Pendolino má nový web

Na železnici, dějou se věciBylo mi sděleno jistým kamarádem, že prý zde v poslední době přibylo nějak podezřele mnoho příspěvků adresovaných šestnáctiletým holčičkám. Nevím co má Venda proti dorostenkám, ale informace o dnes spuštěném webu Pendolino je zcela jasně bezpohlavní, dokonce je spíše určena techničtěji zaměřeným jedincům, kteří ocení možnost číst a dokonce i vkládat články o sedmivozové rychlíkové naklápěcí jednotce zvané Pendolino.

Díky novému webu jsem navíc zjistil, že existuje služba, pomocí které zasláním SMS zprávy zjistíte polohu jakéhokoliv vlaku. Existence této služby mě fascinuje. Je vidět, že v technice Českým dráhám vlak neujel. Jestli by ale nebylo lepší, kdyby vlaky jezdily na čas. Pak by tato služba byla zbytečná.

12 thoughts on “Pendolino má nový web

  1. Tak ti nevím, ale čím jsem starší, tím víc odmítám číst weby bez podtržených odkazů a luštit, jestli na nějaký text s trošičku jiným barevným odstínem (aby to ladilo, ne?) můžu klepnout anebo ne.
    Formulace welcome-nadpisu (Vítejte na portále…) ve mě taky moc důvěry nevzbudila 🙂 Ale co – můj web to není a vlakem nejezdím…

  2. DesignJen bych dodal ze design je pravdepodeobne prevzaty z defaultni instalace Plone CMS (na kterem bezi…), viz http://www.plone.org (domenka – nezkousel jsem ho). Akorat je zrusene podtrhavani odkazu v tele stranky (v paticce to je ;o) Oóó jaka invence :o)

  3. Reakce provozovatele Pendolino.czHezký den pánové,

    děkujeme za vaše názory a kritiku. Přidávám několik našich reakcí z pohledu provozovatele portálu http://www.pendolino.cz

    1) Welcome nadpis vs. důvěra webu – dle mého názoru je použití welcome nadpisu slušností a dobrým zvykem. Akceptuji však opačný názor jiných, ale že by uvedení nebo neuvedení welcome nadpisu mělo být parametrem důvěryhodnosti webu … no nevím.

    2) Podtržené odkazy – i zde vedeme věčné dilema, zda podtrhávat a zhoršit grafický vzhled stránek nebo se neřídit striktně danými pravidly použitelnosti a odkazy nepodtrhávat.

    3) Převzato z Plone – ano, podobnost není náhodná. Je dokonce účelová. Portál Pendolino.cz je vytvořen jako prezentační projekt naší společnosti ukazující možnosti technologie Plone. Připravujeme i další portály založené na Plone, které budou graficky zpracovány jinak.

    Budeme rádi za další vaše reakce buď přímo zde, na portále http://www.pendolino.cz nebo na mé emailové adrese.

    Martin Dvořák

  4. dilemaAd Plone – ok, to jsem nevedel – no problem. Nechapu ale, jake dilema s temi podtrhanymi odkazy mate?! Chapu ze napr. ve vysperkovanem menu, ktere je horizontalne oddelene linkami jsou linky pod odkazy rusive (takze zhorsuji citelnost, je ale nutny udelat menu tak aby bylo na prvni pohled jasny ze je to menu), ale v obsahu stranky Vam vadi graficky? Vzdyt tam ani zadny narocny design neni, cely je to vyblity (barvy) atd. Ikonky taky nic moc, hlavicka jakbysmet…. klidne je tam dejte – udelate dobre tem, co nezajima design ale pendolino. Howg.

  5. Máte pravdu, že grafika je velice účelová a o to také v Plone jde. Je to řešení s velmi omezenými grafickými prvky, které klade hlavní důraz na správu obsahu a je předurčeno pro portály, intranety a extranety. Chtěli jsme Plone prezentovat v jeho standardní podobě, tak jak může být implementováno za několik minut. I Plone však nabízí možnost web graficky velmi změnit a možná i k tomuto kroku přistoupíme u nějakého jiného projektu. Podtržení odkazů v textu se však zdá jako rozumné. Koukneme na to 😉

  6. Re: Reakce…[1] Formulace Welcome – myslel jsem gramatickou správnost (skloňování).

    [2] Podtržení odkazů – záleží, co na tom webu mají návštěvníci dělat? Pokud se mají jenom podívat na jednu stránku, pak je má připomínka OT. Ale pokud ho mají používat (tj. interaktivně ovládat aktivací hypertextových odkazů), pak je třeba jim ukázat, jak ty odkazy vlastně najdou.

  7. Tři minutyPředchozí tři minuty jsem strávil zkoumáním toho kalendáře. Výsledek bohužel nulový. Ale snad nějaký filozofický podtext (mně neznámý) má.

    Druhou věcí, která mě na první pohled zarazila je přihlášení uživatele, registrace. Jaké výhody získám registrací? Nechci strávit zbytečně další tři minuty.

  8. Re: Tři minutyAd Kalendář: Kalendář slouží pro rychlý náhled na planované akce – události, při kliknutí na podbarvené pole se zobrazí kompletní přehled událostí, které se vztahují ke konkrétnímu datu.

    Ad Registrace: Po úspěšné registraci se stanete uživatelem v roli "člen portálu", tato role Vás opravňuje ke vkládání vlastního obsahu, např. články, rovněž vám budou zpřístupněny nové funkce, které jako anonymní uživatel nevidíte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *