Má smysl šmírovat zaměstnance?

Jaký je rozdíl mezi hardiskem a šuplíkem?Po letech strávených v polostátní organizaci si nedělám iluze o tom, jak zaměstnanci využívají svěřenou výpočetní techniku. Přesto je mi líto firem, které si najímají auditorské organizace monitorující počítače zaměstnanců.

A to zvláště takové, jejíž zástupkyně dokáže prohlásit, že pokud monitoring počítačů indikuje, že tři hodiny byl používán jen internet a klávesnice byla v provozu za celý den jen dvě hodiny, není něco v pořádku (via Češi si na firemních PC skladují hudbu i erotiku).

Až budu mít jednou vlastní zaměstnance, nebudu se pídit po tom, co dělají v pracovní době. Zajímat mě bude jen to, zda svým jednáním neohrožují chod firmy a jestli svoji práci odevzdávají včas a v požadované kvalitě.

Jinak mohou mít v PC co chtějí. Stejně jako v zásuvce pracovního stolu.

14 thoughts on “Má smysl šmírovat zaměstnance?

  1. kterási česká firma se léta zabývá vývojem tohoto sw, na svých stránkách však nemají žádné reference.
    že by se zákazníci štítili zveřejňovat své jméno?

  2. ano, ale napůlzaměstnanec nesmí mít na disku nelegální obsah, to snad, pánové, uznáte!

  3. lacosandna pomoc. stačí interní směrnice přesouvající odpovědnost na zaměnstnance a firma je z toho venku.

  4. to laco (anjin-san): no, už vidím, až osa přepadne firmu a vy jí budete tvrdit, že ty nelegální programy nejsou na počítačích vinou firmy, ale vinou zaměstance, jistě bude věřit;)

  5. Česká anomálie?Ze statistik přístupů na mém webu vyplývá, že většina návštěvníků dorazí v pracovní době. Mohu se snad zlobit na jejich zaměstnavatele, že tyto aktivity sponzorují…?!

  6. :o)Obávám se, že až budete mít více než deset zaměstnanců, bude Vám velmi záležet na tom, co dělají v pracovní době a na legálnosti obsahu jejich HD. Bohužel, názor jsem měl kdysi stejný jako Vy.

  7. zaměstnavatel by se měl hlavně zamyslet, jestli svím zaměstnancům dává dostatek práce. Pokud ne, je lepší když čas tráví u internetu než povídáním na chodbě.

  8. To MichalAno ano, pravdu díž Michale. Lepší když sedí u internetu než aby se shlukovali na chodbách v diskuzních kroužcích. Aspoň jsou chodby průchodné. Toto jistě ocení obzvláště vypasení šéfové. Nemusíme chodit daleko, že Laco?

  9. skladištěBtw: já mám na HD asi 25 GB xxx filmů a dalších nepracovních věcí a vůbec se za to nestydím. A je pravda, že by mě vážně mrzelo, kdyby mi je nějakej "šašek" chtěl smazat. 🙂 Chápu, že by firma mohla mít z používání nelegálního softu problémy ale nic takového v pc nemám. Fšechno jen freeware, bo jak se tomu nadává.

  10. Vypasený šéfZ toho jaks to Bobe napsal skoro vyplývá, že ten vypasený šéf jsem já. Takže pro všechny mé fanynky: nejsem ani vypasený a koneckonců nejsem ani šéf…

  11. Re: SkladištěHezká sbírka Bobe! Ale můžeš být klidný, řada Tvých kolegů má v PC mnohem větší pí*oviny.

  12. GlosaAhoj,
    docela s chutí jsem si přečetla Ladislavův příspěvek, mimo jiné o sobě. Jasně že Vám může být jedno, co mají Vaši zaměstnanci na svých počítačích (dokud Vás za to nezačne stíhat Policie :). Myslím také, že si trochu pletete audit s monitorováním, ale to je běžné. A pokud moje malá citace z nějakých novin vzbudila tuhle diskusi, prima. Klidně si ze mně i dělejte legraci. Přeji krásný den!
    P.S. Bobe, autorský zákon chrání i filmy. A problémy bude mít u vás ve firmě konkrétní člověk, ne firma… náš trestní zákon totiž vyžaduje nalezení konkrétního viníka za porušování autorských práv. Takže by se to nakonec mohlo nepříjemně dotknout i Tebe.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *