Jak vybírat lyžařské boty

Několik tipůBavil jsem se s kamarádem na téma jak vybírat lyžáky. Vyřčené mi poté shrnul do mailu, jehož obsah považuji za natolik zajímavý, že se o něj rád podělím:

Dle mého by boty měly boty splňovat následující:

  • kategorie sportovní / flexe 70-80 či 7-8 (dle výrobce, někdo desítkovou, někdo jednotkovou řadu)
  • čtyři kovové přezky (ALU)
  • botička HOT_FORM (tvarovatelná, není nezbytně nutné)
  • dobré sezení na noze (palec nedotýkat špičky) … první pocit rozhodující, nechat na noze cca 20-30 minut a posoudit stav nohy (prokrvení apod.)
  • dobrá je odklopná část horních dvou přezek … lepší nástup do boty

Nejlepší je objet speciálky, kde mají modely rok či dva staré (to přežiješ a cena je mnohdy na polovině). Potom také takové ty DRAPA, SPORTISIMO apod., kde mají dobré slevy, ale až tak únor, březen (někdy začnou již v druhé půli ledna). Nekupuj si kategorii závodní/RACE, kdy noha trpí (stisk, flexe 90-110 možná někdy i víc). To je tak na sjetí sjezdovky a rozepnutí bot, aby se nohy prokrvily. Z mé zkušenosti dobře seděly HEAD, TECNICA, NORDICA. ATOMIC mi přišel příliš volný a SALOMON jsem nezkoušel. Nebrat MUNARI, LOWA či pochybné značky.

0 thoughts on “Jak vybírat lyžařské boty

  1. Kamarat ma vcelku pravduLen by som doplnil, ze LOWA JE ZNACKA, a spickove su boty Tecnica a Lange, s velkych znaciek samozrejme Atomic a Rossignol.

  2. Už vidím, jak někde v bazaru sedím 20-30 minut s nazutým lyžákem a čekám na dobré prokrvení nohy 🙂

  3. slusny bazar..jmby – ve slusnem bazaru te klidne pusti s botama ven se projit. maji celkem jistotu, ze jim neuteces a ani neujedes, pokud bys teda nechtel ridit bosy nebo nevozis v aute nahradni boty. take by meli v zastave tve puvodni boty, ktere kdyztak mohou vydrazit jako Jandovo polobotky.

  4. BazarekTuhle jsem si byl v bazaru zkouset boty. Puvione jsem chtel ploutve, ale ty u palce a na pate tekly, no co by clovek cekal v bazaru. Jiny boty meli ctyrprezkove flexe s botickou hot form od Nordica, tak jsem do nich hupnul. Ta boticka byla teda porad horka a flexibilni, zjistil jsem ale kazda bota byla jina, zase – je to jen bazar, odchod na pulhodinovou prochazku nevysel, jelikoz tezsi bota me tahla do leva. Po pul hodine neustaleho toceni sem tam sebou svihnul a poblil jsem se do Jandovo nevydrazenych polobotek. Pouceni – kdo jineho boty nosi, ten je pekne hovado!!

  5. no,taky dam za pravdu…jediná výhrada je,že je-li bota v bazaru,tak je nejspíš už po někom“zajetá“,pro nejlepší pohodlí je nej bota nová,kerá nemá vymačkanou botičku,páč pochybuju,že ten před váma měl stejnou nohu jak vy(maximálně mu mohla podobně smrdět:))…jen bych doplnil,že na trh se znovu vrací boty od Raichle(mezi prvníma začal využívat systém zavírání boty přezkama zepředu…a na rekreačku lyžování je lepší bota s flexem 50(někdy 60-ona každá značka,jiný údaje…).A pokud boty už máte chcete koupit lyže ve sportisimu,drapě,hervisu atd.,kde bejvaj v akcích lyže v „setu“s vázánim v ceně,berte si botu s sebou,rovnou vám to tam na její rozměr nabouchaj(pokud je i montáž v ceně kaufu…).

  6. magortNejsi normální, Lowa je není jen značka, ale je to kvalita, tak nemel a vyskoušej.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *