Okres na severu

OV KSČM v Chomutově vydává zábavný samizdatChomutovská hlavní pošta se přestěhovala do Prioru, a i když se díky modernímu elektronickému systému odbavování zákazníků čeká méně než dřív, měl jsem dost času na to, abych si mezi reklamními letáky všiml i několika výtisků okresních novin KSČM s názvem Chomutovský průboj. Začetl jsem se a nevěřil jsem vlastním očím. Ze všeho nejméně uvěřitelný byl dopis čtenáře Karla Brožovského, který tvořil podstatnou část samizdatově vyhlížející tiskoviny. Na několika stranách se „běžný občan“ rozčiluje nad „neustálým pomlouváním všeho, co bylo před sametem“ a přináší vlastní obhajobu minulého režimu:

  • Dnes je volné cestování, svoboda. Ale kdo jezdí ven. Jenom zbohatlíci. Obyčejné rodiny dnes nemohou ani do toho Rumunska či Bulharska.
  • Ještě k volbám. Prý nebyly svobodné. Nikdo nikoho nenutil jít k volbám. Je zajímavé, že účast byla většinou téměř 100 %.
  • Pokud se týče jižního ovoce, tak kde měl stát brát valuty na jeho nákup, když kvůli embargu jsme nemohli na západ vyvážet naše zboží, za které bychom devizy získali. A kolik toho jižního ovoce si mohou koupit dnes běžné rodiny?
  • Dnes se za všechno platí. Proto je velká kriminalita mládeže, protože rodiče nemají peníze na placení členství v zájmových kroužcích.

Ostatní články pak rozebírají „záslužnou práci“ Pohraniční stráže v padesátých letech, popisují „licoměrnost a nevábný charakter“ Václava Havla a v závěru opět dostává prostor čtenář popisující, jak si na prvomájové manifestaci na Letné „popovídal s řadou prima lidí“ a jak byl letos projev předsedy ÚV KSČM Miroslava Grebeníčka „obzvlášť strhující“.

Opravdu nerozumím tomu, jak může státní instituce ve svých prostorách nabízet tiskovinu takovéto kvality. Až se to dozví Jehovisti, nebude už na poště vůbec k hnutí.

Verze pro Langustu, který nemá rád dlouhé příspěvky na mém blogu: Laco byl na poště.

10 thoughts on “Okres na severu

  1. Kriminalita, kriminalita, kriminalita mládežé!
    Ten pán mi otevřel oči, děti kradou aby jejich rodiče měli na zájmové kroužky.

    Ale s tím projevem Grebeníčka měl pravdu. Sice jsem slyšel jen kousek ("je tady nějaký primitiv, odveďte ho"), ale byl to jeden z nejstrhujíčnějších projevů, co jsem letos slyšel.

  2. 🙂Čím víc budeme tohle číst a v duchu se tomu smát, tím víc lidí co nemá na jižní ovoce a zájmové kroužky bude poslouchat Grebeníčkovy "strhující" projevy a volit KSČM:-(

  3. DodatekJo a na pana Brožovského jsme se v práci složili – koupili jsme mu dva banány, jednu nektarinku, dále jsme přispěli hotovostí 18,50 Kč na kroužky (do nosu) pro jeho děti a na nádraží jsme přemluvili hrstku opálených Rumunů, jestli by pana Brožovského nenavštívili, a to podle hesla: "Když nemůžete do Rumunska, Rumunsko příjde k Vám!"

  4. PARTYZÁNILACO, ty jsi dodnes nepochopil, že mezi námi žijí novodobí partyzáni. Za stav věci nemůže "státní instituce", nýbrž podloudný povl, který stál ve fontě chvíli před tebou (většinou jsou to bleskové akce). Jinak já osobně preferuji projevy a diskuse s RANYM (to je RANSDORF) … a JEHOVISTI? Vždyť to je prima relax (obzvlášť v létě někde na lavičce). Odkaz na embargo našeho zboží je komický. Dodnes mám finanční úspory z dob před ´89, protože jsem nevěděl, co za "vydřené" peníze v obchodech koupit. Vidíš, to jsem se ve vztahu k tvým příspěvkům polepšil (čtení na celý večer / včera mě bolely zuby … vrtačka to spravila).

  5. Karel BrožovskýTen dopis je tak neuvěřitelnej, že mi to nedalo a zkusil jsem najít Karla Brožovského v chomutovském telefonním seznamu. Opravdu tam jeden je, tak jsem mu zavolal. Ten chlapík se mi dušoval, že nic takového nepsal a žádného jiného Karla Brožovského nezná. Asi si to v redakci napsali sami…

  6. neuveritelnekolik lidi tohle jeste muze bastit. Divim se, jak dneska kazdy vola po svobode, kdyz par technaru dostalo po hlave.. ze po ni ale dostal aktivista bojujici pro KSCM na letne, to nechalo vetsinu klidnymi…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *