Porušuje Blesk autorská práva?

Blesk rychlostí LupyVe své výborné včerejší glose píše na Lupě Vojtěch Bednář o tom, jak především novináři z tištěných médií neuvádějí přesně zdroje informací získávaných z webu a omezují se většinou na strohé a nicneříkající „Zdroj: internet“.

Dnes jsem si při obědě prohlížel Blesk, ve kterém mě zaujala fotomontáž známého předvolebního billboardu „upřímného Standy“. Tentokráte je vedle zachmuřeného premiéra povolební slogan „Upřímě jste mě nasrali“. U fotografie je ono obligátní „Zdroj: internet“ a v připojeném textu najdete informaci o tom, že fotomontáž je dílem „anonymního humoristy“.

Budou novináři v budoucnu otiskovat jen to, co objeví ve své e-mailové schránce?

8 thoughts on “Porušuje Blesk autorská práva?

  1. Porušuje Blesk autorská práva?Jsem foto-maniak. Šíleně mě baví fotit, ale ještě víc kochat se prací skutečných mistrů. Zmáčknout čudlík na foťáku umí každý, ale vytvořit dílo vyžaduje nadání. A to mĹ…

  2. Nejen Blesk,ale i jiná média si takto počínají. Už jsem si zvykl na to, že moje práce jsou "veřejným majetkem". Vytáčí mě ale, když oříznou či vymažou můj copyright…

  3. To se snadno rekne …Osobne hodne aktivne fotim a fotografie prodavam nejen mediim a tak vim, jak se s nimi obcas naklada, takze se tohoto jednani ucite nebudu zastavat a obhajovat ho, taky me to silene stve, ale konretne v tomto pripade to beru za vcelku pochopitelne. Ja osobne sem tenhle bilboard dostal od pratel emailem a predpokladam, ze se touto formou siri celkem vyhradne a dostal se tak i do redakce Blesku. Neumim si predstavit, jak bych hledal autora toho snimku … to je v podobnych pripadech fakt naprosto nerealne – to proste nevypatrate. Navic je dost pravdepodobne, ze autor snimku neni tozozny s autorem textu, takze to je celkem komplikovana zalezitost.

  4. Jeste dodatek… samozrejme zcela jiny pripad je ten, kdy nekdo stahne fotku ci obrazek z vaseho webu, nebo je ve fotografii kontakt, pripadne copyright, to je pak naprosta ignorace prava ze strany redakce a urcite bych se branil, ale tohle nebude ten pripad.

  5. RE: Jiří ČástkaTo je prosté – nebudou pátrat a fotografii prostě nepoužijí. Čistě jenom proto, že jí použít NESMÍ pokud nemají souhlas autora.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *