Internetová škola lyžování

Oceňuji znalosti místních diskutérů. Debata o výběru vhodných lyží jejich vysokou úroveň jen potvrzuje. Toto téma je však nyní pro mě již poněkud bezpředmětné, neboť si myslím, že v této chvíli by pro mě nebylo lepších lyží než jsem si aktuálně pořídil.

Po dnešních několika desítkách najetých kilometrů mohu potvrdit, že i nadále jsem ze svých Elánek nadšený. S čím ale spokojen být nemohu, je můj lyžařský styl. Bohužel se ještě ani zdaleka neblížím vytčenému cíli, kterým je skvěle provedený carvingový oblouk.

Ani o několik řádů kvalitnější lyže totiž nezabránily tomu, abych se po svahu tupě nesmýkal jako dříve. Bojím se zalomit lyže do svahu a nechat do stylu jízdy promluvit jejich hrany. Uvítal bych tedy od zkušených lyžařů poskytnutí návodů nebo tipů, jak umožnit lyžím vyniknout.

37 thoughts on “Internetová škola lyžování

  1. Laco, takže, lyže do levé ruky, bombardíno do pravé, nasadit výraz znuděného světáka a ….. jo počkej, ty chceš fakt lyžovat ?

    Takhle internetově to je opravdu těžké, ale pokusím se jen jednoduše, podstatné věci.

    Vyber si nějakou mírnou sjezdovku. Taková prudší modrá je dobrá. Lyžařský postoj jistě znáš, jen nezapomeň nehrbit se, nevystrkovat zadek, spíše ho mírně podsadit, ruce lehce pokrčené a jen mírně od těla.

    Jakmile se rozjedeš, nasadíš oblouk tak, že váhu – zadek – přeneseš dovnitř oblouku. Takové obrazně řečeno lehké přisednutí do oblouku. Už při tomto přenesení váhy dovnitř oblouku se ti lyže samy postaví na hrany a zakrojí do svahu. Vnější koleno tlač dovnitř oblouku k holeni vnitřní nohy. Zatížena musí být převážně spodní – vnější – lyže. Pokud budeš v této fázi padat, projíždíš oblouk s příliš zatíženou vnitřní nohou. Trup nijak nerotuje. Ramena a celý vršek s rukama je klidný. Jakmile dotočíš oblouk do potřebné úrovně, přenášíš váhu na druhou stranu dovnitř nového oblouku a pokračuješ dle návodu.

    Dej vědět jak to jde, můžeme to případně dolaďovat online. Nechej se natočit a hoď to sem.

    Snad jsem to stihl před nástupem do lanovky.

    Bombardíno zredukuj na 3 kusy denně.

  2. LYŽOŠKOLA: ZAVÁDĚCÍ CENY PRO ROK 2013

    Hele bejku, tady už je to o trošku, trošku, trošku….trošku složitější.
    Nevím, kde začít, protože jsem Tě nikdy neviděl lyžovat. No nic, vezmeme to pro jistotu od začátku. Předpokládám, že si správně oblečenej, pravou lyži na pravý noze, levou lyži na levý noze (to zde vyznÍvá jako vtip, ale v tomto případě to není vůbec vtip).

    Třeba obě holky jsem učil lyžovat tak, že jsem držel předpažený hůlky a ony se jich držely na konci. Pomalý dlouhý oblouky s postupným zrychlováním (v řádu let). Hádám, že nenajdeš nikoho, kdo by Tě takhle vedl. Takže první, co udělej, zahoď hůlky! Zkus si to dát jednou dvakrát bez nich, abys viděl, kde děláš největší chyby. Já vím. Ve všem a všude. Ale jde o to, abys cítil a naučil se stabilitu….

    Hele kurving neni zase tak těžkej. Vlastně je to dokonalý šizení lyžování pro přesně takový neumětely, jako jsme my. Zkrátka. Předkloň se, v oblouku předsuň vnitřní lyži a nakloň se na hrany směrem do středu oblouku. Furt se musíš tlačit do předklonu dopředu. Šišku mít co nejvíc ke špičce lyže….tolik zase ne, nejsi Jirka Parma. Rozumíš, musíš tlačit holeněma do těch tvých botasek. Jestli to děláš správně, poznáš, když na konci dne máš na holeních modráky. Ty na těle…těch si nevšímej. To jsou skrytý poplatky. Něco jako palivovej přílatek.

    Laco, hlavu vzhůru, neboť i zde platí : „jsi než to, co tvoje lyže!“

  3. Hele, kdyby mě tu lidi v kolbence neotravovali, jako že potřebujou stavět. a podobný hovadiny, tak jsem byl první! Vyber si každopádně jednu školu a správnýho instruktora. Dva doktoři jsou zajíčkova smrt. 😉

  4. TECHNICKÁ
    ještě jednou sem lezu, ale to abych jen technicky podotkl, že když jsem sem chtěl vložit příspěvek, tak tu ještě nebyl žádný. Po odkliknutí jsem byl již třetí a to s nemalým časovým odstupem k ostatním. To abych se omluvil Vankeltovi, že jsem ho přehlídl. Protože bych jinak musel, jak jinak než vtipně, okomentovat, že Lacova angličtina je na tom o poznání hůř než lyžování…..To já jenom abychom se tu s následnými kurzy vzájemně neumlátili 😉

    • Tomiku, já to tu vkládal taky první, Vankelt tu nebyl ! Roztáčí se tu nějaká špinavá hra 😀

      Jo a Laco, zapomněl jsem to nejdůležitější. Kup si Volkle.

  5. Laco, moc rychle jsi lyžařsky vyrostl – to je jak ty pasáčci koz v Kuvajtu, když našli ropu – od koz k Veyronům, moc velkej skok, přeskočili tři století. Já bych se nejdříve vrátil k těm kozám a tam začal – takže špičky k sobě a plužíme … Neboj, vydrž a i ten Veyron (s velkým „V“) přijde.

  6. Soudě podle nulové reakce se buď:
    1) naplnilo, že dva doktoři jsou zajíčkova smrt. Co teprve, když jsou tři. To je na zmrtvýchvstání. To ale hold chvíli trvá…

    2) a nebo Laco furt ještě dohledává slovíčka z instruktážního videa.

    Třetí možnost, tedy technické pochybení, je naprosto vyloučeno, neboť Laco má ajfoun!

  7. Chlapci, děkuji za rady. Četl jsem je hned včera ráno v lanovce na Kronplatz. Zvláště to přisednutí do svahu a vnější koleno k vnitřní holeni mě posunulo dál. Měl jsem ze svého včerejšího lyžování dobrý pocit.

    Dnes dopoledne jsem se nechal natočit na video, teď u oběda se na to dívám a všechno špatně.

    Odpoledne se Vankelte nechám natočit v pluhu. Tam to snad bude bez ztráty hvězdičky.

  8. Laco, hezký, že nám posíláš záběry ze Světovýho poháru, ale kde je to video s tebou?

  9. kurvenej voblouk je dlooouhej oblouk, žádný šusem dolů …. vnitřní noha aspoň o 35-40 čísel před vnější … vnitřní ruka hladí sníh …. prdel vysedá dovnitř oblouku. začni na úplně střední loučce, aby se to nerozjíždělo a dělej dlouhý oblouky a zavírej je, jako když se kroutí Blšanka v rovině u Postoloprt :), na konci oblouku se postav …. a přehoupni se na „druhou stranu“

    Mně to nééééšlo, pak jsem se u billboardu na dolní stanici lanovky „nasucho“ zkroutil stejně tak, jako fešák., co tam prodával prkýnka …. a pak se to najednou povedlo, tělo se to naučilo samo.

    Dobrou noc a hodně štěstí.

  10. Nechci se tě nijak dotknout, ale je to nějak „mrtvý“. Ženy se asi na vše dívají z toho estetického hlediska, technické záležitosti necháváme mužům.
    Při tvé jízdě jsou hůlky tak trochu zbytečný. Zkus zapojit ruce. Pohyb ruky určuje směr, kterým se tělo bude otáčet. Nedávno jsem viděla video, jak rukama učí točit na lyžích malé děti. Třeba ti to pomůže vybrousit styl.
    A ještě jedna věc mě napadá. Za mých mladých let na nás trenéři neustále řvali: „Polož to do kolen, kolenaaa….péééruj!!!!“ Dobře se to trénuje na trampolíně. Postav se do lyžařského postoje a nech děti kolem tebe v různém tempu skákat. Na svahu tě pak nerovnosti nerozhází, tělo plyne stále ve stejné rovině a kolena vyrovnávají terén. A pokud je to rovinka, jako na tvém videu, vneseš do své jízdy trochu toho života. Do zatáčky se mírně přikrč. Tím pak položíš to tělo do svahu, jak ti radili kluci. Když zůstaneš stát, nemáš co položit.
    Ale taky nezapomeň, že moje pravda není tvoje pravda. Třeba strašně kecám. Najdi si svůj styl.
    Jinak dobrý, Laco.

    • Jeanne, to je velmi přesně shrnuto. Je vidět, že máš odježděno. Nám to, jak nás to od mala učili, jak po nás z Tatrapomy řvali “ do koleeen !!! „, teď hodně pomáhá. Máme zautomatizované návyky, nepřemyšlíme nad tím, umíme se na sjezdovce “ chovat „, předvídáme atd. a jen se přizpůsobíme novému stylu – teď carvingu. To všechno se zažívá roky a věřím, že učit se teď jako Laco na staré roky, je náročné, i když je carving tím nejpřirozenějším stylem, který se kdy jezdil.

      Laco, jestli mohu doporučit, pokud máš chuť se zlepšit, najdi si na začátku příští sezóny někoho, kdo se Ti bude den, dva venovat, pak Tě ještě znovu za měsíc zkoukne a na závěr si v Itálii dobře zalyžuješ. Bez pomoci se pravděpodobně výrazně nezlepšíš a jen si budeš prohlubovat špatné návyky, kterých se pak obtížně zbavuje.

  11. Když si čtu komentáře TNT, Luba, Tomíka nebo Vankelta, tak jsem rád, že už jsem doma. Děkuji pánové za pochvalu, na svahu se mi jí naživo nedostávalo, video je asi milosrdné.

    Komentáře Extláči a především dokonalý rozbor Jeanne mě naplňuje smutkem. Ne z kritiky, ale z toho, že už jsem doma a cenné rady tak nemohu hned vyzkoušet v praxi na sjezdovce.

    Děkuji ještě jednou všem a těšte se na větší video z hor. Nebude těžké v něm najít lidi, kteří umějí lyžovat lépe než já.

    • Laco, Ty to dokážeš. Nebude totiž obtížné překonat 20% těch, kterým je nějaký carving volný, 50% těch, kteří si myslí, že slušně carví, ale smýkají a 20% těch, kteří si myslí, že skvěle carví, ale předvádějí parodii na carving. Pak se zařadíš mezi 10% nás, kteří radostně carvíme i s nákupním vozíkem na parkovišti před Globusem.

  12. hele laco … ještě mně napadla další zkušenost, kde se ten návyk dá prohloubit, potvrdit … kolečkové brusle. Když jdeš do zatáčky, tak tam taky výrazně posouváš vnitřní před vnější, vysedáš prdelí dovnitř oblouku … a super to zatáčí. Jako tenhle týpek, ale on nemá pokrčené nohy a těžiště dost vzadu. http://www.youtube.com/watch?v=K1KgOFaQLL0
    Jenom na lyžích máš těžiště víc před botou, to když uděláš na bruslích, tak 🙂 ležíš na hubě. Big footy jsem nikdy nezkoušel, ale bude to asi podobné. No a jasně, jak píše Jeanne, tak to celé musí probíhat na propérovanejch kolenou. A to někdy sakra bolí.

  13. Extláča: na co kolečkový brusle, stačí klasický na ledě – líp to procítíš.

  14. Vankelt: 🙂 jenže já na normálních bruslích stál naposledy v roce 86, zatímco na inlinech vloni …. takže jsem normální brusle do svých hraběcích rad nezahrnul, bo si je nepamatuju

  15. LYŽOVÁNÍ

    Přesně tak, jako se musela módou napojit městská lůza (tepláky, tretry a legíny) přišel na zasněžené svahy jízdní styl pro lůzu lyžařskou. Co to proboha je? – předsazovat vnitřní lyži, nohy mít při jízdě od sebe a do „Ó“ a hůlky používat leda k vyhození boty z vázání před lahvárnou.

    Na lyžích se jezdí tak, že profík si dá nahoře mezi kolena kulicha a po celou dobu jízdy ho neztratí. Hůlka se zapichuje někde v rovině špičky lyží, a určuje, protože je uvnitř oblouku, jeho směr.

    Pohled odspodu na svah pak dokonale oddělí zrno od plev – lyžařští panáci jedou toporně v umanutých karvingových obloucích, a kolem nich to „pravá-levá“ švihají mistři svahů s těmi kulichy mezi koleny. Ti ovšem takto jezdí už asi padesát let.

    Kdybych měl najít nějakou estetickou paralelu, pak karvingová jízda, to je asi jako když jdeš do divadla v kalhotách s rozkrokem u kolen, tkaničky za sebou šouráš jak hady a ve vočích máš výraz dobře odkojeného chovance z Bohnic. Naproti tomu klasická škola lyžování, no to je… smoking na ručních stezích. Tak si vyber.

    • PROTI VŠEM

      Možná mi to GTI neuvěříš, ale souhlasím s Tebou. Nedá se na to dívat. Ale nejde o to co, ale jak se jezdí.

      Já dodnes oba styly střídám a toho kulicha dolů dovezu. Ale já ho dolů dovezu i na carvingovém stylu. Nesouhlasím totiž s výkladem, že se má jezdit široká stopa, předsazovat záměrně vnitřní noha a poloměr zatáčení je fotbalový stadion. To je neopodstatněné zjednodušování, které vzniklo možná nepochopením, možná záměrně, ale dnes je normou. Lze jezdit s nohama u sebe, tlačit vnější koleno k holeni vnitřní nohy a sázet jeden oblouček za druhým. Je to pak velmi podobné klasickému stylu, pouze smyk nahrazuje projetí oblouku po hranách.

      Věnoval jsem se v poslední době výuce lyžování v rámci rodiny a dokud mí svěřenci nedostanou do krve klasický styl, nebudeme začínat ani “ mé “ pojetí carvingu.

  16. GTI&TNT: já jsem s tím nechtěl z úcty k Lacovi vůbec začínat, ale vlastně je to tak, že jsem před 5 lety přešel (po 30 letech lyžování = http://extlaca.rajce.idnes.cz/sporty#IMG_0325.jpg) na snowboard a definitivně jsem nad lyžemi zlomil hůlky (ohnul, ty poslední byly duralové). Celkově si myslím, že nohy volně od sebe mají na svahu jenom měšťáci, srábci a paďouři, že odvaha, mrštnost a smysl pro pohyb se poznají tehdy, když si obě nohy přivážete na jednu placku a vyrazíte mezi stromy. Metr prašanu rulez !

        • Správně, v háji … přesně tam jsem. Kulicha jsem bohužel už vyměnil za helmu, učil jsem se v 36 na jednoprkně … leden Klínovec (modrá, červená, černá pod dohledem statného trenéra), v únoru Černá hora, v březnu výlet do Rakous. Byl to fofr … ale … v Rakousích mě PanBu vyslyšel a poslal mi metr prašanu a propadl jsem. Jinak opravdu netoužím po hoblování manšestru v zástupech, krása začíná tehdy, když přede mnou není stopa. Ale to je na lyžích stejné. Tak Laco držím palce a na to video se koukni, von to tam dává opravdu velmi jednoduše a v jednoduchosti je ten trik. Lyže Vám neberu, jen si je pěkně užijte ! Každému co jeho jest, jen jsem si do Vás tak trochu drcnul ;).

  17. LACO NA ČERVENÉ

    Jak vyplývá z mých minulých textů, po časopise Člověk a jeho lyže jsem se v trafice nikdy neptal a záběry se sjezdového lyžování jsem viděl jen ve filmu Krakonoš a lyžníci.

    Nikdo mě lyžovat neučil. Když jsem si šel před šesti lety kvůli dětem koupit lyže, prodavač, jemuž jsem se svěřil, že mým životním výkonem je sjetí kopce za barákem na dvoumístných saních, mi pogratuloval, že mám štěstí, neboť svět právě objevil carving a on mi tak jako sněžnému panicovi může prodat lyže, které zatáčí samy.

    Na sjezdovce strávím jeden týden v roce, stejně jako mé děti. Je to pro mě totiž jen způsob, jak být o jarních prázdninách se svými dětmi jinde než ve městě. Přesto se snažím, aby mé lyžování nějak vypadalo, měl jsem z něho dobrý pocit, a proto jsou vaše rady pro mě cenné.

    Stejně jako to, že se debata posunula na úplně jinou sjezdovku.

    P.S. Kulicha mám.

  18. GTI, ano vyrazit s kárvem na černou mezi muldy, to je na to tak se leda vyfotit předtím na parte. Co naplat, tady nic neokecáš. Ale vyřadit ze stylu dnešních hor karv je, jako kdybys chtěl aby Ti z TSIčka vymontovali turbo a jako bonus Ti do ruky vrazili kliku na startování 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *