Návštěvníci předpověděli pád režimu

Cenzoři však stačili do televizního seriálu zasáhnoutVčera jsme se doma dívali již na třetí díl naprosto fantastického seriálu Návštěvníci, ve kterém se odehraje situace, jejíž význam si při uvádění seriálu v době reálného socialismu málokdo uvědomil. Při časovém transportu expedice Adam 84 do roku 1984 její členové sedí v automobilu Niva a sledují míhající se roky na „stroji času“. Čas od času někdo zmíní některý rok a doplní jej údajem co důležitého se v tomto roce přihodilo (narození jedné členky expedice, uzavření světového míru a podobné banality). Čím více se blíží rok 1984, tím více je v autě ticho. Pak ovšem Emil Karas (Josef Dvořák) řekne 1989 a významně mlčí.

Každému je snad jasné, že tehdejší cenzoři prostě museli větu 1989 — pád komunistického režimu v ČSSR ze scénaře vyškrtnout.

0 thoughts on “Návštěvníci předpověděli pád režimu

  1. Taky jsem si toho všiml, ale řekl jsem si: Jó kdyby tehdá věděli… V kterém roce se to natáčelo? Myslím, že cenzura by vyškrtla celý rok 89…

  2. to škrabySeriál se natáčel v letech 1981-1982. Cenzura to samozřejmě škrtla i s tím rokem, ale mezi herci se to již rozkřiklo. Josef Dvořák tehdy projevil velkou občanskou statečnost a na poslední chvíli tam řekl alespoň ten rok. Dva roky po dokončení seriálu proto nemohl vystupovat v divadle a v televizi hrál od té doby jen samé vodníky.

  3. Nemel jsem rad Navstevniky, Letajiciho cestmira, Arabelu ani Rumburaka 🙂
    asi jsem byl divne dite 🙂

  4. Super, zase jsem o něco chytřejší. Líbí se mi to. Vůbec jsem si to neuvědomila.

  5. Skvělej seriál. A nejlepší je Drchlíkova diagnostická metoda valícího se lahváče na CML. Na to by nepřišli ani Zbyněk s Janem a Vaškem.

  6. to VankeltHele Zbyňďa by na to přišel. Zatím ho teda zaměstnává zjednodušení MZ400, ale až sestrojí Perpetis, tak možná přijde i na to, co říkal děda Drchlík, že nejdůležitější věci na světě jsou kulaté. Třeba ženské ňadro.

  7. To vi kazdej!Mimo Laca kazdy vi, ze pepa Dvorak mel byt president! Ale jeho kolegine Dagmar Veskrnova, tajne milující nejakyho dramatika, premluvila Pepu, aby presidentsvi prenechal Vaclavovi, ze mu napise paradnickou roli o nesmrtelnem vodnikovi. Dvorak souhlasil, aniz by si uvedomil, ze Havel pise pro divadlo. Bohuzel zadne divadlo v Cechach neni vybaveno na slozity system, ktery by dokazal naklonit hladinu vody do 45 stupnu, aby divaci videli co se deje pod hladinou. Navic při zkouskach zjistili, ze mluveni pod vodou se stava nesrozumitelne a tak hru zrusili, Havel se stal prezidentem, Veskrnova se stala prvni damou a Dvorak utrel nos. Ale kape mu z nej porad!

  8. ale to by ses divil, s tim jsme nemel nidky problemy 🙂
    proste me tento typ serialu nesedel, stejne tak treba Krecek v nocni kosili

    asi me nejvis stvalo ze jsem vedel jak to dopadne, ze to bylo pruhlendy, ze zapletky byly trapny 🙂 treba by se mi to ted libilo 🙂

  9. To LacoZaujal mě váš příspěvek, ale nějak mi v něm nehrajou ty léta. Pokd byl seriál dokončen v roce 1982, revoluce byla v roce 1989, jaktože dva roky po dokončení seriálu (tedy do 1984) nemohl Dvořák vystupovat v divadle a v televizi? To už tehdy cenzura veděla, že v roce 89 bude revoluce? Nebo mi něco uniklo?

  10. to MedowinTehdy stačilo, že si to někdo mohl jen myslet. A pokud to navíc ještě řekl, bylo vymalováno.

  11. to dgxNo hurá! To ti to trvalo než si na to přišel 😉 Faktem je, že jsem si při psaní komentáře [3] vzpomněl na to, že zrovna Tebe by to mohlo pobavit.

  12. co jue to za picovinujak vyskrtli? v roce 82 prece zadbej komanc nevedel ze za 7 let pudou do pryc

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *