Studium v USA

Proč nepodpořit dobrou věc


Někdy počátkem osmdesátých let jsem si v rámci výuky ruského jazyka psal s Jelenou, žákyní základní školy z Kyjeva. V jednom listě se mi zmínila, že tatínek dostal dobré místo operátora 4. bloku v jisté jaderné elektrárně a budou se tak muset stěhovat. Pak už nenapsala. Z dobré rodiny byla i má východoněmecká kamarádka z Berlína, se kterou jsem si dopisoval v rámci výuky německého jazyka. Její tatínek byl pilotem Interflugu a díky tomu jsem se s Heidi setkal v družebním pionýrském táboře nedaleko Neuruppinu. Další školní zahraniční kontakty jsem neměl.

Dnes je ovšem jiná doba. Není problém odejít za studiem do zahraničí. Kamkoli. Třeba i do USA. Například Josef Řezníček z Prahy se před časem rozhodl opustit rodnou Českou republiku a vydal se vstříc novým dobrodružstvím a zkušenostem za oceán, kde v Kalifornii začal studovat střední školu (High School). V průběhu dubna letošního roku si založil blog, na kterém začal zveřejňovat své zážitky a postřehy. Postupem doby vytvořil web Studium a život v USA a sehnal pár schopných lidí, kteří se na obsahu stránek začali spolupodílet.

„Snažíme se pomoci lidem, kteří chtějí studovat v zahraničí. Na stránkách návštěvníci naleznou mnoho informací, zážitků, rad pro budoucí uchazeče, deník ostatních výměnných studentů, kteří na programu právě nyní jsou (včetně mě), diskusní fórum a mnoho dalšího. Myslím, že studium v zahraničí je skvělý způsob, jak se naučit anglicky a poznat něco nového,“ řekl mi Josef o svém webu a požádal mě o jeho propagaci na stránkách mého blogu.

A protože tak učinil dle návodu, neměl jsem důvod nevyhovět.

5 thoughts on “Studium v USA

  1. Co spíše zkusit slovenskou verzi http://studiumvusa.sk , která je dle mě přece jenom o trochu lepší.

    A snad doufám, že studentům po 15 letech po rozdělení nebude dělat problémy slovenština. Mě nedělá.

  2. BLOGEREM CIZÍCH ŽIVOTŮSkutečnost, že se někdo někde veřejně svěřuje s tím, jak dlouho svítí ve Státech v červenci slunce je sice milá, ovšem nikdy nemůže dopadnout tím správným směrem – ten totiž, kdo to čte, nikdy nikam studovat neodjede. Studovat odjíždí než ti, co si svět podmaňují sami. Život je o odvaze, o schopnosti řešit nové situace a o odhodlání. Mít v notýsku vypsaný itinerář svého života, děkuji, se svým životem se peru zásadně sám.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *