Budoucnost GPS navigace

Slabiny jsou jinde než myslíte


Marek Lutonský, šéfredaktor webu Navigovat.cz, se vrátil z dovolené a uveřejnil úvahu, ve které přesně popsal pocity člověka, jenž chce být za každé situace informován o tom, kde se právě nachází. „Zjistil jsem, že informace o aktuální poloze jsou pro mě velmi důležité, téměř jako vědomí, kolik je právě hodin. Bez nich se cítím nesvůj a bez GPS v samostatném přístroji, kapesním počítači nebo mobilu už na cesty v podstatě nevyrážím. Ani na místa, kde se nepotřebuji navigovat,“ uzavírá Marek svojí glosu.

Mívám stejné pocity. Navigaci často nepoužívám jen za účelem dorazit do cíle nejkratší cestou, bez bloudění a hledání v mapě. Prostě mě baví to vědomí, že v každé chvíli vím, kde právě jsem, jaká vzdálenost zbývá do cíle nebo k nejbližší odbočce. Jenže kdybych nebyl nadšenec a hračička, tak to celé někomu hodím na hlavu. Nedávno jsem PDA po příjezdu z výletu nechal v autě. Bylo to v sobotu večer. Zrovna byly mrazy a já si na přístroj vzpomněl až v pondělí v kanceláři. Večer jsem PDA z auta opět nevyndal a v úterý ráno jsem už zíral na přístroj čistý tak, jak jej Hewlett s Packardem stvořili. Baterka nevydržela.

Nechci už další komplikovaná zařízení. Nechci už hlídat stav baterie u čehokoli. Nechci stále něco párovat. Chci jednoduchý, ale zároveň komplexní přístroj. Něco jako iPhone s GPS. Ale především chci baterii, která opravdu vydrží aniž bych ji musel neustále dobíjet a řešil vypínání Bluetooth nebo GPS přijímače. Teprve potom bude informace o tom, kde se právě nacházím pro mě stejně samozřejmá, jako to kolik je právě hodin.

18 thoughts on “Budoucnost GPS navigace

  1. Ach jo, další oběť civilizace. 🙂 Jako kdyby nestačilo, že se lidé stali otroky hodinek, mobilů, teď i GPS. Nejsem zelený fanatik, naopak s nimi často musím bojovat, ale věř, že pocit, kdy odložíš hodinky, vypneš telefon a couráš se lesem, aniž víš, kde přesně jsi, je velmi osvobozující. A dobíjí to baterky mnohem lépe, než značková nabíječka. 🙂

  2. To máš nějaké prehistorické PDA, že se při vybití baterky ztratí data? 😉

  3. JednoduchostHmmm. Mám kamarádku, která vyráží každý víkend od přírody, od jara do podzimu. Nosí s sebou přesně šest věcí (když nepočítám šaty a ručně šité sandále): flétnu, bubínek, filosofickou knihu, deštník, středověký plášť a plátěnou brašnu přes rameno. A někdy i kousek chleba.

    TO mi připadá jako správné řešení. Je to dostatečně jednoduché?

  4. Komplexnost přístroje a dlouhá výdrž na baterie jsou obecně protichůdné požadavky. A baterie se holt čas od času dobít musí a vydrží většinou o to méně, v čím extrémnějších podmínkách musí pracovat. Přírodu neošulíte 😉
    Řešením by byl asi malinký jaderný reaktor, ale to je sci-fi jak technická, tak sociální.

  5. To Sharkan: přesně tak, bez mobilu, hodinek, GPS, jen tak se toulat přírodou, doporučuji třeba přechod Nízkých tater. Tak jedinečné zážitky se nedají jen tak popsat …

  6. radaLaco,kup si hodinky s GPS a do auta pevnou navigaci….a možná navštiv někoho, kdo Ti pomůže i po duševní stránce 🙂

  7. Chtěla bych se jen názorově přiklonit k vám „lesním“ typům.
    Kašlu na navigaci…

  8. oldiesAsi před rokem a půl se mi přerval řemínek o hodinek. Nějak jsem se nedostal k tomu to nechat opravit a po půl roce jsem zjistil že mi vůbec nechybí. Když někam mám jít „na čas“, dávám si větší časovou rezervu, když potřebuju znát „přesný čas“, podívám se na mobil. Teď už si nedokáže přestavit nosit na zápěstí nějakej krumpl…

    K navigaci: Na cesty do neznáma a pro nesmělé je to ideální. Já preferuju papírové mapy – člověk vidí informace v souvislostech. Navigace vám sama neřekne – 15 km vlevo je rybník (ideální na koupání) 20 km vpravo zřícenina. A když někde zbloudím, rád se zeptám. Baví mě pozorovat lidi jak reagujou na „navigační dotazy“ (na tohle téma by se dal napsat krásnej článek).

    k PDA: ano, výdrž těhlech moster je to co měl vytáčí. měl jsem měsíc iPAQ, pak jsem se pokorně vrátil ke starému PalmuV. Nemá sice barevný displej, vokení design, schopnost přehrát filmy nebo MP3ky… ALE baterka vydrží týden intenzivního trápení a z hlediska uchovávání informací (kontakty, kalendář, organizér, synchro s Outlookem) mu nic nechybí…

  9. navigaceNejlepší navigace je ta u chlapa v trenýrkách, je neomylná a nepotřebuje gps modul a baterky, teda do určitýho věku.

  10. to Petr KBez hodinek jsem fungoval deset let. Kdybych neobjevil TO co nosím na ruce teď, funguji bez nich bez problémů dál.

  11. to MilanSouhlas, ale právě Tebou popisovaná navigace se bez PÁROVÁNÍ neobejde. Teda, občas obejde, ale není to ono.

  12. to LacoWoe, nesedí právě to, co mám v autě jako hrnec na prd*li? Jenom si počkej na novej model… ten už bude mít sundavací panel..

  13. Bez hodinek a spokojenýNa GPSku jsem se zatím nalákat nenechal. Chodit bez hodinek jsem si nedokázal představit, ale už tak 2 roky mi nechybí. Vždycky je může nahradit buď mobil nebo hodiny v autobusech, na ulici a jinde. Stačí se dívat víc kolem sebe.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *