Dokáže tohle váš telefon?

Článek nejen pro prosťáčky debatující o mobilech


Jedeš na hory. Nepatříš mezi lidi, kteří mají v předsíni telefon s otáčivým ciferníkem a při volání do vedlejší vesnice vytáčejí na začátku nulu. Proto s sebou v autě vezeš přístroj, který se ovládá z volantu, a když potřebuješ zavolat někomu z výpravy ve druhém autě, prostě jen nahlas vyslovíš jméno volaného.

Kromě toho ta chytrá věc umí předpovídat počasí na libovolném kopci, uchovává PIN platební karty, kterou zaplatíš skipasy a dokáže si mimo stovky dalších věcí zapamatovat i hlášky dětí, které spolehlivě pobaví napřesrok při další zimní dovolené.

Letos poprvé máš v telefonu aplikaci, která umí změřit ujetou vzdálenost mezi lanovkami, zjistit, jakou rychlostí se dokážeš řítit po modré a vykreslit graf převýšení mezi ristorantem s Bombardinem za tři eura a gasthausem s vaječným šnapsem o deset centů levnějším.

Jenže nastává problém. Přístroj se už cestou na hory, někde mezi Mnichovem a Innsbruckem, odebírá do křemíkového nebe. Nemáš nic. Jen jedním z členů výpravy zapůjčený telefon bez kontaktů, aplikací a dokonce i bez otáčivého ciferníku.

Po návratu z hor odnášíš telefon do servisu. Do konce záruky zbývá ještě pár měsíců, jsi v klidu. Na opravu nečekáš ani zákonných třicet dní, operátor se pochlapí a již po týdnu si jdeš pro zcela nový telefon. Je čistý. Prost všeho, co se v jeho předchůdci za rok a půl nashromáždilo. Stále zůstáváš v klidu.

Víš totiž, že stačí propojit nový přístroj s počítačem a za pár minut obsah nového přístroje od starého nerozeznáš. Všechny kontakty, došlé a odeslané SMS, historie hovorů, vše je zase zpátky. Dokonce i aplikace jsou na svém původním místě, včetně hlášek dětí z minulých hor.

Ty letošní si ještě pamatuješ.

14 thoughts on “Dokáže tohle váš telefon?

  1. KRÁSNÉ NOVÉ STROJE[1] Fremy, přemýšlel jsem, zda v článku VODAFONE jmenovat, ale nejsem si jistý, zda nový telefon je zásluha operátora (ač to tak na první pohled vypadá) či servisu BRITEX-CZ.

  2. Pochvala sluší[2] Tak to jsi mi udělal radost, protože zrovna BRITEX-CZ je výhradní servis pro můj Samsung. A když s ním máš dobré zkušenosti, nebojím se reklamovat. Snad ale nebudu muset.

  3. GRATULACELaco, nikomu nemohli s tím rozbitím udělat větší radost než tobě 🙂 Tak se to snad povede zase příště. Jen prosím napiš, jak si to rozbil. Už mi taky končí záruka a rád bych novej 😉

  4. IPHONE_KILLERS[6] Tomíku, stačí vzít iPhone a okamžitě po příchodu z práce jej odevzdat dětem na hraní. To musí trvat zhruba rok. Po uplynutí této lhůty Tě při telefonování začne občas pálit ucho. To z toho, jak se přetížený přístroj přehřívá. Pak stačí spustit nějakou aplikaci vyžadující aktivaci GPS a telefon strčit v autě do nevětrané přihrádky (doporučuji raději až při zpáteční cestě).

    No a za týden si jdeš pro nový iPhone.

  5. NEPŘÍTEL STÁTUProsťáček neprosťáček 😉 (Laco, na mém blogu, to nebylo adresné) tohle bych nijak moc do hloubky neřešil. Všechno jsou to křápy. V kapse vozím navigaci Garmin a ta mi změří i jak dlouho mi stál… ve frontě na lanovku nějakej moula na levý noze, akorát tak úplně přesně nevím, proč by mě to mělo zajímat.

    U diskuzí kolem telefonů si vždy vybavím tu památnou scénu z filmu Nepřítel státu, jak Hackman křičí – všechno jsou to sračky, všechno to zahoď…

  6. AUTO_MOBILITA[8] GTI, z určité nadsázky patrné v mém textu lze snad poznat, že si snažím nad světem techniky udržet nadhled. Což ovšem nevylučuje značnou míru fascinace. Je to podobné jako s auty. I ve světě mobilů a počítačů existuje lowend, mainstream a prémie. Stačí se jen umět orientovat.

  7. AUTO-ORIENTJenomže, Laco, já jsem v tomhle ve velké výhodě – já tebe na Volvo XC60 přemluvím za pět vteřin, ty ovšem se mnou na nového mobila nehneš ani párem v…olv.

    Jinak, abych tu nebyl za zpátečníka, zcela otevřeně přiznávám, že k mládí patří ta fascinace, vždyť co je staré den, to je v propadlišti dějin, a popravdě, bez toho by to nešlo všechno dopředu. Veř mi však, že přijde i u tebe čas, kdy na tohle všechno začneš nahlížet jinak. Laco, úplně jinak.

  8. LUCKY LACOGTI na tomhle je krásně vidět životní štěstí, který sebou LACO nese. Totiž když životem nezhořkneš a neztěžkneš, umíš si hrát mnohem dýl, než je běžný. Jsem mladší než Laco a přesto to cítím stejně jak ty (tuším, že jsi starší než on).

    Nevbím, jak to přesně popsat….Věci, který jsou pro LACA běžný, jako je kvalitní zázemí, perfektní rodina, pohoda v práci i "na hřišti", jsou pro jiného člověka jen v "základním vybavení" tolik náročné, že mu pak nezbývá čas na hraní. Lacovi se proto dá jen závidět. Jde o tu lehkost žití, jakou Laco žije.

  9. NESNESITELNÁ LEHKOST BYTÍ[11] Tomíku, díky! Občas to člověk potřebuje vidět napsané takto černé na bílém, aby si uvědomil, že je šťastný. Ano, je to pravda, mohu si dovolit ten luxus si hrát. A mám z toho radost. Tím spíše, že v době, kdy bych si byl býval rád hrál, nebylo s kým a s čím.

  10. ČARDÁŠNehledal bych v tom filosofickej čardáš, každej mladej jde za novejma věcma, je to přirozené a pochopitelné. V životě přijde okamžik, fakt okamžik, kdy se ráno vzbudíš a pochopíš, že všechno (všechno) je jinak. A tohle je také přirozené a pochopitelné…

  11. ČERNEJ PETRPřesněs to řekl GTI! Jde právě jen o to, který ráno to je. Byly doby, kdy si troufnu říct, že jsem byl technologicky o krok před Lacem. Ale to už je pryč, ačkoli by to tak podle tvého předpisu prostě být nemělo.
    Tohle tu ale řešit nebudem….

    Jen jsem chtěl trochu opsat důvod, proč to pro Laca vesměs kraviny nejsou. Může a umí si hrát.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *