Omlouvám se Vám, pane Josefe Dvořáku

Jak to tenkrát všechno bylo


Letos v srpnu jsem svým dětem zakázal Králíky z klobouku, Maxipsa Fíka, Malý televizní kabaret, Příběhy včelích medvídků a sobě Rozpaky kuchaře Svatopluka. Naštěstí jsem zapomněl z televizního programu vygumovat seriál Návštěvníci, jehož 84. repríza je právě uváděna naší televizní jedničkou. Znovu jsem si tak uvědomil to, o čem jsem psal již téměř před dvěma lety a co musím dnes připomenout, neboť to rehabilituje Josefa Dvořáka.

Při časovém transportu expedice Adam 84 do roku 1984 její členové sedí v automobilu Niva a sledují míhající se roky na „stroji času“. Čas od času někdo zmíní některý rok a doplní jej údajem co důležitého se v tomto roce přihodilo (narození jedné členky expedice, uzavření světového míru a podobné banality). Čím více se blíží rok 1984, tím více je v autě ticho. Pak ovšem Emil Karas (Josef Dvořák) řekne 1989 a významně mlčí.

Každému je snad jasné, že tehdejší cenzoři prostě museli větu 1989 – pád komunistického režimu v ČSSR ze scénaře vyškrtnout. Seriál se natáčel v letech 1981-1982 a cenzura to samozřejmě škrtla i s tím rokem, ale mezi herci se to již rozkřiklo. Josef Dvořák tehdy projevil velkou občanskou statečnost a na poslední chvíli tam řekl alespoň ten rok. Dva roky po dokončení seriálu proto nemohl vystupovat v divadle a v televizi hrál od té doby jen samé vodníky.

Kvůli rolím vodníků měl Josef Dvořák mezi kumštýři přezdívku pan Mokrý, a proto si s panem Suchým nemohli rozumět.

9 thoughts on “Omlouvám se Vám, pane Josefe Dvořáku

  1. to Evička TričkoMožná je to tím, že jsem hned v úvodním odstavci upozornil na recyklovaný text. Jen jsem v novém článku původní text uvedl do nových souvislostí.

  2. Mrzí mě, že jsem si toho v seriálu nevšimla. V repríze těchto dílů už jsem to také asi zaspala…ale Dvořák je tam vůbec šikovnej…nic proto němu nemám.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *