Ideální spojení blogu a novin

Je toto budoucnost regionálního zpravodajství?Na svém blogu se kromě jiného také snažím komentovat dění ve městě, ve kterém žiji. Činím tak na základě vlastních prožitků. Nemám ale v tomto směru takové ambice, jako Dimitrios Vlasakudis a Ondra Stratilík, zakladatelé serveru OstravaBlog.

„Zkombinovali jsme formu blogu se všemi jeho výhodami (důraz na obsah, jednoduchý design atd.) s normální žurnalistkou, která mimo jiné, zjednodušeně řečeno, vyžaduje i aktivní shánění informací a podkladů pro články. Klasický blogger většinou píše z hlavy nebo využívá jinde zveřejněných informací. My jsme začali psát stejně (nejdříve to byly komentáře k dění ve městě), časem ale přibyla ona tradiční žurnalistika: i když články mají formu blogu, běžně komunikujeme s krajem, magistrátem, institucemi, divadly, sportovními kluby, dopravním podnikem…,“ napsal mi šéfredaktor OstravaBlogu Dimitrios Vlasakudis.

Na tvorbě obsahu webu pracuje stále více lidí, kteří se podílejí na rozšíření rubrik. Jeden člověk například píše jen divadelní recenze, druhý externista se zase stará pouze o HC Vítkovice atd. Jsou to nadšenci, které psaní o jejich tématu baví a především se v něm opravdu vyznají.

Osobně si myslím, že podobné kombinace regionálních blogů a regionálních novin mají budoucnost. Jsou zajímavé pro čtenáře a jistě je tu i obchodní potenciál. OstravaBlog by se pro podobné projekty mohl stát vzorem.

UPDATE 31.03.05: Kolegové z OstravaBlogu doplnili informaci, že se chystají rozšířit působnost i do dalších měst. Obyvatelé Prahy a Brna se tak mohou těšit na PrahaBlog a BrnoBlog.

4 thoughts on “Ideální spojení blogu a novin

  1. PěknéZajímavý webík. Už jen kvůli "češtině" typu "Kurnik šopa, že ja vul ty chechtaki za gazetu něutratim za cosyk ine, přyklad za deset deka vlašaku a dva rohliki."

  2. my delamev Ceske Lipe uz ctvrtym rokem tohle: http://www.i-noviny.cz, v podstate je to nejctenejsi web na Ceskolipsku. Pisu o regionalnich alternativnich mediich bakalarku, bude hotova tak za mesic. Kdyby mi k tomu nekdo neco chtel napsat (zkusenosti predevsim), tak budu velmi rad – wasp@wasp.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *