Jak vybrat sportovní kameru

Jsou různé sporty. Soutěžit lze v rychlosti přepínání televizních kanálů, populární jsou závody v pojídání švestkových knedlíků a s chlapy v dílně je možné se poměřit, kdo rychleji vypije metr piv. Pokud se někdo z vás těší, až budou podobné disciplíny zařazeny do programu olympijských sportů, zcela jistě bude ušetřen rozhodování, kterou sportovní kameru vybrat.

My ostatní se na dalších řádcích soustředíme na to, k čemu lze tento typ kamery použít. Není nutné se hned registrovat do parašutistického kroužku, začít studovat životopis Reinholda Messnera nebo se snad dokonce pídit po přihlášce do mise v Afghánistánu. Nákup sportovní kamery si před strážcem rodinného rozpočtu může obhájit například i taťka od tří dětí.

Argumentovat lze mnoha důvody. Po nákupu malé akční kamery se nám už nikdo nebude smát, když při vystupování ze sedačkové lanovky upadneme, protože jsme v jedné ruce měli hůlky a v druhé klasickou kameru. Nebudeme už také muset přemlouvat plavčíka, aby nás pustil na své bidýlko, neboť při natáčení vodních hrátek by se nám u obyčejné kamery mohl orosit objektiv.

Jistě bychom tu společně našli další důvody pro nákup kamery, kterou při svých sportovních aktivitách nemusíme držet v ruce a která je tak odolná, že nás pod lavinou přežije. Sportovní kamery mají kromě běžných kamer výhody i technického rázu. Snímají scénu v širokoúhlém záběru a umožňují natáčet rychlostí až 120 snímků za vteřinu.

Tento blog je určen prémiovým čtenářům a tak bez povšimnutí nechme výprodejové kamery z vietnamských e-shopů, zapomeňme na ambiciozní kamery, které ještě nedávno aspirovaly na stupně vítězů (Drift HD nebo GoPro Hero 2) a pojďme rovnou do finále, kam se kvalifikovaly dvě nejlepší kamery současnosti: GoPro Hero 3 a Sony HDR-AS15.

Na závěr se podívejme pravdě do objektivu. Je prakticky jedno, pro který ze dvou výše uvedených přístrojů se rozhodneme, neboť po technické stránce jsou srovnatelné. Tady už záleží na vkusu každého soudruha. V příštím článku si pošpitáme o tom, jak funguje kamera, pro kterou se rozhodl autor těchto řádků.

6 thoughts on “Jak vybrat sportovní kameru

  1. Laco bejku, hele nebudu Ti kecat, tohle je fakt brko. Pere se to ve mě jak vši na plešce. Totiž….všechno je hezký pěkný krásný, jenže pak to má dvě ale.
    První je, že to nemá alespoň trochu zoomu. Druhý je, že ty vlastně celou dobu nevidíš, co točíš, páč nemáš do čeho čučet.

    Pak je teda asi tak milion bodů proč jistě koupit. Není třeba je všechny jmenovat. Co je ovšem třeba doslova vypíchnout je minivelikost a objímka na řídítka. Panečku to bude inteligent Rosenberg koukat, jak se dá točit!!!
    😀

    • Tomíku, kamaráde. Oceňuji, že ses pustil do samostudia a nečekáš, až sem strýček Laco napíše své rozumy. Ale buď opatrný, nečiň rychlé závěry.

      Například to o tom zoomu. To už prosím v souvislosti s touto kamerou nikdy nezmiňuj. Stejně tak je faux pas poznámka o tom, že kvůli absenci displeje nevíš co točíš.

      Všechno špatně. Ale omlouvá tě, že dosud sis všechny své životní zážitky zaznamenával toliko do skic a náčrtků.

  2. Už raději mlčim! 😉 ….prosím pokračuj pane profesore! Ale mrskni sebou. Jestli, tak nejpozději do pátku bych jí potřeboval koupit. Na horách už chci natáčet ve full HD a to i pod vodou!

    • Dobrá, kámo, myslím, že o první dojmy bych se mohl podělit už dnes večer. Byla by škoda, pokud bys na horách nemohl ve FullHD natáčet pod lavinou. Nebo pod peřinou.

      • No, na ten NoZOOM jsem taky narazil – kdyby to byla ta Sony, takhle malá, se zoomem a laděním zvuku a ještě za přijatelný peníz, tak bych věděl, co s ní ….

  3. Jako outdoorová kamera, která vydrží sem tam nějaký pád, nepřízeň počasí, nebo potápění, proč ne. Ale nějak se nemůžu srovnat s tou dnešní praxí, navrtat si to do helmy a nahrávat to, co vidím. To si pak jako večer u Ostravského kahanu znova prosfištím všechny ty sjezdovky, které jsem zoral ? Nehledě k tomu, že můj dlouhý oblouk je tak rychlý, až pochybuji o schopnosti té kamerky to vůbec stihnout zaznamenat. Ale to už se pouštím na tenký led, resp. vnitřní nohu, takže Laco jen doufám, že máš helmu, ono vrtat to přímo do palice …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *