Nový mozek českého internetu

Jak vypadá znalostní databáze po týdnu fungování?Minulé úterý (1. 6.) byla spuštěna znalostní databáze Mozek.cz na doméně, kterou v dubnu letošního roku koupila společnost Jyxo provozující stejnojmennou vyhledávací technologii.

O spuštění této české varianty projektu Wikipedia se podle mého názoru psalo méně, než by se slušelo. Nejvíce prostoru této události věnoval Jiří Hlavenka ve svém článku v magazínu Živě.cz a o nepřímou popularizaci se postaral Tomáš Baldýnský pátečním Baldachýnem.

„Lidí odtamtud sice přišlo hodně, ale mám pocit, že kromě toho, že několik z nich editovalo ten příběh o Zemanovi, tu už nic moc dalšího nedělali. Tedy je pěkné, že přišli, ale myslím, že stálí návštěvníci se rekrutují odjinud,“ poznamenal k Baldachýnu Michal Illich z Jyxa.

Jinak je ale Michal s týdenním provozem encyklopedie spokojený, neboť dosud její návštěvníci přidali zhruba 500 příspěvků. Nic zásadního se však do budoucna s Mozkem neplánuje, kromě toho, že Jyxo mu bude i nadále poskytovat dobré technické zázemí. V nejbližších dnech by však měla začít platit licence — zatím se můžete seznámit s jejím návrhem.

Mozek.cz

2 thoughts on “Nový mozek českého internetu

  1. Schází kontrola!Mozek je dobrý nápad, má však jednu vadu. Jak už mnoho uživatelů systémů typu Wiki seznalo, lidé si většinou neodpustí uškodit kdekoli je to možné, takže bylo nutno přidat nějaký kontrolní mechanismus. Mně osobně příliš z klidu nevyvede, když o Interval.cz někdo napíše, že je to lamaserver a já jsem korunovaný vůl, jenže existují instituce, které to tak snadno přes srdce nepřenesou. Pokud se s nimi Mozek nechce důvěrně seznámit, jako se to stalo našemu magazínu před rokem, měl by nějakou tu kontrolu zavést, třeba ve formě rollbacku 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *