iPhone je sexy

iPhone 3GS již překonal legendární Nokii 5110


Je to přesně rok, kdy jsem odložil HTC Kaiser s Windows Mobile. Jen o měsíc později jsem napsal oslavnou recenzi svého nového telefonu. Mé nadšení stále trvá. Před měsícem jsem upgradoval operační systém přístroje na iOS 4 a spokojenost s telefonem se ještě zvýšila.

Zdá se mi až neuvěřitelné, že v době, kdy se životnost (fyzická i morální) technických hraček zkracuje, iPhone 3GS i po roce intenzivního používání (několik hodin denně) vypadá jako nový, neseká se a je stále velmi rychlý. Za celý rok mě nezklamal a nikdy jsem nezapochyboval, zda jsem si vybral dobrý telefon.

Celý rok jsem nesledoval magazíny o mobilech, diskuse kolem nových telefonů mě míjely. Nechybělo mi to. Jenže lidé v mém okolí měnili přístroje a má dychtivost po nových hračkách o sobě začala dávat vědět. Vzpomněl jsem si na adresy nejznámějších webzinů o mobilních telefonech a začal sledovat novinky. Co kdyby.

Zaujal mě Samsung Galaxy S. Jeho technické parametry se zdají být nedostižné, operační systém Android 2.2 slibuje být důstojným soupeřem operačnímu systému od Applu. Jenže dvě ze tří recenzí končily konstatováním, že uživatel Samsungu může mít pocit, že v ruce konečně drží telefon velmi podobný iPhonu.

Že bych se vrátil k HTC? Ve včerejším článku o připravovaných novinkách od HTC jsem se ztratil. Desire HD, Spark, Schubert, Mozart, Paradise, Fiesta, Bee, Lexikon, Speedy, Blitz, Mecha nebo Spade. Tolik modelů a jeden ošklivější než druhý. Sledovat rozdíly v technických parametrech je únavné.

Zůstávám u iPhonu. Mimo jiné také proto, že podle nejnovějšího výzkumu jsou v sexu nejúspěšnější majitelé iPhonů. Není divu, jaký krám, takový pán.

5 thoughts on “iPhone je sexy

  1. Z iPhonu na AndroidCo se týče upgradu firmware 4, tak to má smysl jen na 3GS. Několik mých známých, kteří mají 3G, si stěžuje, že po upgradu se telefon notně zpomalil.

    Samsung Galaxy S je jistě skvělá hračka (nemám důvod měnit – oproti mému HTC Desire má jen větší displej, ale pro mě už větší nad snesitelnou mez). Co se týče provedení, přijde mi jako laciný plasťák.

    A teď k tvé otázce na Facebooku: proč jsem já, dlouholetý uživatel iPhonu přešel na Android. Svůj iPhone jsem zbožňoval nadevše a všem jsem to dával patřičně najevo 🙂 Jenže: můj iPhone první generace byl čím dál pomalejší a čím dál víc mě omezoval. Sledovat při spuštění několika programů, jak mi mizí volná paměť (měl jsem JB) a dostává se až na neskutečných 5MB volných, kdy už se s ním skoro nedalo dělat nic, než uvolnit, bylo značně opruzující.

    Druhá důvod, který mě přiměl poohlédnout se jinde, bylo to, že plocha iPhonu je vlastně jen spouštěč programů, narozdíl od jiných platforem, kde pochopili, že uživatel chce po otevření telefonu např. vidět kalendář, nebo aktuální počasí, případně zprávy na twitteru (mám na mysli tzv. widgety).

    První problém by byl snadno řešitelný přechodem na nejnovější verzi iPhonu, v té době 3GS, jenže částka, za kterou u nás vydřiduši prodávají 3GS, je nepřiměřená ať si říká kdo chce co chce (ovce 😉 ). Za cenu zhruba 20000,-, za kterou se dá pořídit 3GS, mám dva kusy HTC Desire.

    Problém s widgetama je částečně řešitelný jen po jailbreaku a na svém stařičkém udýchaném iPhonu jsem ho chvilku provozoval, nicméně bylo to jako ono pověstné drbání se na levé lopatce pravou rukou podhmatem přes rozkrok.

    A tak jsem zkusil změnu. Od doby první verze Androidu ušli v Google mílovými kroky vpřed, zpátky ni krok. Jednou větou bych řekl, že moje HTC Desire v sobě spojuje to nejlepší z iPhonu s tím nejlepším z Windows Mobile (mám teď na mysli konfigurovatelnost a zásahy do systému). Dvěmi slovy: neměnil bych.

    A poté, co Steve tak brutálně mlžil s tou debilní anténou, u mě firma Apple trošku ztratila kredit. Pokud máš nějaké konkrétní otázky k systému Android, rád zodpovím např. emailem.

  2. JABLEČNÝ SAD[1] Díky Libore za obsáhlý komentář. Mám 3GS, takže mi s iOS4 telefon běhá svižně. K přechodu na iPhone 4 nemám z hlediska softwaru důvod, snad jen displej je lákadlem. Ale to mi za ty peníze pochopitelně nestojí. Pokud bych měl v dohledné době utratit peníze za nový telefon, tak by mě musel přesvědčit přístroj s Androidem. A to Samsung rozhodně není, zvláště z důvodu, o kterém se sám zmiňuješ – plastová konstrukce přístroje.

    Do úvahy tak přichází snad jen HTC Desire HD, který by měl být představen na podzim a vypadá celkem slušně. Jenže, není možnost mít na ploše telefonu widgety (kalendář, počasí…) skutečně tak zásadní, abych přešel z iOS na Android? Obávám se, jak bude fungovat synchronizace s Outlookem, kdy bude androidí ekvivalent AppStoru fungovat i pro CZ, jak na tom bude telefon se stabilitou a rychlostí.

  3. Widgety, stabilitaHD je na tom podobně, jako Galaxy. Obrovská obrazovka a jinak je to Desire. To, co má Desire, je jak na běžné používání, tak na čtení e-knih, což jsou činnosti, které provozuju nejčastěji, plně dostačující.

    Co se týče tvých potřeb a widgetů, to je otázka. Možnost dát si na plochu v podstatě cokoli, co poskytuje systém, je silně návyková. Já např. používám 5 ploch (nastavitelné od 1 až do 7). Na jedné mám jen zástupce her, na další mám celoobrazovkový týdenní kalendář, na další (hlavní plocha) mám hodiny s datem a počasím, plus 8 ikon nejčastěji spouštěných programů, na další mám 4 nejpoužívanější telefonní kontakty, plus nějaké programy a twitter widget a na poslední to, co chci mít po ruce, ale nepoužívám to tak často. Pro představu:

    http://www.dropbox.com…O?h=9eb3c2

    Synchronizace s outlookem funguje skvěle a to i přesto, že jako hlavní používám google účet (používám k němu Google Calendar Sync a v podstatě jen proto, abych měl v kalendáři v práci totéž, co v telefonu a doma). Android Market funguje zatím pro bezplatné aplikace, ale s pomocí programu Market Enabler se dostaneš i na placené. Rychlost je v porovnání s manželčiným 3Gněkde úplně jinde a co se týče stability, tak za dobu, co mám oficiální Froyo ROM, se mi nestalo, že bych musel restartovat, nebo vytahovat baterii.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *