Dovolená prochází žaludkem

Hlad není nejlepší kuchař


Vyrazit s rodinou na oběd do restaurace není problém. Doma. Jenže co na dovolené? Něco se dá vytipovat předem. Například legendární Masné krámy kousek od českobudějovického náměstí. Doporučuji raději zamluvit stůl, z čísla 387 201 301 mi dokonce zavolali zpět. Volba jídla byla jasná, dát si tu něco jiného než pečenou kachnu či vepřovou pečeni by byl prohřešek proti bontonu.

Pak už jsou jen dvě možnosti. Náhodný výběr a doporučení místních. V prvém případě tu jsou opět dvě možnosti. Buďto máte štěstí a pochutnáte si nebo zalitujete, že jste si do chlebníku těch tatranek nevzali celý karton.

Štěstí jsme měli na českokrumlovském náměstí, v jehož okolí jsme jednoho dne v čase oběda dlouho hledali volný stůl. Až restaurace Maštal nám nabídla azyl podmíněný nutností objednat si denní menu. Brokolicová polévka s opečeným chlebem byla chutná, stejně jako obrovský kuřecí steak na mandlích s rýží. To vše navíc za neuvěřitelných 64 Kč.

Nejhorší oběd nás čekal hned první den na Karlštejně. Na dva kilometry dlouhé cestě podhradím jsme si vybrali jedinou restauraci, kde se na terase nesedělo na plastových židlích. Sice tedy na pohled žádná Karel IV. cenová skupina, ale snad každý stánek s langošemi má bohatší jídelní lístek. Tady byly k jídlu jen hranolky. Naproti tomu na Hluboké, v restauraci Hubert, byl trefou přímo na komoru zvěřinový guláš s knedlíkem (160 Kč).

Nejvíce se nám líbilo v českokrumlovské restauraci Papa´s. Terasa přímo u řeky, dětský koutek, pozorní číšníci, filátko z krůtího masa upravené na lávovém grilu, pomerančová omáčka a bramborové rösti s rucolovým hnízdem (229 Kč) nebo geniální italské rizoto s kozím sýrem, parmskou šunkou, smetanou a parmezánem (145 Kč).

Vzkaz pro langustu: Restauraci s preclíky jsme nenašli.

Rizoto

20 thoughts on “Dovolená prochází žaludkem

  1. tady to jeLoc: 48°48’42.401″N, 14°18’52.038″E
    (oproti PAPA´S však lidovější … nejste žádný troškaři)

  2. VIDĚNO Z PARNÍKUHmm, díky za souřadnice (jseš zatraceně rychlej!). Alespoň mě napadlo podívat se na Český Krumlov z výšky (fotomapa: http://jdem.cz/abku1). Zajímavé. V té ulici jsme vůbec nebyli, při pohledu na mapu mě ale napadlo, že jsme kolem ní nejspíše pluli na raftu (dokonce je z těch míst fotka u článku (http://laco.cz…-laco-neudelal.php).

  3. V ČeskýchBudějovicích Ti doporučuji také motorest Pegast (výpadovka na Český Krumlov). Ještě jsem tam nejedl nic, co by mi nechutnalo.

  4. Pokud mohu doporučit, tak výborná restaurace je Alchymista v Českých Budějovicích. Výborná jídla za přijatelné ceny a porce, které dají zabrat i velkým jedlíkům. Porce jsou tak velké, že já i máma si raději dáváme dětské (poloviční) porce :D.
    web: http://www.arnica-cb.cz/
    mapa: http://www.mapy.cz…p;mapType=base

  5. Dokud byla, tak jsem v Krumlově chodili do Haciendy – teď je tam čínská vývařovna :-(. Tak jsme vyzkoušeli Papa’s a také mohu všem doporučit. Dá se vyzkoušet i ‚U Dwau Marijí‘ hned naproti přes řeku – jednoduchá staročeská kuchyně.

    V Karlštejně jedině Pod dračí skalou – souhlasím s Fildou.

  6. PAPÁŠ RESTAURANTZa karla IV. 🙂 velké BRAVO… a za „papáš“ restaurant též… zejména terasa tam jde s jídlem výborně dohromady. Dá se tam také pěkně udělat, možná i stylověji naž na té vodě…

    BRAVO LACO.

  7. CIKANhele já nevím, vždycky tam sežeru asi deset preclíků, protože děti spapkaj mých pět kedlíků … za rok se mrknu na vývěsní tabuli

  8. Laco, Laco, tak se mi zdá, že jsi docela dost na penízky, co? Lehce mi připomínáš Horsta z teleshopingu: ,,To vše navíc za neuvěřitelných 64 Kč.“

  9. TELENÁZOR[12] Adri, Adri, tak se mi zdá, že jsi docela dost omezený, co? Zkus se podívat, jak vypadá profesionální recenze restaurací (například: http://www.tyden.cz…ci_71590.html). U každého jídla jsou uvedeny ceny. A cena polévky s hlavním jídlem v restauraci na českokrumlovském náměstí 64 Kč je skutečně neuvěřitelná. Abych toto prohlásil, nemusím mít zlatou náušnici v uchu.

  10. No nevím, nevím Laco. Věř, že toto nesoudím jen z tvé rádoby profesionální recenze restaurací. Také vím, že zlatou náušnici v uchu opravdu nemáš, (mimochodem jsem žena).

  11. to AdriAhoj Adri, Laco je skutěčně na prachy. ještě když studoval v Plzni tak to nám pořád vychvaloval, kde mají vlašák o 1 levnější. A ode mně osobně si několikrát vypůjčil peníze na stravenky a myslíš, že mi to někdy vrátil? NE NEVRÁTIL. Ještě teď po letech mě to moc mrzí.

  12. 2 Adri, 2 ČikoAno, to je PRAVDA, musím ČIKA bohužel podpořit v tom že LACOVi šlo vždy jen o prachy. Já jsem byl například LACEM v prváku na VŠ přesvědčen, že má bezva nápad jak rychle zbohatneme, tvrdil že pochopil trik plzeňských skořápkářů a že je určitě obehrajeme. Takže jsme společně dali dohromady 500kč a vyrazili do akce. LACO opravdu bezvadně tipoval pod jakým víčkem je molitanová kulička ukryta, měl neuvěřitelnou 100% úspěšnost, bohužel však jen do okamžiku než jsme si vsadili my…
    LACO, vzpomínáš na to? 😀

    Ale musím se tě na 2. stranu zastat, zlatou naušnici fakt nemáš. V uchu…

  13. To SKAMENEJo ta akce se skořápkama … a jak jsme pak Laca načapali v UCHU jak paří s šéfem skořápkářů. To je ta druhá věc která mě na Lacovi mrzí (sice jsem na to zapomněl) ale teď jsi mi to oživil.

  14. 2 skameneCo pořád máte s tou náušnicí? Vždyť je přeci jasný, že Laco by při svý šetřivosti žádnou náušnici nenosil ani kdyby byla za 4,50 CHI, CHI… CHI

  15. ROMANTICKÝ CHI, CHI… CHIKORomane, dodnes mě mrzí, že jsem Tě spolu s mými kamarády skořápkáři tenkrát obral o těch 250 Kč. Snad jsem Ti to ale částečně vynahradil tím, že jsem Tobě a Čikovi ve druháku sehnal tu brigádu GO-GO tanečníků ve vyhlášeném plzeňském gay klubu. Hlavně Čikovi se tehdy ty peníze hodily. Bez nich by nevystudoval (a to ceny za zkoušky ještě nebyly tak vysoké jako dnes).

    P.S. Kluci, máte ještě ty kožené oblečky s třásněmi? Moc vám tehdy slušely.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *