Jára Cimrman existoval!

Kolik lidí tomu dnes ještě věří?


V sobotu jsme s Klárkou byli v Kadani na představení Divadla Járy Cimrmana. Na programu byla hra se zpěvy a tanci Akt. Sestava protagonistů byla excelentní: Petr Brukner, Jan Hraběta, Jaroslav Weigel, Zdeněk Svěrák a Miloň Čepelka. Věkový průměr výše uvedené (a níže vyfocené) pětice je neuvěřitelných sedmdesát let. Divadlu je čtyřicet let. Mé kolegyni Lucce, pro níž bylo toto představení prvním setkáním s tvorbou DJC, je ještě o dvacet let méně. Seminář i hru absolvovala s pocitem, že Jára Cimrman existoval. Když jsem jí v pondělí seznámil s realitou, nechtěla tomu uvěřit. Jako já nechtěl uvěřit tomu, že v existenci Járy Cimrmana uvěřila.

„Pravím-li,“ řekl Cimrman do napjatého ticha přeplněné kongresové auly, „že existuje pouze vnější svět a neexistuji já, neznamená to, že nejsem ve vnějším světě vůbec patrný. Neboť patrnost a existence jsou dvě naprosto odlišné věci.“

Divadlo Járy Cimrmana
foto: Martin Šíl

15 thoughts on “Jára Cimrman existoval!

  1. samozřejmě že existuje – čeká až ten starý ješita odtáhne konečně do důchodu, a představí se nám jako kandidát na presidenta.

  2. I já se musím přiznat, že v mém životě bylo období, kdy jsem se pohádal o to, že Jára Cimrman samozřejmě existuje. Dnes jsem již rozumnější, ale tak jako neumím podat důkaz o járově existenci, musím konstatovat, že stejně neumím doložit nic o jeho neexistenci. Tak mě napadá, že Jára Cimrman je vlastně bůh, protože úplně stejnou větu ohledně jeho (ne-)existence bych prohlásil i o něm. Nebo mi přeci jen něco uniklo a nějaký důkaz existuje?

  3. Nerozumím„Seminář i hru absolvovala s pocitem, že Jára Cimrman existoval. Když jsem jí v pondělí seznámil s realitou, nechtěla tomu uvěřit.“ Je to jen nějaký překlep, nebo to chápu správně tak, že si myslíte, že Jára Cimrman neexistoval?

  4. Také mě uráží, že snad pochybujete, že náš český Jára je snad nějaká fikce či výmysl!!
    Laco proboha, už se konečně prober. Musíš věřit svému srdci. Byl nebo nebyl?

  5. BYTÍ K ZBLITÍJo… jsou věci, o jejichž existenci se člověk přesvědčí jedině tehdy, je-li exaktně prokázáno, že existovat nemohou. Neboť protnutí hmoty časem je než důkazem věčnosti, nikoli existence.

    P.S. Laco… zdravím Lucku. Jen tak.

  6. V mém světě je Cimrman patrný… 🙂 První hra, kterou jsem slyšela – Dobytí severního pólu – mě taky krapet zmátla a věřila jsem, že Cimrman fakt existoval. Taky jsem se divila, když mi přátelé říkali, že nee 🙂 hihihi

  7. Jsou lidé,kteří o tom diskutují,jsou lidé,kteří s tím i nesouhlasí.Ale to je tak vše co s tím mohou dělat…Jára byl,je a bude!!!

  8. to Limonádový JoeNení to překlep. Omlouvám se, pokud jsem Tě připravil o iluze. Pravdu o Ježíškovi si proto raději nechám pro sebe.

  9. to GTIPozdrav jsem vyřídil. Když jsem Tě Lucce popsal, tak o Tvé existenci začala mít větší pochybnosti, než o existenci Járy Cimrmana.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *