Mají uživatelské recenze na e-shopech smysl?

O své zkušenosti se podělí zhruba každý dvacátý zákazník


Koncem října začal e-shop Kasa.cz nabízející široký sortiment zboží od mobilních telefonů přes audio a videotechniku až po bílé zboží, kosmetiku, hodinky nebo sportovní potřeby zveřejňovat uživatelské recenze napsané zákazníky. O pár dní později se přidaly i obchody sdružené pod nákupní galerií Mall.cz (např. Videoexpert.cz, Bilezbozi.cz, Mobilka.cz, OstrovPokladu.cz atd.). Po pár týdnech fungování jsem se zajímal o praktické zkušenosti provozovatelů jednotlivých e-shopů.

Zakoupíte-li si libovolné zboží v některém z výše uvedených obchodů, přesně do tří týdnů od doručení zásilky můžete očekávat e-mail s prosbou o napsání uživatelské recenze. „Myslíme si, že je to dostatečně dlouhá doba na řádné otestování výrobku,“ řekl mi Ondřej Fryc, generální ředitel Mall.cz. Zatímco provozovatel obchodu Kasa.cz motivuje zákazníky k zadávání recenzí soutěží o 10.000 Kč (počátkem příštího roku se chystá další soutěž), na Mall.cz se zákazníci v tomto směru motivace nedočkají.

Přesto zde recenzi přidává v současné době 3-5 % oslovených, Kasa.cz tento údaj zatím nemá, ale zpočátku prý přibývala zhruba stovka recenzí denně, dnes se toto číslo pohybuje v intervalu 50-80 (na Mall.cz je toto číslo zhruba dvojnásobné, ale do tohoto počtu jsou započítavané recenze napříč všemi zeměmi, kde Mall.cz působí).

Měsíc po spuštění novou službu hodnotí oba provozovatelé shodně. „Odezva je velmi pozitivní. Mile překvapeni jsme i z toho, jak vážně lidé vzali svoji roli a jak hodnotné recenze píší. Desítky recenzí jsou v rozsahu bohatě převyšující 200 slov a obsahují praktické zkušenosti a rady,“ poznamenal ředitel jednoho z obchodů Martin Kasa.

18 thoughts on “Mají uživatelské recenze na e-shopech smysl?

  1. RECENZE MOZKUTedy ale na úvod musím, prostě, laco, musím vyseknout poklonu tvé záhlavní sentenci. Já bych sice napsal – Bohužel, někteří čtenáři blogu si kupují i… :-)) ale i tak. BRAVO SENTENCE.

    Ty recenze. To je aktivita pro aktivitu. Ti, totiž, co si ty recenze čtou si předmětný výrobek nikdy nekoupí, a to nikoli z důvodů negativního obsahu recenzí. Důvod je daleko prozaičtější.

    Význam má ovšem sledovat odborný tisk. Ten se bohužel v oblasti audiotechniky těžce zredukoval, ale i tak, má Stereo stále svou informační úroveň.

    Tedy – co si myslí o mém holícím strojku Jarda z Třebáně, to mě opravdu, ale opravdu nezajímá.

    Jo, tak mě napadá, Laco, prosím tě, mimo téma, jak jsi spokojený s tím novým DVD přístrojem? 😉

  2. diskuzni fora na CZC k produktu vzdy ctu. Tak nejak opatrene se z toho da neco odhadnou. Takze uzivatelskym recenzim fandim.

    Profesionalni recenze nikdy nenapisou zapory, protoze pak by zadavatel recenzi neschvalil. Uzivatele zato pisou hlavne negativni zkusenosti.

  3. SONY RDR-HXD 870[1] GTI, co jsem napsal pár dnů po koupi přístroje (http://laco.bloguje.cz…zovano.php) platí i po více než měsíci provozu. Mé nadšení neopadlo, stále mě fascinuje, že se lze dívat na nahraný pořad ve stejnou chvíli, kdy je nahráván pořad další. Obsluha přístroje je snadná, nastavit si nahrávání svých oblíbených pořadů Věda je zábava a Šikulové zvládne i osmiletá Klárka. Už jsem si vyzkoušel i vypálení nahraných pořadů na DVD. Během pár minut jsem upravil (oříznutí záznamu před a po) čtyři díly mého oblíbeného seriálu Červený trpaslík a nahrál si je na DVD.

    Po dlouhé době jsem se tak setkal s přístrojem, který bez zbytečných složitostí elegantně a dokonale plní svoji funkci. Navíc tiše a ochotně.

  4. SONY[4] Laco, děkuju, musím to koupit. Jak jsem zjistil, tak to obsahuje i přijímač pro ten pozemní digitál, chápu to tak, že signál povedu do DVD a z DVD do televize. Ale – dotaz – hraje televize i když je vypnuté DVD? Znamená to také, že jaksi v samotné televizi (která je také vybavená tím digi-přijímačem) už neladím stanice? Nebo jak se toto řeší?

  5. DVB-T[5] Ano, výše zmíněný HDD DVD rekordér opravdu obsahuje i tuner pro příjem digitálního pozemního vysílaní (DVB-T). Existuje několik způsobů zapojení (všechny jsou popsány v českém návodu přiloženém k přístroji), přičemž signál z antény jde vždy nejdříve do rekordéru. Záleží také na tom, jaká další zařízení propojuješ a zda kromě digitálního vysílání přijímáš i vysílání analogové (u nás není v digitálním multiplexu Prima). Obecně ale platí, že je vhodné mít digitální tunery dva (jeden je v rekordéru a druhý máš buď v externím set-top-boxu nebo zabudovaný v TV). Pak samozřejmě digitální příjem v TV funguje i v případě vypnutého DVD. Programy jsou v TV naladěny nezávisle na tuneru rekordéru.

    Možná to jak jsem to napsal vypadá složitě, ale princip je v podstatě stejný jako u klasických videorekordérů. Důležité pro Tebe je, že máš TV s vlastním digitálním tunerem, tak se nemáš čeho obávat.

  6. V ČR chybí kritická masa uživatelů, aby celý systém začal lépe fungovat.

    [4] Umí to tvé Sony nahrávat skryté titulky?

  7. KRITICKÁ MASA[8] Jaký systém máš na mysli? Skryté titulky jsem nezkoušel, tak nevím, ale večer se podívám do manuálu.

  8. catt: opravdu kritickych uzivatelu je stejny pocet jako tech, co vyrobek chvali. Spis chybi ti, kteri maji neutralni nazor.

  9. recenzeJá si spíš myslím že když si nekdo neco koupí a nelíbí se mu to tak to jde pomluvit, když je spokojenej tak nenapíše nic – typická česká vlastnost 🙂 pak jsou fanaticy co budou vychvalovat svuj produkt nebo značku i když je to shit a nakonec budou tady profesionální copywriteři co budou psát tyto recenze za peníze pro výrobce / dovozce / prodejce …

  10. Uživatelské recenze vítámJá uživatelské recenze velmi vítám. Nakupuju na CZC a když mám nějaký tip na vhodný produkt, vždy se podívám do diskuze. Zajímají mne problémy, které s daným produktem mají a zajímá mne řešení. Pro mne je negativní příspěvek v diskuzi skoro hodnotnější, než pozitivní, nicneříkající.

  11. aby měl celý systém hodnocení smysl, chybí tady tak deset dvacet milionu lidí. pokud každý dvacátý zákazník napíše recenzi, tak kolik asi objektivních recenzí bude? stačí jedna recenze na výběr výrobku?
    tohle je jeden obchod, takových jsou v ČR stovky. prostě tady chybí dost lidí, aby se to celé dávalo pořádný smysl.

  12. SKRYTÉ TITULKY JSOU SKRYTÉ[8] Hledal jsem v manuálu a našel jsem pouze zmínku o volbě nastavení ZÁZNAM TITULKŮ (on/off). Zjistil jsem, že náš rekordér má tuto volbu zapnutou, projel jsem proto zkusmo pár nahraných pořadů, ale na žádné skryté titulky jsem nenarazil. Takže buď nahrané pořady skryté titulky neobsahují nebo je neumím zobrazit anebo nakonec přístroj skryté titulky nahrávat neumí a výše zmíněná volba (de)aktivuje nahrávání nějakých úplně jiných titulků.

  13. díky. jeden čtenář chtěl záznam skrytých titulků pro své hluché rodiče. pokud vím, tak to snad žádný rekordér neumí, kromě set top boxů s HDD. ty jsi buď nahrával pořad, který skryté titulky nemá, nebo je to prostě nenahrává. dá se to ověřit na teletextu na straně 888.

    (systém komentářů bloguje je strašný, pro změnu už je to maže, nejde refrešnout stránku 🙁

  14. k nicemudobrej clanek… dle meho nazoru jsou ty recenze ale k nicemu. Kdyz uz si chci nejak overit jestli je ten produkt opravdu kvalitni, tak se to pokusim najit v komentarich nebo pripadne uplne jinde 🙂

  15. Mají uživatelské recenze na e-shopech smysl?Z hľadiska SEO áno. Stále sa rozširujúci korektne získaný (a pokiaľ možno) jedinečný obsah prakticky s nulvými nákladmi a z toho vyplývajúce zvýšenie návštevnosti z vyhľadávačov.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *