Rodičovský příspěvek 2007

Danajský dar Jiřího Paroubka


Víš, kámo, jestli máš doma prcka, který má ještě daleko do hodnosti předškoláka, tak asi víš, že rodičovský příspěvek od 1.1.2007 činí 7.582 Kč (v lednu bude dávka vyplácena ještě v původní výši 3.696 Kč, takže nepodezírej pošťačku, že si chtěla udělat druhý Vánoce). Je to slušnej nárůst, určitě si to s chlapama na dílně už probíral, že by se ten váš šéfík mohl zachovat podobně a přidat těch sto procent aspoň na prémiích. Jenže tenhle předvolební Paroubkův trik s výši rodičovskýho příspěvku nás všechny bude jenom letos stát skoro třicet miliard. A neříkej mi, že na tom později vyděláme tím, že na nás v důchodu budou makat právě ti, co se narodili díky zvýšení mateřský. Možná ti teď řeknu něco, co ti bude znít stejně nepříjemně, jako když ti mistr nařídí mimořádnou sobotní šichtu, ale náš stát už několik sezón nestojí na dělnický třídě. A pokud se Máně, co ti každý ráno otírá soustruh, vyplatí brát rodičovský příspěvek místo minimální mzdy, budou se volební komisaři za dvacet let sakra divit, kolik přibylo hlasů levici.

Hele, brácho, ty čtyři klacky navíc budu každej měsíc více než rok pobírat i já, ale právě kvůli svejm dětem z toho radost nemám. Mnohem raději bych byl, kdyby stát rodinám s dětmi výrazně snížil daně. Více dětí by pak měli lidi jako je třeba tvůj šéf a ty bys zase měl čistej soustruh.

18 thoughts on “Rodičovský příspěvek 2007

  1. já tento krok velice vítám, děti sice zatím ještě nemám, ale určitě bych chtěl mít a spousta mých známých či bývalých spolužáků jsou ve věku že zrovna malý děti maj a nebýt (často enormní) podpory od rodičů, tak by skončili na ulici…
    (Vysočina: max.výdělek 80ti% obyvatel je cca 12 čistýho, kromě prodavaček, ty maj sotva deset). Pražáci, můžete se chechtat, ale tady je prostě realita. Ceny všeho zboží i bytů jsou „úměrně“ tomu jedny z nejdražších v ČR.
    Tož tak…

  2. PJnevím proč se domníváš, že je na tom něco k chechtání a ještě k tomu třeba pro pražáky. Je sice fakt, že třeba absolvent VŠE může dosáhnout po skončení studií platu 30 brutto,tedy nějakých 20-21 netto, ale co z toho, když zaplatí třeba jen na nájmu nejméně 10. No a z rodičovského příspěvku se takový nájem nedá zaplatit nikde.
    Ovšem to není podstatné, podstatné na tom je, že je těžko možné vyplácet dávky na které stát nemá a tenhle stát na ně prostě nemá.

  3. stát by na to měl, jenže to by museli zrušit ten domov důchodců pro politiky kterému se jinak říká Senát, vyházet polovinu darmožroutů kteří si říkají „státní správa“ a cestování politiků platit z veřejných sbírek. Pak by se ukázalo jak je občané mají rádi 😀

  4. PJjistě tím by se to hodně zjednodušilo, ale je to i o jiných věcech jako jsou například regulované nájmy – tedy sociální výhody pro lidi, kteří je nepotřebují ( jako například poslanec Křeček bydlící za 2 litry v centru Prahy s platem lehce pod 100)a mnoho jiných nesmyslností, které na sebe nabalují další a další problémy.Senát mi nevadí, občas se stane, že se některý senátor zamyslí a podá stížnost k Ústavnímu soudu, což je dobré:-)

  5. Cloumá tebou závist ? Nebo snad závidíš malým dětem i ty pastelky ? Mimochodem kdyby Paroubek tuto dávku snížil už vidím jak se tady rozčiluješ :o))

  6. Pastelky?Možná, kdyby se konečně zavedlo školné na vysokých školách vyvážené prospěchovými stipendii, takže by nestudoval kdejaký lempl i 10 let, určitě by se našly prostředky i na ty „pastelky“ které by se ovšem fasovaly ve školách a nevyplácely se formou nesmyslných prožratelných dávek.

  7. úsporyJen těžko někdo z nás řekne,co je ve státním rozpočtu důležitý a co ne.Stejně tak težko někdo dohledá,na co ve výsledku bylo co použito.Přiznám se ale,že s kritikou mateřský bych zase tolik nepospíchal.Můžeme mluvit o spoustě miliard navíc.O tom nikdo nepochybuje.Na druhou stranu jsou to peníze pro ženský na mateřských a jejich děti.Ne,že by tim ušetřili na novou voktávku,ale rozhodně mají alespoň na plíny na měsíc.Proto si myslím,že bych ubral kdekoliv jinde,ale mateřskou bych nehanil.Indiáni budou vždycky indiánama a budou rodit právě pro ni.Ale i to se dá vošetřit.Nemyslíš kámo,že jsou jiný horší dluhy,který by se dali platit třeba ze zvýšení platů poslanců apod.???

  8. dodatek k dodaktkujo a kámo…prosím neodsuzuj mě!!!…Nejsem podpůrce ČSSD…jsem odpůrce!!!! 🙂

  9. Jak to vidím já?My máme veselou historku z nedávné minulosti. Našemu prvňáčkovi jsme v srpnu vybírali tašku. Jemu se líbily ty dražší, tak jsme si řekli: „No, tak ať si kluk vybere sám“. V duchu jsem si pomyslela, že bych si mohla požádat o 1000 „pastelkovného“ a naše náklady na tašku tak snížit. Máme se s mužem docela dobře /i když zrovna tisícovkama doma netapetujeme/ a tak jsme několik let nežádali o přídavky na děti, abychom zbytečně „nepumpovali stát“. Naše chyba! Sociálka nám poslala zamítnutí žádosti o pastelkovné s odůvodněním, že na ně nemáme nárok, protože nepobíráme již několik měsíců přídavky. Tak jsme se tomu doma zasmáli, ale byl to spíš hořký smích… Nějak nám to připadalo postavené na hlavu. Příště, až budeme chtít nějakou kačku ušetřit, budeme muset být vyčůranější… Paradoxně nás k tomu nutí náš sociální systém.

  10. Reakceto Mod.: Myslím, že pro zvýšení rodičovského příspěvku hlasovali svorně poslanci pravice i levice.

    to PJ: V Chomutově mají prodavačky i jen osm tisíc čistého

    to Fikovníček: Proč by se mnou měla cloumat závist? Kdybys četl pozorně, tak bys věděl, že se zvýšení týká i mé rodiny. Svým textem jsem chtěl poukázat na to, že mnohem lepším řešením by bylo snížení daní rodičům.

    to Tomík: Věřím Ti, že nejsi volič ČSSD ty divochu. I když si občas rád vzpomenu, jak jsme spolu na chalupě u Miloše Zemana skvěle zapařili.

    to bati: DÍKY! Konečně někdo ocenil můj sloh!

    to Jirouška: Taky nerozumím tomu, proč přídavky na děti nejsou vypláceny plošně.

  11. A spolecne zdaneni manzelu ti dane nesnizilo Laco? Zvyseni pausalu taky ne? Ja proste nechapu tenhle sebevrazednej myslenkovej zkrat – stat manzelce zvedne rodicovskej prispecek (z mych dani se mi apon neco vraci zpet) a ja brecim ze je to spatne. Dival jsem se do zakona o statnim rozpoctu a bohuzel jsem nedohledal presnou castku na rodicovske pridavky (Zrejmne jsou ukryte v 54.5 miliardach na davky statni socialni podpory) Myslim ze pri prijmech rozpoctu 950 miliard to nejsou rodicovske prispevky ktere nici budoucnost nasich deti. (BTW zajimalo by mne kde jsi tech 30 miliard nasel, rad bych se na to take podival). Ja myslim ze je treba rozlisovat priority a podpora rodiny by prioritou byt mela. Prima i neprima. Protoze ac to dnes zni jako fraze rodina je zaklad statu.

  12. Tak nevím Laco, jakou diskusi jsi tímhle příspěvkem chtěl vlastně vzbudit, ale v zásadě to vypadá na věčnou otázku jestli je lepší volit ODS nebo ČSSD. U Tebe je zjevně jasno, jak si pamatuju i z jednoho článku na nejmenovaném webu:-). Svět ale není jen černý nebo bílý, je taky o hledání rozumného kompromisu a rovnováhy. Každá rodina nemá takové štěstí jako ta Tvoje nebo moje. Nebraňme lidským svobodám, které jsou v Tvém pojetí vyjádřeny daňovou zátěží, ale současně se snažme žít spolu v jedné společnosti. Řekni mi, jak moc mámě, jejíž muž je třeba dělník s příjmem 15 tis. brutto asi pomůže snížení daní??? Asi o dost míň než mně i Tobě, kteří to ale asi zas tolik nutně nepotřebujeme. A nemyslíš náhodou, že tenhle příspěvek je mířen přesně na tyto skupiny lidí, aby když už vychovávají nastávající generaci, mohli žít trochu víc v pohodě a přenést to i na děti. Navíc za těch 7.600 Kč, které Ty považuješ za socialistický dar, za který se to prostě vyplatí, se podle mě dá už vyžít, ale nikoliv se tím živit. A to je přesně cílem, jehož by mělo být dosaženo. Jen tak mimochodem, tenhle zákon ani nebyl paroubkovský, ten byl pokud se pamatuju zpočátku dost proti, přišli s ním lidovci, kteří to pak ve své volební kampani silně akcentovali. Podle mě to byl v minulém volebním období jednoznačně nejmoudřejší přijatý zákon. Nejsem pro to podporovat flákače, ale podporovat rodiny s dětmi je úplně něco jiného ……. a to myslím stojí aspoň za zamyšlení všech diskutujících.

  13. to LuboPěkně si to napsal, děkuji. Souhlasím s Tvým názorem, smyslem mého příspěvku (ostatně jako spousty mých jiných článků) bylo především vyprovokovat diskusi.

  14. Laco, ja si myslim, ze ve statnich vydajich by se nasly nesmyslnejsi veci nez penize na rodicvske prispevky. Nicmene asi to cislo co nas to bude stat neni asi uplne presny – prispevek pobira cca 305 tisic lidi a letos se ma vyplatit pres 29 mld., jelikoz se prispevek zvysoval 2x bude zvyseni znamenat zhruba +15mld. Nebo bys ten prispevek chtel zrusit uplne? Btw. Tobe nosi RP postacka, ty „eBanko“? 🙂

  15. to MaSkMně poštačka příspěvek nenosí, ale tomu soustružníkovi, kterému jsem text adresoval, jej nosí ten co zvoní dvakrát.

  16. Děkuji Lubo, pro LacaLubo myslím, že jeden z nejmoudřejších příspěvků, fakt děkuji. Je fajn zjištění, že ještě existují rozumní lidé, kteří i když mají tak, aby jim to stačilo. Myslí i na ty, kteří na tom jsou hůř. Pro Laca: Ono je Laco hezké psát co by se mělo, když ti není tak nejhůř.Ale já ti povím jak to chodí i jinde. Jsem matka dvou dětí ve věku 1,5 a 2,6 roky. Manžel jezdí na montáže, aby jsme se uživili je 10 dní pryč a 4 dny doma, já dělám doma účetnictví a sedím do 19.00 do 02.00 u počítače a ráno v sedm vstávám z dětma. Opravdu mi nepřijde, že bych čekala co dostanu. Vím někdo může říct „Tak proč jste si ty děti pořizovali.“ Ale já myslím, že to je právě smysl života. A ty 4000,– navíc jsou fajn, ale rodinám jako je ta naše to problém úplně nevyřeší, ale hodně pomůže. A to byl asi smysl té dávky nemyslíš. Pomoc těm co to potřebují a to jsou právě děti.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *