Proč neplatit rozhlasové poplatky

Navrhuji jiné řešeníPoslouchal jsem včera v podvečer na ČRo1 Radiožurnálu pořad Radiofórum (ke stažení jako MP3 o velikosti 8,8 MB) o rozhlasových poplatcích. Ze zajímavé debaty vyplynulo, že placení poplatků se nevyhne prakticky nikomu, neboť platit se musí nejen za klasická stolní rádia, ale také třeba za autorádia nebo za rádia ve walkmanu či v mobilu. Platit musíte i v případě, že vlastníte počítač připojený k internetu. Je vám to málo? Od 1. října se poplatníkem stal každý, kdo je připojen k elektrorozvodné síti. Nebylo by proto jednodušší dát rozhlasu peníze ze státního rozpočtu než zatěžovat obyvatelstvo dalšími poplatky?

Zatím jsem poslouchal veřejnoprávní rozhlas doma, v kanceláři a v autě. Nyní si ho nechám naladit všude kam přijdu (restaurace, obchody, toalety…). Budu totiž sledovat, zda zvýšené poplatky pomohou odstranit nešvary, o kterých jsem psal v minulosti:

0 thoughts on “Proč neplatit rozhlasové poplatky

  1. To by mě zajímalo jak zjistí, kdo je připojený k elektrorozvodné síti. Já myslel, že je v platnosti zákon o zacházení s osobními údaji.

  2. Ukaž mi někohokdo není přijený k elektřině. Samozřejmě takoví lidé jsou, ale je jich asi tak 0,001 % z nás. Názor na přidělení peněz z rozpočtu je poměrně rozumný, doručte to někdo nějakému poslanci, ať to navrhne aby to posléze zamítli.

  3. Určitě se zdá snadnější dát peníze ze státního rozpočtu, nezatěžovat obyvatelstvo dalšími poplatky. Zbavením se tohoto "zatěžování" bude zanikat i význam veřejnoprávní televize, rozhlasu. Politici budou mít v rámci rozhodování o použití státních peněz o nástroj víc. Přes všechny výhrady k vysílání je veřejnprávnost hodně důležitá, je třeba si to uvědomovat. Diskuse typu – kolik lidí neodebírá elektřinu jsou povrchní, odvádějí pozornost od podstatného.

  4. NelzeNápad s placením ČRo z rozpočtu je neprůchodný, hlavně pro ČRo samotný. Každý rok by totiž museli bojovat o svůj podíl a jak je známo, tak se radši koupí Gripeny, místo aby se zafinancoval rozvoj vysílání (ať už rozhlasu či televize). Takto jdou peníze od plátců přímo(?) do ČRo a státní pokladna z nich nic neuvidí(???).
    A stejně neprůchodné je to i pro plátce, kdy vědí, že ty peníze jdou přímo do rozhlasu, a že Paroubek si za ně nový auto nekoupí.
    Analogicky to platí pro ČT.
    Sám jsem proto, aby se podobným způsobem platila většina "odvodů státu" – kdy pěníze na sociálku, by šli skutečně na sociálku, peníze ze silniční daně skutečně na silnice apod. Zdá se mi to mnohem průhlednější.

  5. to JiřinaSouhlasím s tím, že by kvůli penězům ze státního rozpočtu veřejnoprávní média mohla ztratit svoji nezávislost. Ale taky nemusela. Nebo budeme časem platit zvláštní poplatky soudcům, aby spravedlivě soudili či učitelům, aby učili děti nezávisle na státní moci?

  6. Poplatky verejnopravnim mediim jsou skrytym zdanenim. Jejich prevod na stat by byl fakticky snizenim dani nebo by ho muselo doprovazet zvyseni dani. Do toho se zadna strana nepozene.

  7. veřejná služba vs. státníKdyby byly ČRo a ČT placeny ze státního rozpočtu, změní se z médií veřejné služby (nebo chtete-li veřejnoprávních) na média státní.
    Je rozdíl, mezi tím, co občanům poskytuje stát (zákonodárství, soudnictví, policie), a co si občané spravují sami (samospráva, veřejná služba, různá "veřejnoprávní" sdružení). To že i instituce druhého typu vznikají na základě zákona neznamená, že mají být státní a státem financované – vznik ze zákona je pouze nejjednodušší technické řešení (nebo si dovedete představit, jak sněm občanů bydlících na nějakém relativně ohraničeném území v dnešní době zakládá své město?)
    Osobně si myslím, že stát by měl dělat jen to, co jiná organizace (veřejnoprávní či soukromá) zajistit nemůže. Ono klasické "ať se o to postará stát" je mi velmi proti srsti.

  8. Souhlasím s MirkemMusím bohužel souhlasit s Mirkem, že pokud jsou poplatky odděleny, je to vlastně forma skrytého zdanění.
    Platit ČRO přímo z rozpočtu by se samozřejmě dalo, např. by se dalo zakotvit v zákoně nějaký způsob výpočtu, který by zohlednil inflaci, počet obyvatel atd., tak aby s tím nikdo nemohl beze změny zákona hýbat…

    Současný způsob je podle mne neefektivní. Rozhlas si drží oddělení na vybírání poplatků, to mi už doručilo dopis, že poplatky se zvyšují (tzn. minimálně 7.5 z mého příspěvku je v zadeli). Tzn. ČRO ke své činnosti využije mnohem méně peněz, než se vybere…

  9. Nevím, nevím, ale mně spíš přijde otravný, že ani když se rozhodnu platit za celý rok najednou, nedostanu žádnou slevu. 😉

    A pokud jde o "skryté zdanění", tak vášnivě nesouhlasím. 🙂 To není skryté zdanění, to je úplně normální zdanění. Platíme za koncesi. Za možnost využívat něco, co vychází z omezených zdrojů, které si nikdo nemá právo přivlastňovat. (Nebo snad někdo má nárok na elektromagnetické vlnění?) Takže odtud důvod ke zdanění.

    Fakt, že sto procent odvedených koncesionářských poplatků dostávají veřejnoprávní média, to už je něco jiného. Ale neplatíme poplatky za poslech ČRo a ČT, ale za to, že můžeme vůbec poslouchat signál (jen mi vrtá hlavou, jak do toho spadá to připojení na internet).

  10. Vážený =M=,slevy si musíte užít v marketech, tam zase přijdou otravný mě.Jinak já v ČRo neposlouchám signál, ale mluvené slovo, hudbu, zprávy. A to musí někdo připravovat. A to jestli to poslouchám prostřednictvím radiopřijímače nebo dnes už i internetu,to na nákladech za zajištění programů nic nemění.

    To Laco – mohla bych přidat lékaře, policii atd., za které bychom mohli platit zvláštní další poplatky,tímto směrem nechci diskutovat. Že by veřejnoprávní média nezávislost při financování ze státního rozpočtu ztratit nemusela – to ano, ale člověk je tvor stále stejný, v kterékoli době. Nic není ideální, ale koncesionářské poplatky považuji za správné.

  11. to allJejda, člověk vás tu nechá den bez dozoru a vy se nějak rozpovídáte. Souhlasím s tím, že placení poplatků je správné z pohledu nezávislosti veřejnoprávních médií. Ale příčí se mi to praktické provedení — za rozhlas platím třikrát: jednou za domácnost, jednou za rádio ve služebním autě a jednou za počítač v kanceláři. Za rádio ve služebním mobilu už ale platit odmítám.

  12. to LacoPokud platis trikrat, tak platis spatne… Muzes mit doma kolik chces radii a platis jen jeden poplatek. Takze 1x doma, 1x za firmu ;o)

  13. to Austinpro domáctnost platí že se platí:-) jenom za první přijímač, ale podnikatel nebo firma platí za každý přijímač(zjednodušeně řečeno). takže třeba internetová kavárna musí platitza každý počítač.

  14. Bob zatím za rádioneplatí, bo je to moc práce, chodit někam zjišťovat komu a kam zaplatit.. A tak se Bob možná i trochu STYDÍ ale počká až to bude uzákoněný. A televize? stejný problém..

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *