Jak se nakupuje na i-legálně.cz (AKTUALIZOVÁNO)

Je libo hudební CD za 14,90 Kč?


V sobotu jsem vyslovil jisté pochybnosti. Dnes se nepotvrdily. Internetový obchod s hudbou i-legálně.cz mi dopoledne udělal radost a košík na Vltavě zdá se přišel o některé položky. Ano, poprvé v životě jsem si koupil CD bez obalu a nosiče. Výborný pocit. Vyberete si, zaplatíte kliknutím na ikonu Za mě platí eBanka a za pár minut máte kompletní CD v počítači. Sice si před jeho prvním přehráním musíte projít poněkud otravným procesem ověřování licence, ale na druhou stranu není problém si poté ze staženého alba vypálit klasické audio CD.

A to nejlepší nakonec. Za novinkové album mého oblíbence Gipsyho jsem zaplatil 14,90 Kč!

No nezní to jako pohádka?

Aktualizováno 15.11., 19:59: Romano Hip Hop od Gipsyho už nestojí 14,90 Kč, ale 149 Kč. Zazvonil zvonec a pohádce je konec.

34 thoughts on “Jak se nakupuje na i-legálně.cz (AKTUALIZOVÁNO)

  1. ServerAsi je to super služba, bohužel jim nějak nevydržely servery… Téměř se tam nedá dostat, natož něco najít.

  2. PohádkaTak to pohádka je a jsem rád, že jsem v ní ;o) Akorát ten HTTP Status 500 – Apache Tomcat/5.5.17 Error report bude temnou stranou síly.

  3. Nic nemůže být dokonaléTaké jsem čekal pět minut na načtení, abych se posléze dozvěděl, že si tam bez WMP 10 neškrtnu. A iTMS pro české zákazníky také v nedohlednu. Ach jo.

  4. No tak já tak neuspěla, zaplatila jsem přes Ebanku, ale na server se iž od té chvíle buď 1. nedostanu, nebo 2. to háže chyby při každém odkliku, za 3. vůbec netuším jestli nastala skutečnost, že muziku stáhnu a nebo ne.Krom toho mi ty ceny příjdou dost vysoké, zaplatit za 1 píšničku 49.90 je poměrně dost.

  5. no jestli nehalucinuji, music píše cenu 15-37kč za jeden track. s tím si můžou…
    nějaké trapné otevírací nabídky mě nezajímají, já předpokládám nakupovat furt a ne „výhodné slevy“
    a wmp10 do mých w2k? se někdo zesr.., ne?

  6. Re: lední brtníkNa iTMS stojí track 99 centů a album deset dolarů, takže uvedená cena mi nepřipadá neobvyklá ani přemrštěná.
    Zrovna nedávno jsem koupil Oldfielda, kterého jsem okamžitě převedl do iTunes a poslouchám ho buď z počítače, z počítače přes wifi na hifi-sestavě nebo na procházce a v autě z iPodu. Samotné originální médium jsem použil pouze jednou a jen zabírá místo ve skříni (spolu s dalšími). Rozhodně bych dal přednost elektronickému nákupu, navíc jen za poloviční až dvoutřetinovou cenu.

  7. to MichalNabídka Allmusic.cz je bohužel nesrovnatelně menší. Výhodou se na první pohled zdá orientace na alternativní hudbu, jenže ouha. Otestoval jsem na příkladu CD, které již delší dobu marně sháním — Ghost of a Handshake od českých Selfbrush. A kdepak myslíš, že jsem je teď objevil?

  8. Pekne hororova pohadka. V hlavnich rolich: WMA 192kbs a wmp10.
    Diky, ale to opravdu nemusim.

  9. to AustinŘíkala mi večer Markéta, že prej o tom novým obchodě mluvili v televizi ve zprávách, proto asi ten kolaps.

  10. Reklama ve zpráváchCeník reklamy pro ČT už jsem viděl, ale co musí člověk udělat pro to, aby mohl inzerovat i přímo ve zpravodajství veřejnoprávní televize? 🙂

  11. to Laco k tomu AllMusic.cz – to mně zajímá, řekni, kde ses objevil? .. a jinak se neboj – každým dnem se tam objeví nabídka i od dalších než jen od Indies Record (Universal a další chtějí být i zde, aby nám tu konečně kvetla konkurence ;-))

  12. služba na dvě věcipokud je pravda co je napsáno už dvakrát nahoře, že web nefunguje bez WMP 10 tak je to služba na dvě věci
    v XP je WMP 9 a WMP 10 nejde stáhnout a nainstalovat aniž by si člověk do počítače natáhnul spyware (WGA) takže by to muselo být něco naprosto bombastické a jinými způsoby nesehnatelné abych využil této služby, je to začarovaný kruh, kdyby ,mně obchod nešikanoval klidně bych něco nakoupil ale ten zase vydavatelé nutí k těmhle divným praktikám a kdo je bit? zákazníci, když někdo bude chtít, hudbu si opatří nelegálně (když můžu písničky vypálit, tak je můžu i převést do mp3 a nasdílet komukoliv)
    když je poslech warez hudby několikrát pohodlnější než se trápit s legální hudbou, tak bych musel být sec sakra Mirek Dušín abych nevyužíval služeb přítele Googla 🙁

  13. to AdamOchrana DRM tam je. Jak jsem napsal, před prvním spuštěním probíhá kontrola licence (je nutno zadat login a heslo do i-legálně.cz). Ale audio CD vypálené z těchto WMA souborů (prostřednictvím Windows Media Playeru) funguje všude — vyzkoušeno na PC u kolegy a v přehrávači v autě.

  14. Amazon je lepšíNa Amazonu je mnohem větší výběr, většina CD okolo 10 dolarů, mnohé i pod. Žádná nesmyslná ochrana. A kvalita CD je stále lepší než drtivá většina WMA/MP3 atd.

  15. nadpis je zbytečnýNenapadlo by mě, že posloucháš Gipsyho.. dobrá volba. Jinak i-legalne vypadá celkem dobře..jen ty ochrany ne..

  16. Media Player 10S tím WMP10 si docela naběhli. Odradili ty, kteří mají Windows nelegálně (většina domácností co znám) i ty, kteří mají legálně starší verze (například já).

    Je tolik jiných programů s DRM (například Real Player) proč si ti blbouni zvolili zrovna tenhle?

  17. „Výborné“ jsou také ukázky. Žádný sr*ní, prostě prvních 30 vteřin. Takže když se mrknete třeba na Pulse od Floydů, kteří většinu písniček začínají hrát tak po minutě ruchů, je to bezva. Zkuste si třeba klasiku Another Brick …

  18. –> legální systémyoni ale mají smolíčka i takoví uživatelé, kteří před kradenými widlemi dají přednost legálnímu Linuxu či MacOs

  19. pokud je mezi vámi někdokomu se podařilo se zaregistrovat, a kd si tedy stáhnul nějakou hudbu, mohl by nás informovat jestli jsou ty skladby alespo%n slušně otagované nebo si to musí udělat zákazník sám? dostalů jsem se jenom k ukázkovým skladbám a ty jsou bez tagů

  20. Ignorujte i-legalne.cz!!Moje stanovisko k zahájení legálního šíření „hudby“ na internetu a výzva k ignorování nákupu:

    Poslech hudby stahované z internetu v komprimovaných formátech mp3 a wma bych přirovnal k situaci, kdy si člověk milující výtvarné umění zakoupí namísto originálních obrazů pouze jejich zmenšené fotografie, a to v ceně asi poloviny ceny originálu. Představte si, že si do obýváku pověsíte na zeď fotografii 10 x 15 cm, za kterou v tzv. obchodě zaplatíte cenu řekněme 10 tisíc korun (to proto, že originál stojí 20 tisíc).

    Prodej hudby na internetu je totéž. Album, které v originále na CD stojí kolem 500 Kč včetně potištěného nosiče, boxu a textového bookletu, koupíte na internetu třeba za 250 Kč. Jenže kvalita hudby je silně degradována datovou kompresí, a to kolem 1:8. Nedá se říct, že wma hraje8 x hůře, ale člověk, který umí hudbu poslouchat, to ihned pozná na dynamice a stereoobrazu nahrávky.

    Výroba materiálu na CD (v průměru kolem 12 až 13 písní) stojí v nahrávacím studiu od 30 do 100 tisíc korun. Album vzniká několik týdnů až měsíců. Řeší se ty nejmenší detaily ve zvuku, dosažení co nejvyšší dynamiky, nejmenšího zkreslení, co nejpříjemnějšího zvuku a vhodného seřazení skladeb. Nákup jedné skladby vytržené z kontextu alba je barbarství. Kvalita wma je velmi blízká magnetofonové kazetě. Naco potom ten drahý vývoj HDCD, DVD audio a jiných formátů o vysokém rozlišení. Nahrávací studia jsou vybavena drahou technikou v cenách až několika milionů korun. Tento výrobní proces je nakonec totálně degradován a posluchači je nabídnuta písnička ve formátu wma, za kterou ovšem zaplatí poměrnou část skutečných nákladů potřebných pro vznik kvalitní nekomprimované nahrávky. A to prosím nepočítám velmi drahý návrh a výrobu bookletu. Říká se tomu zlodějna…

    Za otevřením projektu stojí obrovská reklamní kampaň včetně odvysílání televizních upoutávek (třebaže se tváří jako zpravodajství) a včetně tzv. záštity známých umělců.

    Celý projekt i-legálně.cz se tváří jako pomoc lidem, kteří dlouhodobě žádají prodej hudby na internetu:

    Kdy už si konečně budeme moci i u nás legálně stáhnout hudbu z široké nabídky internetu?

    Právě dotazy a povzdechy tohoto typu byly počátečním impulsem ke vzniku projektu, který vám v následujících řádcích představíme…

    Ano, poptávka po hudbě na internetu tady vždy byla, jenže ne za takové nehorázné ceny.

    Drzost tvůrců projektu dokonce došla až tak daleko, že nabízí zdarma „prezentaci a mediální podporu mladých talentovaných umělců“. Přečtete-li si pozorně smlouvu, kterou takový umělec musí podepsat, zjistíte, že hodný dědeček i-legálně.cz může vaši hudbu použít ke komerčním účelům. Prostě ji bude bez vaší kontroly sprostě prodávat. Lákadlem pro umělce má být možnost natočení „oficiálního singlu“ (patrně nějaký nový termín v hudebním průmyslu).

    Moje výzva pro zájemce o nákup hudby: Nekupujte degradovanou hudbu z internetu, nevyplatí se to. Je příliš drahá. Umělci, nedovolte, aby se někdo obohacoval šířením vaší hudby v degradované kvalitě.
    A začínajícím kapelám bez vydavatele bych poradil, aby svoji hudbu (pokud ji právě nechtějí prodávat) nabízely pouze na vlastních internetových stránkách.
    Jsem pro šíření hudby na internetu, ale pouze za ceny odpovídající kvalitě zvuku, tedy asi 2 Kč za písničku.

    Jiri Regent
    R-AUDIO & recording

  21. to VfBBohužel, otagované nejsou. Při přehrávání ve WMP se ani nestáhnou informace o albu. To skutečně považuji za průšvih.

  22. "zacinajici" kapelaSouhlasim z velke casti s nazorem Jirky. Co se tyce te casti o kvalite zvuku a skladeb vytrzene z kontextu; kvalita nahravky, covery, kompaktnost alba atd. dnes uz nezajima vetsinu ale pouze fajnsmekry (stejnou analogii vidim ve vztahu k vinylu, ktery dnes leti, ale pouze mezi uzkou skupinou).

    V dnesni dobe, kdy si kazdej stahuje skladbu do mobilu, ipodu, mp3 autoradia… uz nikdo neresi kompresi nahravky (samozrejme, kdyz to neni zvuk jak ze stare motoroly), proste se mu libi nahravka, ktera zrovna „frci“, stahne si ji z netu, v tom lepsim pripade za ni zaplati nejake drobne. A kdyz ho omrzi, proste ji smazne. Tak to proste dneska je a jit proti tomu, je jako opet chtit vratit zpatky vinyly, dobry napad, jsem pro, ale je nas na to uz, bohuzel, malo. A dnes rozhoduje pouze ten, kdo kupuje, tedy masa!

    Hudba, jako umeni uz dnes opravdu nikoho moc nezajima. Dnes se resi, jak to ta kapela rozjela na koncerte, jakou svetelnou show mela, kolik projekci, jak kdo vypada … proste hudba je dnes pouze produkt.

    A inkubator na i-legalne.cz vypada velmi zajimave. Jsme zacinajici kapela a hned se tam zaregistrujeme. Pochybuji, ze nekdo pouzije tu nasi „garazovou“ nahravku pro komercni ucely, ale pokud to tak bude, velmi nas to potesi a urcite pomuze k dalsi propagaci. Nevim co dal resit. Penize? Vzdyt bez toho by nas stejne nikdo neznal…

    Majitele hudebniho studia to musi velmi mrzet, kdyz se nahravky takhle degraduji, stejne jako umelce, kteri si pripadaji jako zbozi v supermarketu, ale s tim se fakt uz dnes nic delat neda.

    ps: omlouvam se za pravopisne chyby

  23. njn, etnetera; co cekate;)))
    znam jak funguji; je to bes a hruza, je to typicka firma ktera zblbla z uspechu, nyni na zakazniky kasle, jejich accounti jsou k nicemu a jejich weby nefunguji;)

  24. ???A proč by stažený skladby neměly být otagovaný ? Tady si klikněte pro screen : http://img64.imageshack.us/img64/7384/zilegalneczgf5.png že tomu tak není = otagováno (alespoň tedy všechny skladby z dosud nevydanýho alba „strážce plamene“ od Hapky a Horáčka). Při trošce trpělivosti jsem si ho postahoval celý zadarmo, protože jsem se prostě 11x regnul a tedy 11x získal kredit á 36,- Kč…. 😀
    Můj problém je jinde : čím to překonvertovat do MP3 ? Nějak se to totiž „šprajcuje“ kvůli tomu zas… kódování. 🙁
    Dokáže někdo poradit ??
    Nebo by bylo řešením vypálit to normálně na CD a pak to zpětně grabnout ?
    Díky za případnou odpověď. 😉

  25. P.S.P.S :
    A proč by nemělo jít na nelegálních WinXP upgradnout WMP na „desítky“ ?? :-O
    Přece vím, co jsem si stáhnul, ne ? = a funguje to v pohodě… 🙂

  26. End 😀Tak už to nepotřebuju řešit, album Hapky a Horáčka už je na fórech v 320 kB/s bitratu ke stažení…;-)

  27. laco: doma mám windows pochopitelně nelegálně.
    české cd si pochopitelně kupuju.
    cizí – občas taky.
    ceny itunes: 1usd/euro/libra za song je kretenismus – já mám plýtvat časem na stahování komprimované ošklivé věci (kdo někdy viděl gramofonovou desku chápe o čem mluvím), když se cena těchto jedniček a nul téměř blíží ceně skutečného cd?
    ale čekat kde se ustálí ceny i-legálně je spíš ztráta času i kdybych se tam jako správný čech registroval 100x, jediný správný formát jediné správné hudby asi nebude nic pro mě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *