Největší Čech? Václav Havel!

Nebo máte jiný tip?Nejsem velkým příznivcem anket. Přesto jsem se však do jedné z nich zapojil. Projekt Největší Čech totiž snad může být mnohem užitečnější než ankety o nejlepšího atleta, fotbalistu či skokana roku. V právě probíhající nominační fázi můžete do konce ledna mimo jiné také prostřednictvím webového formuláře nominovat až deset osobností.

Napsal jsem jediné jméno.

29 thoughts on “Největší Čech? Václav Havel!

  1. omylNo nejdřív jsem si říkal – ten laco si věří – hádej co mě napadlo když jsem četl větu (Napsal jsem jediné jméno.)
    Pak jsem si přečetl i nadpis.

    Ten hloupej zvyk číst věci odzadu mám ještě od komančů…
    Petr

  2. Největší Čech je jednoznačně Josef Jungmann, bez něj by žádný Češi dávno nebyli. Havel by u mě byl kolem padesátýho místa 🙂

  3. oponenturaHavel? Dodnes si pamatuju jeho v tisku zveřejněnou prosbu Husákovi o propuštění s příslibem, že už bude hodnej. Kam se "ztratil" ten článek? Nic proti Havlovi, ale on byl přece spíše prezidentem Zeměkoule než ČR. Havlovy intelektuální proslovy na světových fórech se obracely k lidstvu jako celku a nabádaly k pácháni dobra. Budiž, ale za jeho zády si v ČR paradoxně ve stejnou dobu chrochtali zločinní komunisté, bujelo bezpráví a tunelovalo se a kradlo, co se dalo.
    A ruku na srdce, kdo ho znal před sametem? Kdo znal jeho dramata řadící se stěží do průměru? Nebýt excelentního výkonu vožralýho Lanďáka v jedné z jeho her, kdo by o něm co věděl? Havel se jen svezl na tsunami pádu komunismu v Evropě, který byl beztak nevyhnutelný, byl jen přirozeným vývojem evropských dějin a proběhl by i bez přispění disentu a Havla. A nezapomeň, že v tom historickém obratu v r.l989 nás všichni předstihli a po nás zbyli už jen Rumuni a to je trochu smutná bilance!
    České dějiny mají své velikány, mám ale zato, že je lze hledat spíše v dávné historii – Karel IV., Hus, Žižka, Komenský, Čapek…

  4. Re: oponenturaRozhodl jsem se nerozdrobit svůj hlas do vyjmenování deseti významných Čechů. Stejně by se na řadu z nich nedostalo. Záběr ankety je imho velmi široký a já se rozhodl hlasovat pro osobu žijící. Je mi jasné, že vyhraje naopak někdo z již nežijících, jelikož v případě těchto lidí nehrozí všeobecná známost jejich chyb či špatných rozhodnutí.

    Osobně si myslím, že jednou historie docení úlohu Václava Havla, stejně jako časový odstup pomůže Karlu IV. k vítězství v anketě.

  5. VáclavTak já bych to viděl na toho Jungmanna a nebo Karla IV. Ovšem Václava, to ani z legrace. Nemyslím že by kdy udělal něco prospěšného pro český národ. Ale ještě, že už máme tu demokracii a můžeme si každý zvolit toho svého Čecha.

  6. btw "největší" Čech je.. 😎Nejvyšším Čechem již sto padesát let zůstává hanácký obr Josef Drásal, který se narodil v roce 1841 v Chromči na Šumpersku a dorostl výšky 242 centimetrů. Zemřel v roce 1886 ve věku 45 let. V celosvětovém měřítku výškou zaujímal 15. místo, v Evropě je desátým nejvyšším člověkem v historii.

    http://www.silvarium.cz/_annopress/drevo030929_0004.htm

  7. Největším Čechem v celé historii tohoto národa byl, je a vždycky bude Jára Cimrman. S tím můžete nesouhlasit, proti tomu lze i protestovat, ale to je taky to jediné co se proti tomu dá dělat. Mimochodem, jak proboha kdo chce poměřovat KarlaIV, Komenského a Jágra. Celá anketa mi připadá naprosto stupidní. Proč lidi musí pořád sestavovat nějaké pitomé žebříčky?

  8. To je zase nějaká pseudohitparáda. Lidské ESO…

    Největší čech je člověk, který měří nejvíc cm a váží nejvíc kg. nic víc

  9. Hm..To je takové, celé, ehm, podivné. Největší Čech je někdo kdo měří nejvíce centimetrů na výšku 🙂 to je jednoznačná asociace 🙂

    A ten Havel? Ten ufouňaný páprda? Čím že se to zasloužil?

  10. Největší nebo nejvyšší?Největší ve spojitosti s člověkem neznamená nejvyšší, nýbrž něco jako nejvýznamější, nejzasloužilejší, nejznámější ap. dohromady. A největší čech je rozhodně Jára Cimrman.

  11. Hloupa akneta2 Ignoran a Hawran:
    Tak, tak, nevim, k cemu je podobna anketa dobra. Ma prilis obecny zaber a je prilis nehomogenni, jak typove (co do typu lidi), tak casove, coz ji dela znacne neobjektivni. Nevim, jak muzou cca tri prave zijici generace posoudit srovnatelne osobnosti z naprosto odlisnych oboru a historickych obdobi. Napr. soucasnikum nahrava jejich aktualni slava, historickym postavam zase jejich zdanliva relativni bezuhonnost (vyhlazena casem a zjednodusenymi interpretacemi), atd.
    Proste, pripada mi to cele jako blbost a narozdil od Laca si myslim, ze aketa v ramci nejakeho konkretniho oboru a za jednolete nebo treba desetilete obdobi je daleko smysluplnejsi.

  12. Mě se podobné ankety moc nelíbí, protže jsou ohromným způsobem relativní. Každá doba preferuje své lidi a to navíc vůbec nemluvím o těch, kteří nejsou na veřejnosti vidět (např. vědci) a mnozí udělají více. Když už bych chtěl takové žebříčky dělat, tak by musely bát kategorie (sportovec, politik…) a jednotlivé časové etapy

  13. o osobnostech snad něco vím……nebo se aspoň o nich něco vědět snažím (píšu o nich web) a musím říct, že náš pohled na ně je často zcela zkreslený – třeba výše zmíněný Žižka – víte, že se třeba podílel na likvidaci (vyvraždění) táborských pikartů a adamitů? A nevadí vám to?
    Tím chci říct jen jedno – čím déle je nějaká osobnost déle mrtvá (a pohled na ní je zkreslený dějinami, tudíž zůstává jen to, co dnes považujeme od oné osobnosti za dobré a prospěšné), tím větší má šanci v podobných (opravdu stupidních) anketách zvítězit…

  14. Njn, chcete-li, aby vám zítra dali za pravdu,musíte zemříti ji dnes…
    Pokud jde o tu CzechSuperStar, zajímavější by bylo, koho nominovat do Hvězdné pěchoty. Panečku, to by byla tlačenice… tady by měl Havel jistě reálnou šanci :)))

  15. No jestli tu soutez vyhraje nejaky soucasny politik (nedej boze sportovec nebo ‚celebrita‘) tak uz nevim. V historii mame par vyznamnych osobnosti (jak z hlediska vyvoje naroda, tak i par lidi kteri ovlivnili cely svet), ale vybrat bych si nedokazal… Byl vic Karel IV, Hus, nebo Komensky? A co treba takovy Smetana, Dvorak? A co treba Purkyne nebo Wichterle? Ne, to se neda. Ale souhlasim ze jedina ‚rozumna‘ volba tehle podivne souteze je Cimrman 🙂

  16. To Ignorant: Jak poměřovat?Mimochodem, jak proboha kdo chce poměřovat KarlaIV, Komenského a Jágra?
    To je jasný, Karel a Jan neuměli hrát hokej 😉 ale na druhou stranu měli něco v hlavě 🙂

  17. Posuzujeme zemřeléPovažuji tuto anketu za naprostou hovadinu, neboť se pokoušíme poměřovat lidi naprosto nesouměřitelmé, navíc o řadě historických osobností mnoho věcí
    nevíme a neznáme jejich současnost.
    Řada osobností je velmi kontroverzní
    a nelze o nic říci, že páchali jen a jen
    dobro. Třeba takový Žižka, to byl feudální lapka mezinárodního formátu, viděno dnešním očima, byl to nejen skvělý vojevůdce, ale i prvotřídní
    terorista a lupič. Takže z ptákovsky
    postavené ankety vzejde jen a jen ptákovina, nic míň a nic víc …

  18. Co ukáže "soutěž" Největší ČechTo, co tato soutěž ukáže, bude asi procentuální složení našich občanů podle zájmu o FYZ, CJ, DEJ, BIO…
    Souhlasím s Bochi (Hloupá anketa), protože některé věci se prostě nedají jednoduše změřit a porovnat- zeptejte se třeba maminky, které dítě má raději. Nejlepším řešením je bezesporu Jára Cimrman, který dokázal obsáhnout vše nač si vzpomenete.
    Neodpovídá ale pravidlům soutěže – jeho existence nebyla ve vědeckých kruzích uznána :), proto je nasnadě jiný kandidát: Josef Drásal(242 cm).

  19. Největší????!!!!:o(Tak procist si tyhle vsechny nazory bylo moc fajn. Naprosto souhlasim s volbou Jary Cimrmana a mrzi me, ze postavy vymyslene se zucastnit nemohou. Jsou sice smyslene, ale zato dokazou vse. Pobavit, rozesmat, urazit… Jinak soutez jako takova je hloupost. Stejne jako superstar a jim podobne. Uz nas s tim otravuji i ve skole…esej na nejvetsiho cecha…no hruza!!! Jako bychom pred maturitou nemeli gulas v autorech, tematech a vsem…do toho nam nasadi brouka do hlavi a ptaji se…: "Kdo je nejvetsi cech?" Ja odpovidam: "Kdyz ne Cimrman nebo Svejk, pak jedine Josef Drásal (242cm):o)" Hezky den ;o)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *