Podezřelý Laco

Pokuty udavačům


Jsou rodiny, co mají dvě téměř pětimetrová auta, takže večer už u baráku nezaparkuješ. Víš, že vedle plotu je tráva, ale teď je tam deset čísel zmrzlého sněhu, který tvého dvoutunového miláčka unese. Takže zaparkuješ a jdeš spát. Čert a udavači ale nikdy nespí, proto ráno najdeš za stěračem pozdrav od Městské policie.

Za čtrnáct dnů příběh pokračuje. Obsílka ve schránce. Předvolání k podání vysvětlení. Na začátku dopisu je tvoje jméno, pak už tě oslovují jen „podezřelý“. Měl ses dopustit přestupku proti veřejnému pořádku podle § 47 odst. 1 písm. g) zákona č. 200/1990 Sb. Tady přestává všechna legrace.

Ten den máš v kalendáři zakroužkovaný červeně. Ráno políbíš ženu a s dětmi se před školou loučíš déle než obvykle. Zaparkuješ před Magistrátem. Za parkovné zaplatíš obvyklou pětikačku, v automatu ale někdo před tebou zapomněl desetikorunu. Ano, i na parkování se dá vydělávat. Ostatně, právě proto si byl přeci předvolán.

Třetí patro. Oprýskané dveře kanceláře č. 336. Přesně v uvedený čas je otevíráš. Za stolem sedí mladá slečna a ty se provinile představuješ. Nevěřícně si prohlížíš obsáhlou fotodokumentaci. Měšťáci udělali více fotek tvého auta než máš v albech fotek svých dětí. A že jich máš! Nevěříš, že to vytiskli najednou, náplň v inkoustové tiskárně museli měnit minimálně dvakrát.

Ptáš se, jak na tebe přišli, když auťák je na firmu. Krátké zaváhání, slečna listuje složkou. Dívali se prý do obchodního rejstříku. Aha, takže teď už víš, že až se svým autem bude mít podobný problém tvůj společník, vysvětlení půjdeš znovu podat ty. Jsi totiž před ním v abecedě.

Nezapíráš. Proč taky. Pokutu si zasloužíš. Policejní úkon není zadarmo. Museli to fotit snad půl hodiny. Dvakrát dlouho pak určitě trvalo zpracování dat. A nezapomeň na již zmíněné náplně do inkoustovky. Úřednici už obtěžuješ taky dost dlouho, kvůli vyplnění formuláře už musela chuděrka dvakrát někam odběhnout.

Bude to pálka, říkáš si. Výše pokuty tě ale překvapuje. Rozhoduješ se, že až příště zase špatně zaparkuješ, ty dvě stovky dáš raději udavači, aby nikam nevolal a ušetřil tak peníze chudnoucímu státu.

11 thoughts on “Podezřelý Laco

  1. Laco, dávej si bacha, hned za barákem máš ulici plnou přestárlejch komoušů-pohlavárů = tehdejší vládnoucí elita místní čtvrti. Možná tam odtud fouká vítr …:-)

  2. ULIČNÍ VÝBOR[3] Vím, Vankelte. Zrovna dnes ráno jsem SOUDRUŽKU UDAVAČKU viděl. Nezlobím se na ní, spíše je mi jí líto.

  3. To jsi dopadl ještě dobře. Manžel zaparkoval na parkovišti špatně označeném, dostal pokutu, odvolal se, dostal další, odvolal se, bylo to postoupeno výš, odvolal se…atd. Nakonec mu z ministerstva napsali, že pokutu zaplatit musí…skončili jsme na 2500,-Kč. Po několika měsících policie usoudila, že to značení je opravdu špatné a změnila ho…Poučení?? I zdravý rozum a znalost předpisů je ti někdy na prd.

  4. TRAVOVĚRNÝ MAGISTRÁTSakra Laco, na tohle mají mistři své právní zástupce. Tak především se musí nezvratně zjistit (což je pro tebe hračka) zda ta domnělá zeleň je ve vlastnictví města, zda náhodou to není označeno jako nějaká ostatní plocha a zda náhodou jsi vozidlo neodstavil, abys odvrátil hrozící nebezpěčí (škodu), která by mnohonásobně převýšila újmu, jakou jsi parkovaním způsobil.

    Firemní auto musí být současně (tzv. automimikry) v režimu "paušálních nákladů" abys nemusel povinně vést cestovní deník. Jen tak tvůj právní zástupce příslušnému orgánu může vysvětlit, že vozidlo je poskytnuto (i) k osobnímu užívání třeba jednateli společnosti, přičemž současně je on oprávněn vozidlo zapůjčit rodinným příslušníkům. Pozvolna se tak přesouváme k "osobě blízké", a nevylučuji, že jednatel následně odmítne vypovídat s poukazem na to, že by mohl vystavit stíhání sebe či osobu blízkou.

    Když to shrneme, tak je v podstatě vyloučené, abys za tohle platil pokutu.

    P.S Mezitím vozidlo přeparkuj, a na jaře v rámci vnitřní morální účinné lítosti trávník něčím pokrop, čím, to ty už víš. Děti ti jistě odpustí…

    Jo a ty dvě stovky mi můžeš poslat na účet. Zdarma neoperuju.

  5. EUROOCAS[6] GTI, i díky Tvému brilantnímu rozboru jsem si potvrdil, že nepatřím do Tebou definované kategorie EURODRZEK. Právě jsem na základě výpisu z KN zjistil, že jsem auto odstavil na pozemku se způsobem využití ostatní komunikace ve vlastnictví Správy železniční dopravní cesty.

    Stylové. Teď už si můžu stěžovat maximálně na LAMPÁRNĚ.

  6. Vláďo,Když máš na koně,musíš mít na oves. Kup si garáž… A máš po starostech. Myslím,že je trošku lepší,když někdo zavolá měšťáky,než aby Ti nějaký komunistický závistivec tu Tvou vylepšenou ŠKODU 105L objel klíčem…..

  7. 🙂Laco, zajímavý je, že mě vždycky pobavíš i historkama, který jsou spíš k pláči :)))

  8. ODSOUZENÝ LACOKdybys nebyl europosera, tak to zaparkuješ znovu, ať si GTIho teorii ověříš v  praxi (nepochybuji, že funguje). Čiň se! Máš možnost si napravit reputaci.

  9. ZÁBAVNÝ EUROARTUR[9] Jirouško, děkuji.

    [10] To nemohu. Jsem hodný kluk, znáš mě. Europráskačce jsem se už byl omluvit, uctivě jí zdravím a na usmířenou jí předplatil Haló noviny.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *