Je možné smát se rasistickým vtipům?

Myslím, že anoRád čtu úvahy Ondřeje Štindla. Stejně jako rád poslouchám jeho vysílání v Radiu 1. Zatím jsem se s jeho názory vždy ztotožnil, až do tohoto pátku, kdy jsem si v Lidových novinách přečetl Ondřejův článek O vtipech k popukání a „vychutnávání“ si bezmocných.

V textu se pojednává o novácké Zlaté mříží, ve které minulou sobotu zazněl tento vtip: „Přijde cikán do hospody, kde se hraje v televizi fotbal, a ptá se hospodského: Jak to hrajou naši? A hospodský na to: Tady přece vaši vůbec nehrajou.“ Ondřej Štindl tento vtip považuje za trapný a Jana Cíglerová v sobotní Mladé frontě dokonce píše, že dokud se budeme smát rasistickým vtipům, nejsme civilizovaní lidé.

Dovolím si nesouhlasit. Připouštím, že nezanedbatelné množství „nováků“ může mít při poslechu tohoto vtipu radostný pocit, že patří mezi tu většinovou část národa. Ale smysl tohoto vtipu je přeci někde jinde — přináší pouze nevšední pohled na všední situaci. Řečeno jazykem nováckých estrád: A vo vo vo tom je.

13 thoughts on “Je možné smát se rasistickým vtipům?

  1. Co takhle cikány v těch vtipech nahradit koňskými handlíři, jako v Nejisté sezóně (…a ten koňský handlíř mi tam už půl hodiny běhá s nožem v zádech…) 😉

  2. Podstatou většiny vtipů je, že si z někoho nebo z něčeho dělá srandu. Často využívají stereotypů, které ve společnosti jsou, ať už chceme nebo ne. Nezakazujme vtipy o cikánech, když nám nevadí vtipy o policajtech, mentálně postižených, o blondýnkách nebo o Somálcích. Vtip je "jen" vtip – narozdíl od rasismu (byť často skrytého) ve zpravodajství, publicistice nebo jiných vážně se tvářících útvarech. Je věcí každého z nás, jestli takové vtipy budeme poslouchat, smát se jim a šířit je dál. Osobně většinu zmíněných vtipů nesnáším, nešířím je a jak je vidět z mého webu, i přesto se najde dost jiných zábavných vtipů.

  3. Můžete mi, prosím, někdo ten vtip vysvětlit? Jestli v tom není žádný další skrytý význam, než jako že cikáni nejsou češi, či kdo to zrovna hrál, tak naprosto souhlasím s tím, že to je extrémně trapný (to hlavně) a rasistický vtip.

  4. Znám ten ftip v trochu jiné a IMHO ftipnější verzi:

    Přijde cikán do hospody, tam se chlapi dívaj na fotbal.
    "Jak hrajou naši?"
    "Vaši nehrajou."

  5. Vtip?IMHO to vtip neni, protoze neni vtipny. Ale hlavne v tom nevidim zadny rasismus? Co je na tom tak rasisticky? Ale souhlasim s tim, ze je to hledani problemu tam, kde nejsou. Myslim, ze jsou dulezitejsi veci, o kterych by se melo informovat.
    Kdyz uz jsme u humoru, pokud se chci zasmat, pustim si Cimrmana nebo Povidky Simka a Grosmana, to mi prijde vtipnejsi nez tisic estrad.

  6. OT: RejžekStále mi nejde vyhledat čtvrtek Jana Rejžka. Nebo se jen na něj nějak doklikat přes menu. Přitom, jak vidím O. Štindla lze nalézt bez problémů. Řešil jste někdo tento problém?

  7. Re: OT: RejžekPřes menu jsem to taky zkoušel marně. Zkuste do vyhledávacího políčka zadat "čtvrtek jana rejžka".

  8. vtipCo je rasistického na tom vtipu vážně nevím. Vtip byl vždy určen pro to aby pobavil. Jestli s tím má někdo problém, pak je to jen jeho věc.
    Myslím, že celý problém "rasismu" u nás je ten, že koňským handlířům se nechce makat, parazitují za podpory vlády na ostatních, jež platí daně a ještě si dovolují mluvit o rasismu. Jdnoznačný výsměch slušným lidem. Ne Čechům, Rómům, Cigánům, Gadžům, Ukrajincům, Maďarům, atd.. jen slušným lidem.
    A jdu něco dělat, ať maj handlíři co do huby 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *