Texty písní

Je uveřejňování písňových textů na webu na hraně?Petr Sobotka z webového studia Czechline mi před více než rokem a půl vytvořil grafickou podobu mého blogu a já jsem s ní dodnes spokojen. Zatím posledním počinem šikovného grafika je projekt Lyricon.net, který v přehledné formě nabízí texty písní českých i zahraničních interpretů. V této souvislosti jsem Petrovi položil několik otázek:

Jaký byl důvod vytvoření tohoto webu?
Lyricon.net vznikal původně jako soukromá sbírka textů písní. Zaznamenali jsme však zájem okolí, a proto jsme se rozhodli web zpracovat podstatně pečlivěji — dát mu pěkný a přehledný design a doladit mnohé podstatné detaily.

Čím se Lyricon.net odlišuje od podobně zaměřených webů?
Snažíme se o ucelenost obsahu — máme texty k celým albům, nikoli jen k samostatným písničkám. Naší velkou prioritou je, aby měl uživatel na webu co největší pohodlí, dbáme tedy na dostatečně velké písmo, příjemné barvy, intuitivní navigaci. Významným rozdílem oproti konkurenci je i přítomnost obrázků alb, což usnadňuje orientaci na webu a činí ho daleko příjemnějším. Za pozornost stojí také mobilní rozhraní s jehož pomocí se k testům písní dostanete i z mobilu.

Odkud pocházejí texty písní uveřejněné na vašem webu?
Texty písní přejímáme nejčastěji z oficiálních stránek kapel, z fanouškovských webů a v neposlední řadě nám texty zasílají také samotní uživatelé.

Na co se mohou návštěvníci Lyricon.net v budoucnu těšit?
V nejbližší době se budeme zaměřovat především na rozšiřování databáze. V delším časovém horizontu pak chceme zprovoznit vkládání překladů k cizojazyčným textům.

Nebude problém s autorskými právy k textům a obalům?
Na webu nemáme obrázky alb v plném rozlišení, nedají se tedy tisknout nebo jinak zneužít. E-shopy také běžně používají obrázky alb a není to považováno za porušení autorských práv. Serverů s texty písní je nyní na česko-slovenském internetu vícero a žádný z nich dosud neměl s autorskými právy problémy.

0 thoughts on “Texty písní

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *