MS Office nebo OpenOffice?

Nový web pro příznivce opensourceFandím lidem, kteří s nadšením a nezištně pracují na alternativních řešeních. Pokud hledáte alternativu ke kancelářskému balíku Microsoft Office, měli byste vědět o novém webu OpenOffice.cz.

„Portál je určen pro koncové uživatele nebo správce podnikových sítí. Má jim nabídnout návody, recenze, být pomocníkem ve všem dobrém i zlém. Preferujeme operační systém Microsoft Windows, protože na něm jsou ty masy uživatelů,“ napsal mi jeden z autorů webu Robert Vojta.

Osobně mám volbu kancelářského balíku za sebou. Překvapilo mě, že produkty Microsoftu se dají pořídit za celkém rozumné peníze. Před necelými třemi roky jsem si domů s novým PC přinesl MS Word za něco málo přes tři tisícovky a před půl rokem jsem si do firmy koupil kancelářský balík MS Office Basic (Word, Excel, Outlook) tuším za necelých šest tisíc (OEM verze).

Ale milerád se nechám přesvědčit, že existuje software, na kterém se vyplatí ušetřit.

11 thoughts on “MS Office nebo OpenOffice?

  1. ZmatečekOno není tak jednoznačné, která stránka je pro koncové uživatele a která pro vývojáře a překladatele. Na http://www.openoffice.org přepnete na češtinu a jste na http://cs.openoffice.org/. Tam je věta "Portál pro uživatele naleznete na adrese http://oo.o.cz ". Jenže z jednoho záznamu IRC lze usoudit, že http://oo.o.cz je pro vývojáře a překladatele a http://www.openoffice.cz má být portál pro běžného uživatele. Viz: http://blog.macich.net/1100699449-zmateny-uzivatel-openoffice-ktera-stranka-je-ta-prava.html

    No není v tom bordel?

  2. Výhody x nevýhodyPánové, zkuste mi místo popisování stavu odkazování na tuzemských blozích a hájích vysvětlit, proč bych měl příště nekoupit balík MS a přejít na opensource…

  3. Úspora peněz"Laciný" argument Webský — neberu. Co když budu uvažovat nad tím, zda mému zaměstnanci (ne)koupit MS Office, když s ním dělal celý život a já mám tabulky v Excelu s makry? Stojí mi těch pár ušetřených tisícovek za to, že nebohý uživatel zvyklý na ikonky MS bude tápat, excelovský tabulky nebudou fungovat a sem tam narazíme na problémy s kompatibilitou?

  4. Proč přejítJak to funguje s makry, nevím.
    Vím, proč mám OOo. Microsoft mě míchá, mám pocit, že nemá cenu investovat peníze do něčeho, co má takovou spoustu chyb (a "bugofíčur", které jenom otravují), když existuje produkt podobné úrovně zadarmo. Taky doufám, že můj současný počítač je poslední s Windows.
    Co se týče efektivity, snažil jsem se jednou ve Wordu vytvořit dokument se děma sloupci. V PageMakeru bych to měl za 20 sekund, v InDesignu za minutu, v blahé paměti WordPru za 5, ve Wordu 2003 asi za půl hodiny a nebylo to přesně ono. S OpenOffice.org jsem celkem spokojený, zejména stylista by mi v MS Office dost chyběl.
    Jednou nám do firmy přišel nějaký dokument ve Wordu. Šéf ho s MS Office 2000 neotevřel, já v OpenOffice.org ano.
    Mám doma ze starého WordPra spoustu dokumentů, ke jejichž obsahu se budu těžko dostávat. Vím, že když bude nejhůř, jednoduchý XSLT filtr pro OpenOffice formát jsem schopen si napsat sám. Ale spíš to udělá někdo dávno přede mnou.
    OOo mi umožňuje přistupovat přes formuláře k MySQL v kódování ISO-8859-2. V Office 2000 mi to nešlo.
    Kromě samotného balíku taky člověk ušetří za Adobe Acrobat, OOo umí export do PDF, byť ne perfektní (ale ve 2.0 prý bude mnohem lepší).
    A tak dál. Ne že by ten software neměl chyby, ale já jsem spokojený. Zvlášť za ty prachy. Tím nechci rozpoutávat flame, nikomu OOo nevnucuji, možná to nakonec všechno M$ taky umí, jenom jsem nenašel, jak na to… Ale mně prostě OOo vyhovuje.
    Osobně bych doporučoval, OOo vyzkoušet, kromě času za to nic nedáte 😉

  5. duvodyJenomze v pripade prechodu neusetrite pouze ted, ale uz navzdy.

    U MSO si budete muset za dva, tri roky porizovat novou verzi – treba proto, ze Microsoft tezko udela upgrade na standardy OASIS zdarma a bez nich se s urady v EU potom nedomluvite.

    Nebo proto, ze "stara" verze wordu uz neotevre novy format, co prijde postou.

    Mateli zamestnance, kterym klesne po vymene na nejaky cas produktivita, tak gratuluji. Protoze prumerny uzivatel je uplne stejne zmaten i kdyby delal kazdy mesic v necem jinem 🙂
    Ale i potom myslim, ze cim drive tu zmenu prodela, tim o je levnejsi.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *