Volali mi z MF DNES

Na sklonku loňského roku jsem zrušil předplatné papírových novin. Dlouhé roky jsem četl Mladou frontu DNES. Ty noviny mě bavily. Ale to není právě to, co od denního tisku očekávám. Nechci být baven, chci být informován.

Půl roku čtu Hospodářské noviny. V iPadu. Jsem spokojen. S obsahem i s formou. Líbí se mi, že mě tyto noviny odfiltrují od nepodstatných zpráv. Líbí se mi, že elektronické noviny neplní poštovní schránku a nemusím každý měsíc odnášet balík papíru do kontejneru.

Minulý týden mi z ničeho nic začala schránku znovu plnit MF DNES. Nedalo mi to a začal jsem noviny číst. Zjistil jsem, že Mladá fronta je bulvární více než jsem si myslel, z několika přečtených vydání jsem se opravdu nic zásadního nedozvěděl.

Po půl roce čtení novin v iPadu jsem si navíc mohl uvědomit, jak moc mi teď vadí, když mi papírové noviny zaberou půl stolu, jak moc mi teď vadí, když musím hledat články na velké ploše nebo jak moc mi teď vadí, když čtyři stránky za sebou zabírá reklama.

Pak mi z MF DNES zavolali. Že změnili grafickou podobu novin, a proto mi je jako bývalému předplatiteli posílají. A jak se mi prý líbí. Odpověděl jsem v duchu výše uvedených odstavců a dodal, že mě ty noviny obtěžují a ať mi jejich zasílání zruší.

Tazatel mi oznámil, že v tom případě zbylé výtisky, které byly určeny pro mě, budou zaslány na charitu. To je dobře. Papírové noviny se opravdu už hodí jen k tomu, aby se jimi mohli zahřívat bezdomovci.

 

6 thoughts on “Volali mi z MF DNES

  1. Teď si připadám trochu jako staromilec – papírové noviny mám ráda a to, že se mi v bytě kupí a je nutné si s nimi udělat procházku do kontejneru taky přežiju. Asi nemůžete čekat, že by dnes na trhu přežily noviny, které by splnily Vaše očekávání ohledně „odfiltrování od nepodstatných zpráv“. Kdo totiž udává, co je podstatné a nepodstatné? To by mě tedy zajímalo, o čem se svými známými bavíte u piva? 🙂
    A že by charita = bezdomovci? To mě od čtenáře Hospodářek udivuje.

    • Eliško, osobně si opravdu už nedokážu představit, že bych dal přednost papírovým novinám před jejich elektronickou podobou. A ještě před rokem bych tomu nevěřil.

      Nesouhlasím, že by nepřežily noviny bez nepodstatných zpráv. Samozřejmě budou stát (stojí) podstatně více než bulvár. Podívejte se například kolik stojí roční předplatné ekonomického zpravodajství Motejlek.com (ano, 12.000 Kč bez DPH).

      V hospodě se svými známými rozhodně bulvár nerozebírám. Pokud vás zajímá, o čem se bavíme, pojďte Eliško na to pivo s námi. Hned první téma by mohlo být povídání o tom, že pro nalezení pointy svých článků jsem schopen udělat mnoho. Třeba zjednodušit chápaní pojmu charita jen na bezdomovce.

  2. VYČPĚLÁ FRONTA

    „Mladou“ jsem odhlásil v průběhu roku 2010. Četl jsem ji každý den někdy od roku 1975. Na závěr se to už opravdu nedalo číst. Nakonec jsem z celého týdne četl vždy jen jeden článek – sobotní kritiky paní Spáčilové. Tak jsem to jednoho dne definitivně ustřihl. Věrný jsem zůstal jen Hospodářským novinám.

    Noviny (papírové), to víš, to je žrádlo – takhle po ránu u snídaně přeletět vočima napřed nadpisy, pak si přečíst co přečíst musím a co přečíst i chci, přeskočit to, co číst nechci, do toho káva… vůně kávy, tousty, míchaná vajíčka, pomerančovej džus… no a po snídani ty noviny složíš a zahodíš. Skvostné gesto.

    Já se toho rituálu už nehodlám zbavit, číst „noviny“ na nějaké elektronické čtečce, to mě neláká, avšak vím, že cesta vede jen tímto směrem. Pro ty mladší…

    • DOTYKOVÁ GESTA

      Jo, GTI, ta gesta znám. Stála mě už tři iPady. Dva jsem vyhodil do koše a jeden zničil tím, že jsem s ním plácnul mouchu.

  3. Papír je papír. Já začínal Svobodným slovem. I to jídlo si u těch „papíráků“ člověk tak nějak více vychutnal a nezáleželo jestli nad zprávami o vývoji v předjordánsku a pásmu Gazy nebo u fotbalových výsledků východočeského krajského přeboru, navíc nevadilo, když se kousek sekaný nebo tláči nečekaně poroučel uvelebit na dané periodikum. Vsadím se, že ani v zimě by mě v botách iPod víc nezahřál.
    Teď už bohužel jedu jedu jenom odborný články plus nějaký ten všeobecný přehled – v e-formě.
    MF Dnes začnu číst až se tam začnou zabývat opravdu důležitými tématy jako třeba kdo je větší kráva, jestli Hanychová nebo Meszárosová.:-)

  4. Frontu jsem začal číst před pár lety.. na návštěvách u tchýně a ne že by se jí mohli po stránce zpravodajské rovnat, to zdaleka ne..
    V Japku mám zatím jen aktualne.cz a blog jednoho pana projektanta..
    S tím si zatím vystačím..
    Je fakt, že elektronickou čtečkou nezatopíš, nepotrestáš psisko za tvou snědenou večeři.. ale to je zas na jinou debatu..

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *