

    BTW Roji, dorazil jsi v zpátky pohodě?

  4. to PavelAlphaville jsou ve výborné formě a šlape jim to. Jenže za těch dvacet let jsme se každý někam posunuli. Přemýšlel jsem o tom, jaký vztah jsem vlastně tehdy k jejich hudbě měl. Nikdy nepatřili k mým horkým favoritům, na to byli moc rozjuchaní už tenkrát. Z elektronické hudby jsem dával přednost temnějším kapelám (Depeche Mode, Camouflage, Ultravox). Od sobotního koncertu jsem čekal, že Alphaville zahrají své staré hity tak jak jsem je znal. Jenže oni je prezentovali v jakýchsi „tuc-tuc“ remixech. Jejich nová tvorba pak jde už úplně mimo mě. Proto jsem byl ZKLAMÁN.

  5. „Být věčně mlád“… nádhera! Žatec, město mládí, doba mezi 15 a 20. rokem… Dočesné, kolotoče, soutěže v česání chmele z malé chmelnice stranou velkého náměstí. Ringo Čech, Pavel Sedláček, a jeho Míček – flíček.. kdeže ty doby jsou. Nejraději bych se tam rozjel taky, ale už je to město jiné, ne mé, jako dřív, když jsem se na podzim brouzdal s nejlepším kámošem ze střední školy v Chomutově po zvlhlých kočičácích a tožebně si přál, aby ze žlutobílé mlhy severočeských tepelnách elektráren se vynořila blonďatá hlavina mé velké lásky, která bydlela v podměstí, pod pivovarem…

  6. re: to PavelTak tos mě zaskočil. Já ujížděl právě na Forever Young a Afternoons in Utopia, pak jsem je už moc neposlouchal. V takovém případě se na to vykašlu a raději si počkám na další turné Depeche Mode (začátkem roku chtějí zase točit, Dave dokonce ani nedělá šňůru, ačkoliv v říjnu vydává druhou sólovku).

  7. Všechno mi to už přijde jako samozřejmost, když jsem projížděl pod viaduktem u Postoloprt a místo pozvánky na Evu a Vaška tam viselo Alphaville a Pink Floyd, jen jsem lehce pozdvihnul obočí. Zijeme v krásné době …

  8. Na Docesane jsem byla v patek na Dark Side of The Moon. Alpheville jsem si taky v programu vsimla a trochu zalitovala, ze se proste neda stihnout vsechno. Presto, ze me tohle hudebni obdobi docela minulo, tak na Forever Young ujizdim dodneska (-:

    A co se tyka Floydu — original to sice neni, ale originalni zpracovani rozhodne jo. Doporucuju (-;

  9. to VankeltDo Spořic nepřijedou Alphaville, ale Pink Floyd, kteří v Žatci nebyli. Roger Waters už prý volal panu Ješetickému na Obecní úřad. Ještě ale není jisté, zda se aparatura kapely vejde do místní hasičárny.

  10. Forever YoungTo jsou mi vymoženosti, Alphaville, Floydi…když já česal ve Skupicích, Pink Floyd teprve vymejšleli psychedelickou snídani a Purple in Rock byli jen žhavou novinkou na pásku Emgeton, kdepak přijet hrát česáčům. Museli jsme si vystačit s vlastními kytarami. Ale taky to nebylo špatné.

  11. to Laco:A ti Pink Floyd jsou co zač? Není to nějaká doprovodná kapela Věry Bílé? To by pak mohly bejt docela dobrý špeky.

  12. ŽATECKÁ ZEĎJo, asi je možný, zajet si do Žatce a zkárovanej do němoty hledat se v „čase“ nějakejch pubertálních Floydů… Poslouchej vždy originál… na kopie máš přece doma zrcadlo…

    Forever Young… neskutečně krásná věc… evergreen. Fakt.

    Chmel… brigády… jo, tohle z hlavy nevytěsnáš, vždyť život se skládá jen z malinkých oblázků… Tu pusa, tu pohled, tu „za nehty chmel“ tu tuplák na ex, rakev a pár východů slunce… a pak je tma. Navždy.

    Hele… Laco… výborně jsi to napsal.

  13. Alphaville mám moc ráda i když dvacet let posloucháme od nich to samé. Do Žatce jsem nejela, nevím, proč se objevili zrovna tam… ale vždy si je ráda poslechnu, mám na ně hezké vzpomínky :-))

  14. NostalgieProcházím blog nezvykle dlouho směrem ke kořenům a nestačím se divit, jaké obskurní sklony máme společné. DM, Alphaville a dokonce Ultravox, o tom už jsem opravdu dlouho neslyšel.

    K té německé partičce mám ještě vyhraněnější postoj, tj. ujížděl jsem na nich v gymnaziálních letech hodně, avšak teď už bych se na jejich koncert neodvážil. Zatímco s DM je to naopak, doslova 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *