Studijní materiály jen pro zvané

Na nový web pro studenty je učitelům vstup zakázán


Stránek nabízejících ke stažení referáty, seminární práce nebo maturitní otázky je na webu mnoho. Stejně tak už bylo mnoho řečeno o tom, jak učitelé snadno poznají, co si student napsal sám a naopak kterou práci si bezpracně stáhl z internetu. A jistě právě toto byl jeden z důvodů, proč byla nedávno spuštěna betaverze studentského serveru You.cz, jehož obsah je určen pouze uzavřené komunitě vysokoškolských studentů. Aby se ke sdíleným studentským pracem nedostal některý z profesorů, je přístup na server dovolen pouze na základě pozvání.

„Jednoduše klikni na Požádat o členství na homepage You.cz. V seznamu si vyber školu, na kterou chodíš – nebo na kterou se snažíš občas chodit :-). Vyroluje se ti seznam studentů, kteří již jsou na You.cz pod svojí školou registrovaní. Byli rychlejší než ty, ale to nevadí. Vyber si toho, kdo tě zná, klikni na žádost o pozvání a ve formuláři vyplň svůj školní mail, zvol si svůj nick a stručně napiš vzkaz kamarádovi, proč by tě měl autorizovat. Čím víc na sebe prozradíš, tím větší šance, že ti otevře dveře do světa You.cz,“ píše se ve FAQ serveru You.cz.

Velmi zajímavý nápad. Ale jsem si jistý, že je jen otázkou času, kdy se do systému některý z kantorů infiltruje. A časem tak možná vznikne další uzavřený server. Tentokráte ale určený výhradně učitelům, kteří si zde budou vyměňovat své zkušenosti s tím, jak se je studenti snaží přechytračit.

13 thoughts on “Studijní materiály jen pro zvané

  1. Ach joPobavilo mě to – pokud půjde jen o hodnocení kantorů a budování komunity. A trochu rozesmutnilo – pokud opravdu půjde o propracovanější způsob, jak na škole podvádět a jak FAQ napovídají.

  2. Proc "Ach jo"?Kdo chce podvadet, tak uz podvadi. Ja osobne teda stahuju soubory JEDINE takhle… a ne tahaky, ale studijni materialy… URL vsechn kantoru a fakult sou totiz „hrozne moc“ user-friendly a kdyz mas stesti tak je tam jen jedna ~ 😛

  3. Podvádí se už teďSamozřejmě se „podvádí“ už teď. Na VŠE je to třeba http://www.vseborec.cz , takže tato myšlenka není až tako nová, je nová pouze v tom směru, že sdružuje více škol. Jinak připadne mi, že třeba ten vseborec.cz generuje velmi vysoký traffic a objem dat v databázi také není malý. Myslím, že tyhle servery je potřeba mít vlastní server, což mnohé študáky (nadšence) časem odradí. Jenže Miton na to ty prostředky má. Proč to asi tak dělá? Kvůli študákům to nebude;-)

  4. Nehledě na to, že o tyhle servery se je potřeba skutečně starat obsahově, jinak v nich vznikne neskutečný guláš.

  5. Není to o podváděníPodle mě to o podvádění není. Podvádělo se dřív, podvádí se furt a bude se podvádět. Tady spíš jde o to, že se dají hodnotit učitelé, což jinde nelze. A na stahování materiálů není nic podvodného. Navíc to má výhodu, že si člověk může říct, kdo to bude moct vidět – ten matroš.

  6. Avaranger: To „ach jo“ samozřejmě patřilo té druhé variantě.

    Ivo Toman: ze školy jsem asi čtyři roky.

  7. proč? proto!Ano, jen houšť takovým serverům. Právě díky nim dostávaj tituly podrazáci typu paroubek, rath, tlustý…

    Ne, nesvítí mi nad hlavou svatozář – taky jsem na škole podváděl a tvorba taháků a „pomůcek“ mě zabrala kolikrát víc času než by zabralo normální učení, ale při „sdílení a tvorbě“ těchto věcí každej odvedl kus práce a došlo k utužení kolektivu (btw – třeba já se seznámil s budoucí manželkou). Už vůbec nemluvím o tom, že při přípravě na podvádění jsem se to často naučil natolik, že jsem v praxi „pomůcky“ nepotřeboval…

    Ovšem to je už přežitek – jako „praxi“ pro svůj budoucí politický mandát je nutné se naučit, že stačí si potřebné věci někde „vypujčit“ a tvářit se „IN“.

    Budoucí ministři by navíc měli rozjet diskreditační kampaň proti těm, kteří si taháky dělají sami, nebo se (nedej bože) učí.

    BTW: ze školy jsem 8 let

  8. existuje portalkde jsou vsechny skoly dostuduj.cz. Neznam moc cvutaku, kteri by chodili jinam. na dostuduj.cz jsou vsechny materialy a ze ji za ta leta je 🙂

  9. Dostuduj.cz sice existuje už dlouho, to je pravda, ale je totálně nepřehlednej, neintuitvní – prostě naprd. Já jsem s tím měla a furt mám dost problém, tak jsem ráda, že vzniklo něco hezčího – navíc víc komunitního. Má to ponciál, akorát se to musí dostat mezi lidi.

  10. RE: LibaNo, hezci to mozna je, ale je to ZOUFALE neprehledne. Tagovani je sice skvele komunitni, ale kdyz nekdo otaguje pisemku z matiky v druhem rocniku jako „pisemka“ a konec, tak je to tezky. Ja osobne bych preferoval system trideni podle predmetu, pripadne podle semestru, nebo tak podobne… Ja osobne sem na You.cz nikdy nic nenasel 😀

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *