Chatování z komína

Ekologický protest na VYSOKÉ úrovni


Protesty ekologů u nás nemají dobrou pověst. Především kvůli leckdy nesmyslným obstrukcím, které pouze prodlužují a prodražují stavbu dálnic. Populární nejsou ani blokády hraničních přechodů a lehnout si před temelínskou vrátnici umí také každý ňouma. Ale vylézt na vysoký elektrárenský komín, postavit tam stan a chatovat s lidmi, kteří většinou tento čin ostře odsuzují, panečku, to už musí být člověk pro svou pravdu opravdu hodně zapálený.

Jel jsem shodou okolností dnes odpoledne kolem komínu prunéřovské dvojky a sledoval počínání ekologů, kteří se na něm za sychravého počasí pokoušeli rozvinout transparent. Povedlo se. A jak je vidět z on-line diskuse s hlavním kominíkem Janem Rovenským, povedlo se navázat i internetové připojení.

Greenpeace na komíně
Elektrárna Prunéřov II, 06.12.07, 15:20

60 thoughts on “Chatování z komína

  1. Spíše než zájem o problém, vzbuzují tyto akce některých aktivistů spíše posměch velké části veřejnosti. Já tuto formu protestu považuji za směšnou, mimo jiné také proto, že s velkou pravděpodobností nikam nepovede.

  2. přesně tak… místo aby zelení podporovali uzavření uhelných elektráren tím, že by podpořili efektivnější energetické zdroje, tzn. aby vlády vkládaly peníze na rozjezd jaderných elektráren II.generace které dokážou zpracovat současné „vyhořelé“ palivo, tak propagujou vyhazování peněz doslova „do luftu“ za nesmyslné větrníky…

  3. Jako adrenalinový sport asi dobrý, nevím, neumím posoudit lezení po komínech, jsem přízemní člověk. 🙂 Ale jako protest? Jen to posiluje nálepku ekologů jako spolku podivínů…

  4. Podařilo se mi přečístčást „diskuse“, než ji smazali. Asi jim neleze do hlavy, že žádný potlesk se nekonal. Jo a ten Rovenský je podle nich “ vedoucí naší klimatické kampaně“… muhehe, příště by se mohli připoutat k lopatkám větrné elektrárny. 😀

  5. Hele moc je neprovokujte, nebo nám zdraží zase proud. A budou to dělat tak dlouhou, dokud nebude nikdo protestovat 🙂

  6. A navíc, Vašek z hradu nedávno přeci jasně řekl, že žádný globální oteplování neni 🙂 Tak pana profesora poslechněte a slezte.

  7. Jsi hloupejEkologové jen těží z hlouposti (možná i debility) úředníků a investorů. Oni sami nic neprodlouží. Takže zanech toho PR pro MMR, ENV a MDCR.

  8. KOMÍNOVEJ TRIPHlávkoví saláti, greenpíči, všechno je to pakáž světa. Biobuřta na korouhvi, kopí z velrybí kostice, ve zbroji z kůží mláďat tuleňů, umlácených tyčí od luxu, věrozvěstují světu než vlastní tmu. Jejich programem je pasení svobody. Jsou to gigolové zítřejšího dne.

  9. cesta vede jinudyvole, dokud se mi nepřivazujou za vejfuk vod auta jsou mi zelený u prdele :-)…i kdyby se mi tam přivázali i ze stanem

    PS: sorry laco, že nepíšu…jsem přetlakovanej a sem tam jenom čtu. Ale jak říkám..si prostě klasa!!!

  10. OpravaOprava: na tom komíně nejsou ekologové, ale místní zaměstnanci provádějící pravidelnou údržbu ochozů.
    Jan Rovenský – dílenská sekce EPRU II, 4. skupina – kontrola a údržba globonických ulhorfů.

  11. Uff, čekal jsem, že sem chodí nepatrně inteligentnější lidé, ty komentáře jsou strašné.

  12. MilkaA pro [13] a podobný trouby: dělají to nejen kvůli sobě, ale hlavně kvůli přírodě a tedy i pro tebe, vole. To, že hlupáci tvého kalibru se tomu smějí je tvůj problém. I když spousta jejich kroků nevypadá nejrozuměji, je to prostě poslední možnost, copak to vážně nechápete? A kdyby nebylo jich, velryby jsou již dávno vyhubeny a neměli byste možnost tyto krásné tvory na vlastní oči spatřit. A samo je mnoho dalších a dalších úspěšně dotažených „akcí“ proti establishmentu (toto se tě netýká) a proti hlouposti (toto se tě týká). Posměch a sarkasmus je jedna z nejjednodušších cest, pokud sis ji zvolil, no problem. Já žádný aktivista nejsem, ale jsem rád, že díky podobným lidem mají gauneři častokrát co vysvětlovat a vraždící metody zvířat a přírody jsou umírněnější, alespoň v rámci možností.

  13. To nejsou ekologove, to jsou enviromentaliste (popr. ekologicti aktiviste). Ekologove delaji vedecky vyzkum, nesnazi se na sebe upozornit rvanim kolem sebe a lezenim po kominech. 🙂

  14. [16] Jasně… ani by v hypermarketech nebyly k dostání velrybí plátky na bifteky. To by mě fuckt naštvalo! 😉

  15. FIASKOJako vždy – fiasko malých, fiasko bezpomcných. Už lezou dolů, tam kde naštěstí nerozhoduje tahle chamraď, ale dospělí lidé. Nakonec je politujme, žít s odhlášenou elektřinou, svítit si doma lojovou svíčkou, mosit jen lýkové sandály… to není žádnej ekomed. Ale pochopme, někdo vždycky musí být za kašpara.

  16. poloteroristi[15,16] Díky Milko, povedlo se ti mě dnes konečně rozesmát. Už dlouho jsem nečetl tak naivní názor.

    Ke greenpeace: Původní myšlenka byla určitě dobrá. V průběhu let se z nich stala nátlaková organizace prozazující zájmy určitých skupin lidí a organizací pomocí zblblých mladých lidí s naivními ideály.

    Pravidelně je najdeš v podchodu na florenci, kde se snažej přesvědčit lidi, aby jim na jejich poloteroristický bojůvky posílali část platu. Když mě nedávno zastavila nějaká husa, řekl jsem jí, že jim klidně budu posílat měsíčně polovinu platu, když mi řekne o jediný praktický věci, kterou pro přírodu za posledních pět let udělali. Volavka z GP začala něco blekotat o bojkotech a ochraně velryb, ale když jsem se ji zeptal na KONKRÉTNÍ POMOC, jen klopila oči.

    Ano, od ochránců přírody bych čekal, že budou TAKÉ pomáhat čistit řeky, odstraňovat ekologické škody, uklízet lesy atd. (Pamětníci si určitě vzpomenou na hnutí brontosaurus.)

    Ale ono je pohodlnější dělat manifestace a zábavnější dělat blbibnky na komínech.

    A důkaz místo slibů? Vzpomínáte na povodně, kdy to zatopilo spolanu? GP se tenkrát angažovala ve věci měření zamoření dioxiny. Ne, nepoužili nafukovací člun a sílu svých rukou. Prďácky přiletěli ve vrtulníku (určitě byl hrozně ekologický).

    A tohle bychom měli podporovat? Ne, děkuji…

  17. díky za školení 🙂Milko,asi nechápeš můj humor…a proto tě beru…Jsi krásně naivní.Máš v jednom ale rozhodně pravdu. Jsem ignorant a hlupák a čekám,až všichni tihle zelení za mě všechno vyřeší.Tajně sázím na vodíkový motory, třeba i vítr nebo slunce…nemám problem dokonce ani s atomem …v malých dávkách 🙂

    Jenom by mě zajímalo..vím, že určitě i někoho ze stoupenců tady …kolik z těch ajnštajnů s řetězama kolem pasu….se pokusilo něco z výše uvedeného vymyslet….něco, co by skutečně pohomlo mase.

    Víš, já bych je začal brát už jenom tehdy, kdyby všude totiž chodili pěšky a bos.Žádnej benzín,karosen ani jiný svinstvo….a nohy…ať si omotají trávou.

    Prozatím to vše ber jako žert. Věřím, že časem dozraješ a pochopíš celý problém ve větších souvislostech. Víš…neodsuzuju je…tyhle Zelení, jenom si myslím ( a píšu to i ve svém hesle)…že cesta vede úplně jinudy.

  18. VĚTRY MOZKŮTak to splasklo, nakonec ani nevíme, co bylo na tom transparentu napsáno. Možná sebereflexní výkřik – Nevím, ale jsem vysoko.

    Tak mě napadá, to jako ti zoufalci nechodí na záchod? Škoda, že to někdo nenafilmoval z vrtulníku, jak tam s nudlí u nosu, vykulejnejma očima z větrů (jo, ze svejch větrů) přičaplí na ochozu, tlačí do globusky a do světa své jediné vnitřní hodnoty.

    P.S. Ukončete nástup, mozky se zavírají… další stanice – Jiráskova, pardon, temno…

  19. to LACO a GREENPEACEDnes jsem si pořídil domů další hračku.Má tři litry dva pořádný vejfuky a vyrábí strááááááášně moc splodin 🙂 Navíc ji vyrobili ti, co žerou verlyby.

    Laco…Se těšte, plánujeme k Vám návštěvu i s celým naším zvěřincem 🙂

  20. MOBILNÍ MYŠLENKY[25] Zelení táhli nahoru nejen mobilní připojení, ale i mobilní záchod. Celkem prý tuna materiálu. Kolik toho snesli dolů, už agentury nezmínily. Ale možná tam ten záchod nechali. Jeden nikdy neví, kdy a komu se to tam může hodit.

  21. MOBILNÍ HRAČKA[26] Hmm, nech mě hádat. Nová X5?
    [27] Neboj, Tvůj styl je nezaměnitelnej. Stejně jako u příspěvků od GTI vím hned kdo je autor.

  22. GREENPEACE ZBLÍZKANa blogu mého kamaráda Fandy se objevilo pár fotek aktivistů, které z komína dle dnešních zpráv nevyhnalo špatné počasí, ale vybitá baterie (jak příznačné). A protože má Fanda foťák se slušným objektivem, tady je odkaz: http://red82.blogspot.com…to.html

  23. GLOBUSKALaco :-))) byl jsem u toho kolegy se snímky… vyhrál jsem – hlávkoví saláti serou (omlouvám se) do igelitové globusky. Jestli jsou to bobky strachu, to jsem na tu dálku nezjistil.

  24. Greenpeace nas okradaji o penize, bo se investuji kvuli nim na nesmyslne veci. Avsak lest na komin beru jeste jako lepsi variantu protestu. Kdyz je to bavi, proc ne.. Nakonec je to jeste reklama pro tu tovarnu. Ja jsem taky pro zruseni uhelnych tovaren a postaveni dalsich jadernych.

  25. nápověda…Laco…ty vole, od kdy loví a žerou němci verlyby. Zkus to znovu…už jsem o tom tady dokonce básnil…A když neuhodneš…nech se překvapit. Je to pro fajnšmekry 🙂

  26. tomiknevím, jestli můžu být tak drzý a hádat místo laca (nebo zároveň s ním). takže:

    – velryby žerou japonci

    – mazda a nissan by nevyvolaly emoce ani v danielu nekonečným (teda pokud nemáš na Ztko, ale to má 3,5l), u hondy si nevybavuju žádnej samohyb, kterej by měl 3litrovej motor (legend má 3,5)(nsx 3,2), pro mišivbuši platí to samý (Evo má 2l s turbem), 3l je snad jen landcruiser a ten má naftu, matně vzpomínám na sigmu,le to už bude hodně oldies a spíš než emoce půjde o komfort, na 3000GT snad nikdo ani nepomýšlí

    – zbývá: a jediný co mě napadá je Supra.

    Uf, deset minut přemýšlení a připadám si jako Sherlock Holmes…

  27. to PetrPetře, si znalec….se cení…klidně hádej!…už si byl blízko, ale vzdal si to brzo 🙂 Vzpomínky nech ladem, je to nový….a není to žádnej skorodžíp 🙂
    Je to živoucí legenda……..spolehlivost ve všech modelech celostětově do desátýho místa.

  28. japonechmm, na subaru jsem zapomněl…

    je fakt, že se tomik o outbacku zmiňoval v diskuzi o volvu. a 3l motor taky má…

  29. móóóc krásné ráno…když řídíš vůz, jako je Subaru Outback…. 🙂 V plný palbě bez kompromisu…a ještě milion věcí navíc 🙂

    Jojo Laco…vyhrál. A protože už jsi vdanej a ženatej….Dostaneš jenom čokoládovou tatranku… :-)))

    Si rveš teď vlasy, viď Petře?? ? 🙂

  30. 2tomikspíš se stydím – při jasné nápovědě zapomenout u japonců na subaru… to je ostuda.

    a když už zabíháš do podrobností – z tatranek mám nejradši tu arašídovou 😛

    v každém případě gratuluju ke krásnýmu a rychlýmu kočáru…

  31. ŠIKANÁÁÁÁZásadně, fatálně protestuji proti tomu, aby mě tu majitel blogu nutil si kupovat výběhový a nelogický model nějakého japonského auta.

    Protest, šikana. Brrrr, jsem evropan a nebudu si z dokonalé evropské nabídky vybírat automobil od automobilky, která je všechno jiné, jen ne tvůrcem lehkých esuveček.

    OUTBACK, mutace z legacy, tedy z auta, které jako koza drbání potřebuje novou generaci. Auto, které postrádá crossoverovou nutnou motorizaci, totiž vypělou naftu.

    Laco, ani kdybs mi ho koupil… 😉

    Z hlediska image si outback stojí někde kolem Octavie scout. První liga je Allroad, audiozní hřebec na vzduchovém polštáři se světovými motory spolu s  Volvo XC70, Někde za zatáčkou a za horizontem se pokouší útočit na překrásnou Octavii scout japonský vyslanec nulového stylu… nemá šanci. Má jen poměrně žíznivý třílitr v benzínu… To je dobrá motorizace, kterou Subaru obhájí, ovšem jen v Legacy.

  32. SRDCAŘ TOMÍK[41] Co si vzpomínám, Subaru je první Tomíkův mimoevropský trip. Své hračky si ale vybírá SRDCEM, a proto jsem si jistý, že je z Outbacku nadšený. Ale já nejsem kombíkový typ (viz http://laco.bloguje.cz…icitky.php), tak nehodnotím, moje zásada. 😉

  33. SUBTOMÍKLaco, znám, znám ten článek i diskuzi pod ním :-)))

    Já bych upravil ten úvodní textík asi takhle – Tento blog čtou od vřerejška i majitelé Outbacků… co nadělám.

    :-))))) P.S. Zásadu vyřídím Bertoňákovi 😉

  34. to GTIKdooooo neřídil, nemůže uvěřit, co je tohle brko schopný.Proto mě nechávají pomluvy všeho druhu naprosto chladným 🙂 Ano…mohl jsem ty peníze skutečně utratit i za X5…sice trochu oškubanou…ale nelíbí se mi řídit tank. Hlavně..když si kupuju BMW…tak chci náhon na prdel a ne nějakou americkoevropskou mutaci rádoby čtyřkolky. Do volva půjdu tehdy, až se do něho přestane srát naokoladící ford u kterýho musíš každých padesát tisíc km měnit motor (dvě téměř osobní zkušenosti)

    A co se týče ušmudlanýho skauta….jeho jedna veřejná recenze začíná tím, …
    Je dodnes jediný crossover, který dokázal spojit vlastnosti allroada a limuzíny….A je to to právě outback 🙂 Všechno ostatní jsou pouze mutace.
    Závěr prozměnu končí tím, že kdo chce skutečnou čtyřkolku od toho, kdo to umí…a má na to podobný peníze….tak ať si koupí outback. Jinak je to pro ty, kteří dají přednost osvědčenému (století vyběhlému) interiéru.

    Chodím kolem outbacka celý rok…a žádný jiný auto mě ve srovnámí s ním neoslovilo…a navíc, protože je to auto spíš pro mojí ženu (vzhledem k její velikosti …spíš maličkosti, se jí tribeka zdála moc velká)…tak si prostě vybrala, co se jí a holkám líbilo a v čem se líp cejtila. Jediný z čeho mám strach je pro ní ten veliký motor.

  35. to LacoVole….jsem srdcař..ale vždycky se snažím použít i hlavu 🙂 (navzdory tomu, že se to někomu zdá možná divný)

    No a najednou ti takhle stojím před salónem Subaru….. :-))))

  36. to Laco…dodatekjo ještě jsem chtěl vole…taky nejsem kombíkovej tip. Jenže, když vozíš ten náš cirkus z jedný strany republiky na druhej….tak když musíš, tak hold musíš. To jenom abys věděl…pořád se mi líbí normální prdele :-ú)

  37. pro TomikaVíš, to je tak. Jsou mezi námi tací, co jezdí jen v aktuálních a logických „trendy vozech“. Nejprve otevřou dveře, nakloní se do interiéru a ohmatají dokonale slícovaný interiér, pak teprve žuchnou do heboučkých sedaček.
    Nevadí jim, že jejich autíčko (včetně rádoby 4×4) vlastně řídí počítač, důležitý je, že je v tom trendy naftička a spotřeba je jen čtyři litříčky. Večer pak zabalí klíčičky od autíčka do svého růžového spodního prádelka a usínají na provzdušněných polštářcích.

    Naštěstí ale pořád existujou chlapi, co chtěj a hlavně uměj řídit. Chtěj si užít s opravdovou čtyřkolkou, cítit vůni spálenýho benzínu a užívat si chuť po otáčkách. Nekoukaj na spotřebu, protože pořád ještě existujou věci, který si za peníze nekoupíš&
    A díky nim vznikaj outbacky, defendery, eva, nebo lotusy..

    Zkrátka: Vítej do klubu&

  38. ještě…já osobně uvažuju o foresteru. legacy se mi líbí víc, ale vzhledem k častějším výletům do hor a špatné poloze chalupy bude forester logičtější volba (manželky 406tka tam už několikrát málem nechala podvozek).

  39. Abych se taky pochlubil: Mám v kůlně vidle z titanové slitiny. A stavební kolečko se zimní gumou. To čumíte jak puci, že?! 😀

  40. ekologiekdyby mě někdo tvrdil, že se od exhibicionistů lezoucích na komín dostaneme k vidlím z titanový slitiny a kolečku se zimní pneumatikou, kroutil bych hlavou a nevěřil…

  41. správně @Teo 🙂čučim jako puci :-)))) A co je tvoje oblíbená značka zimních galusek????

    Náš fyzikář si napsal skripta a vnich vysvětloval harmonické kmitání na obrázku, kde měl heslo: “ Máš-li šle značky Matador, můžeš padat ze všech hor! Máš-li šle značky Matador, nezmůže Tě žádný tvor!

    Takže i ty, jak předpokládám, sázíš na bezpečnost obouváš své kolečko 1×1 do Matadorek :-))))

    PS: Zakolik prodáš ty vidle?

  42. to Petr K.díky Petře za pozvání do klubu 🙂
    K Forestrovi můžu akorát říct…Výborná volba! Navíc v provedení 2,5 naprosto bez kompromisu….Akorát nechápu…proč to dělají zrovna a jenom u Forestra? Je to potom fakt střela.

  43. ještě to Petr K.jo…a kdyby si uvažoval o Legacy…tak je to spíš nízká limuzína a ty výhody čtyřkolky ztratíš.Je lepší,ale bohužel o stovku dražší, si vzít nejlevnější model Outbacku.Z venku jsou si podobný…ale jinak jsou to úplně jiný auta.

  44. Laco promiň….nechtěl jsem to tady takhle strhnout 🙂

    Navíc kvůli bezvýznamnému menšinovému názoru….musíš pomalu předělat svůj blog :-)))))

  45. legacy ne…Jo, přesně ta limuzína se mi líbí, ale pro rodinné účely je nepoužitelná (s.výška, kufr).

    Veselá historka z „natáčení“: k tý chatě vede z hrozný cesty dalších cca 200 metrů ještě horší cesta typu „vyjeté koleje“ v úvozu v lese. Na o protože už někde ty vyjetý koleje byly poměrně drsný, udělali jsme si „pracovní odpoledne“ a do těch vyjetech kolejí kolečkem navozili písek a hlínu. Asi za dva dny přišel silnější déšť a protože se ta cesta svažuje mírně dolů k chatě, během hodiny se nám všechen navozený písek s hlínou vrátil úhledně nanesený před chatu. Protože navíc cestou plnil funci „brusného média“, zvětšily se koleje natolik, že jsem pochopil význam položky „paket pro špatné cesty“ v konfigurátoru škodovky.

    Předpokládám že forester si s tím poradí bez problémů.

  46. TOMÍKUTohle není diskuze o tvém voze, to snad chápeš. Naštěstí máme možnost volby. Tys volil Outback a já cením, že víš proč. To je to nejdůležitější. Není ovšem potřeba tu hledat důvody veřejně. Ony vlastně ani žádné (objektivní) nejsou…

    Báchorky o báječné jízdě atakpodobně… to prosím nepiš… to bys profíky od AUDI jen rozesmál, Je prostě první liga, a pak ti další. Outback první liga není, to jistě víš, ale to neznamená, žes koupil špatné auto, naopak.

  47. GTIGTI…prosím tě…vůbec jsem nepředpokládal,že se rozvine veřejná diskuze ohledně mýho auta.Skoro mám za to,žes ji rozpoutal tvým nesmyslným srovnáním se skautíkem zrovna ty.To je vozítko opravdu pro skautíky.Jinak myslím, že ta diskuze nebyla o nic horší,než když Laco demonstruje srovnání xenonů s modrýma žárovkama pomocí fotografie kompaktním foťákem v noci 🙂

    Co se týče Audi,tak si plně uvědomuju, že jsou lepší modely než je outback…ale také vím, že do A6 3,0 TDI včetně… nechávám všechny daleko za sebou.
    Teprve větší motory jsou jiná cenová kategorie a jak říkáš jiná liga.

    Jinak jsem se dnes vrátil z prvních delších cest…a to auto prostě miluju!!! Asi jsem měl štěstí….ale za tisíc kilometrů mě žádná audinka nepředjela …teda pokud jsem zrovna neparkoval :-)))

  48. to TOMÍKHele, Outback a jeho řidič snad není o předjíždění… jinak, že to auto miluješ, chápu. Tak to má být. Je co milovat, a jestli jsi trochu citař, sluchař a praktik, bude ti bude k velké spokojenosti Outback dlouho sloužit. Právě to, jak píšeš, že ses „zamiloval“ to odděluje dobrá auta od těch jaksi normálních, s nimiž člověk sice také jede, ale bez hlubšího vnitřního prožitku. Tak – hodně štěstí do dalších kilometrů.

    P.S. A nepodceňuj skautíka… 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *