Žurnalizující Radiobulvár

Pane Pokorný, snad jsem Vás jen špatně pochopil


Opravdu jsem o novém Radiožurnálu nechtěl psát. Už to není mé rádio. Nelze mít důvěru ve zpravodajskou stanici, která jako hlavní zprávu dne ohlásí, že v Domažlicích došlo k tragédii, protože tam z hořícího domu vypadlo dítě, aby mi o pár minut později naservírovala informaci, že hejtman Středočeského kraje Petr Bendl je potřetí ženatý.

Ale k další reakci týkající se nové podoby ČRo 1 mě nepřímo vyprovokoval moderátor ranního Radiožurnálu Jan Pokorný, když mě v komentáři upozornil na článek Radka Dreslera na webu RadioTV.cz. Prý, že pokud je v diskusi na tomto blogu ještě trocha racionality, máme se na text zkusit mrknout.

Pane Pokorný, před několika dny jsem v naší e-mailové komunikaci vyjádřil naději, že Vaše setrvání ve vysílání je pro mě nadějí, že snad s Radiožurnálem nebude tak zle. Pokud se ovšem s textem výše uvedeného (a níže citovaného) článku ztotožňujete, hluboce jsem se mýlil.

A přestože část (tipuji do pěti procent) posluchačů na nový Radiožurnál zanevře, do budoucna vznikne produkt na mediálním poli mnohem konkurenceschopnější nyní dominantním komerčním celoplošným stanicím.

To je pro Radiožurnál opravdu hlavním kritériem poslechovost? Proč by měl veřejnoprávní rozhlas konkurovat soukromým stanicím a kopírovat jejich styl? Pokud tomu tak je, nerozumím povinnosti platit koncesionářské poplatky.

Nová hudební náplň má bezesporu blíže k moderní evropské stanici, byť je možná celkové šíře playlistu užší a rotace častější. Ale co na tom? Každý zkušený broadcaster ví, že doba rotace by se měla odvíjet od průměrné doby poslechu, takže pokud stejná píseň zazní v rádiu třikrát denně, není na tom nic špatného.

Kvalita informací a doprovodné hudby by měla být v rovnováze. Hodlá-li Radiožurnál nabízet povrchní zpravodajství, pak rozumím tomu, že třikrát denně uslyším hit od Abby. Souhlasím, že by bylo troufalé chtít po hudební dramaturgii ČRo 1 prezentaci alternativní hudby, ale i v popu a rocku lze najít spoustu poslouchatelných a především neoposlouchaných skladeb.

Kritici se dále zaměřují na přílišnou agresivitu, menší serioznost a dokonce žoviálnost některých moderátorů. Ano, proti suchému tónu pětiminutového přednesu, jak ho posluchači znali z frekvencí Radiožurnálu je to jistě změna. Ale je to taky důvod, pro který řada posluchačů přeladila uspávající vysílání na Frekvenci 1 nebo Impuls, kde se dověděli prakticky to samé, ale srozumitelněji a rychleji.

Pokud hlasy Vladimíra Kroce, Jakuba Železného nebo Jany Klusákové pana Dreslera uspávaly, měl to štěstí, že si mohl přeladit na některou z mnoha komerčních stanic s „happy“ moderátory. My ostatní však bohužel už přeladit nemáme kam.

20 thoughts on “Žurnalizující Radiobulvár

  1. Aniž bych chtěla jakkoliv odporovat signatářům petice, poznamenala bych, že TO musím taky platit, aniž jsem TO kdy naladila.

  2. díky Ano, tohle jsou krásně shrnuté nejdůležitější body, kterými lze článek RD rozmetat na cucky.

    díky laco

  3. Tedy za sebe bych řekl „jen víc Abby!“ 🙂 Ale to je samozřejmě subjektivní hodnocení oblíbené kapely (mimochodem víte, že v době své největší slávy vydělávali její členové více než nejmenovaná švédská automobilka?). Osobně si myslím, že hudební výplň je opravdu jen výplň a podstatná je úroveň moderátorů, která šla poněkud do kytek a to je ten zásadní problém. Já přešel na poslech rádia Sever a je to.

    [2] koncesionářské poplatky nejsou placeny za poslech čehokoli a za pouhou možnost TO poslouchat 😉 Osobně mi vadí méně než nepřehledné a nesmyslně vysoké daňové zatížení přivázané ke každé mojí výplatě.

  4. Ano, je-li pro někoho prioritou „dozvědět se něco rychle“, není asi potřeba to dále moc rozebírat.

  5. Rychle?[6] U nás se říká: rychle se ani pes nevy*ere.
    Asi z nás chtějí mít štastné hlupáky. Jinak tomu nerozumím. Proto navrhuji na školách zrušit suchopárné učebnice s nudnými fakty a zavést komiksy. A někdy kolem osmé třídy začít s malou násobilkou.

  6. Vážený Laco…mýlit se je lidské, něco o tom vím:-). Jak jsem Vám taky psal v mailové korespondenci, vzdávám se dalších diskusních příspěvků. Ne proto, že by mě to nebavilo, ale je to nerovný souboj. Vám vadí ABBA, jiného rozčiloval Michal Tučný, další nesnese Gotta. Pokusím se Vás spíš přesvědčit v ranním vysílání, že fakt není tak zle. Ale, jak by řekli fotbalisté u nás v radiu po zápase: „..tak určitě… je to hrozně vyhecované…musíme se uklidnit a hrát tu naši hru:-)“. Tak se mějte hezky.

  7. podobapro J. Pokorného: asi jde o podobu čistě náhodnou, ale připomínáte mi jednoho lokální diskutéra: Aby se odpověď dala „ošvindlovat“ a člověk neztratil tvář, vybere si určitou část příspěvku, interpretuje ji dle svých kritérií a na ni napíše odpověď.

  8. Jsem zvědavý, jak dlouho to lidi, ze kterých dělají hlupáky, vydrží. Čím dál víc úředníků, úředních lejster a razítek. Čím dál větší arogance politiků a managerů. Teď tahle hrůza s Radiožurnálem. Myslm, že to zase vede k nějaké té malé revoluci. Přece jenom máme ten rok s osmičkou na konci…

  9. VEŘEJNOPRÁVNÍ MAČ[8] Máte pravdu, tato diskuse je NEROVNÝ SOUBOJ. Zatímco já si tu mohu stát za svým názorem na Radiožurnál zcela bez obav, Vy riskujete své ranní vysílání. A protože je na Vašem moderování slyšet, že Vás to opravdu baví, nerad byste zaplatil takto vysokou cenu, proto to Vaše povídání o hudbě.

    Pane Pokorný, skutečně neposlouchám Radiožurnál proto, abych slyšel Pearl Jam, Živé kvety, Bow Wave nebo Nine Inch Nails. Úplně mi postačí, když mě hudba nebude urážet.

    Děkuji za Váš fotbalový příměr. Zápas je to opravdu hodně vyhecovaný, a proto prosím nezapomeňte na své fanoušky, byla by škoda, pokud byste si vstřelil VLASTNÍ GÓL.

  10. Asi nezadržitelně pokračujeme ve směřování ke konzumnímu národu Nováků (čti diváků TV Nova) a i tohle radio je prostě odrazem tohoto faktu. I pro mě to byla stanice č.1 v mém automobilu, ale popravdě řečeno asi nejsem tolik náročným posluchačem, takže jí stále zůstala (stejně víc času v autě protelefonuju a propřemýšlím:-) než že bych skutečně poslouchal rádio). Přesto i já dávám hlas pro tvorbu „kvality“ a moje představa o veřejnoprávním médiu je taková, že dokáže masám přinést kultivovanou nebulvární zábavu a informace, soustředí se na tvorbu vlastních pořadů a nenechá národ „zpitomět“. Z toho ale samozřejmě vyplývá, že pokud to má mít nějaký smysl, musí být i pro Radiožurnál poslechovost důležitým faktorem (takže tady Laco s Tvým komentářem nesouhlasím). Jedině tak může mít veřejnoprávní vysílání smysl. Pokud tou cestou k masám je ale pouze okopírování formátu komerčních stanic, je to skutečně nesmysl. Musím si tu stanici asi trochu víc proposlechnout, abych se mohl zamyslet, kde je pravda. Za sebe jen řeknu, že např. formát televize ČT vs. Nova považuji za optimální polohu veřejnoprávní vs. komerční televize a nějak tak bych si to představoval i u rádia.

  11. On ten příměr s televizí sedí i jinak. Zrovna dneska u Dobrého rána ČT jsem si medil, jak je to vlastně podobné starému RŽ – být „Dobré ráno“ prokládané písničkami, zní mi to hodně stejně jako někdejší formát hlavního bloku RŽ. Zatímco stávající RŽ je spíš Snídaně s Novou (kterou nedokážu vydržet déle než pět minut).

    Dnes jsem prvně slyšel pana Bílka. Asi minutu – během níž mi asi dvacetkrát řekl é e-é mm-e-éé… Čistá remkovština, určitě skvělá do estrády, ne pro hlavního moderátora RŽ.

  12. Prave hrajou Geryho Rafertyho – Baker street. Nadherna pisnicka! Kdybych ji z Rz neslysel uz po patnacte letos, urcite by mi udelala radost.

    Ale rekord ma ABAA – Knowing me, Knowing U… to hrali asi 34 krat.
    A ja ABBU normalne jinak zboznuju…

    Tohle me fakt urazi, co rika pan Pokorny.

  13. Roji, mám pocit, že to, co te uráží, neříká pan Pokorný, ale Dresler. Ne?

  14. [18] Tohle: „Vám vadí ABBA, jiného rozčiloval Michal Tučný, další nesnese Gotta.“

    Pana Pokorneho jsem patrne hodne precenil, coz se mi stava maximalne jednou za deset let.
    Clovek, ktery nechape, ze ceho je moc, toho je prilis…

    Byli jsme pred Pokornym, budeme i po nem 🙂

  15. Omyl, pamatujete například socialistický TKM? Přežije vše. On TO totiž hlavně umí podat. A v budoucnu určitě i franzouzsky!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *