Jak vybírat LCD monitor

Poradíte s nákupem?Rozhodli jsme se koupit si do kanceláře LCD monitory. Nikdy jsem nijak výrazně nesledoval vývoj v této oblasti, až nyní jsem zjistil, že mezi nejdůležitější parametry LCD monitorů patří kontrast a doba odezvy. Vzhledem k tomu, že základ naší práce na PC tvoří kancelářské aplikace a AutoCAD, je pro nás při výběru monitoru důležitější kontrast (poměr černé a bílé) než doba odezvy.

Do nejužšího finále se dostaly tyto dvacetipalcové LCD monitory: Sony SDM-S204, NEC 2070SX a Acer AL2021. Překvapivým favoritem je posledně jmenovaný, který ač nejlevnější, nabízí nejlepší parametry.

Díky předem za každou vaší zkušenost s LCD monitory.

0 thoughts on “Jak vybírat LCD monitor

  1. HPZ těch tří bych bral ACER. Má ho mnoho známých a jsou spokojeni (bez závad a vedlejších problémů). Jelikož jsem HP_srdcař, tak bych mrknul na L2035. Problémem je vyšší cena. Překvapivě jste se rozhoupali – došla splatnost první faktury?

  2. to LangustaTaké patřím mezi HP_fans. Ale ACER aktuálně vítězí, neboť nabízí kontrast 600:1, zatímco HP L2035 pouze 400:1.

    Ad "Překvapivě jste se rozhoupali"
    Když jsme si před rokem a půl vybavovali kancelář, dvacetipalcové LCD monitory nebyly zrovna cenově příliš dostupné a hlavně jsme tehdy neměli moc peněz. Teď se však situace změnila — monitory zlevnily 😉

  3. HP 2035HP 2035 mám a jsem docela spokojený. Za tu cenu je to asi dobrá volba. Těžko říct, jestli ten Acer bude lepší nebo jestli to nebude úplně to samé. HP se dá otáčet na výšku.. Acer nevím.

    Osobně si myslím, že v té cenové kategorii je to na jedno brdo a lepší je to vzít podle vzhledu. Mě se líbí třeba ten Sony .. nebo 23" Sony.. ale to je spíš věc vkusu a ceny.

  4. Už se chystám delší dobu na tohle téma psát, ale nějak jsem se k tomu nedokopal. Tak jen stručně:

    1) není-li to nutné, LCD nekupuj
    2) pokud nutně, ale velmi nutně potřebuješ LCD, pak se zkus Fujitsu Siemens P19
    3) podle "doby odezvy" nebo "kontrastu" se v žádném případě neřiď, jsou to naprosto zavádějící marketingové nesmysly. Naopak je důležité, jestli lze LCD otáčet na výšku, aby nepoužívalo TN technologii apod.
    4) určitě si pořiď Windows XP a zapni ClearType
    5) kupuj LCD tam, kde Ti dají možnost druhý den výrobek bez udání důvodů vrátit, případně zaměnit za CRT

  5. to dgx1) nikdy to není úplně nutné, ale pokrok nezastavíš
    2) díky za tip Dave, díval jsem se na ten samý typ, ale o palec větší a skutečně to vypadá zajímavě — subjektivně se mi ale více libí design Aceru
    3) LCD na výšku vypadá zajímavě, ale nemyslím si, že je to pro práci s CADovými aplikacemi to pravé ořechové
    4) Xpéčka máme, díky za tip na ClearType
    5) Právě jsem objednal dva Acery u chomutovského prodejce AutoContu — jako stálým zákazníkům nám udělal cenu lepší než má většina internetových obchodů.

  6. Jde hlavně o to zjistit si, jakou má technologii TFT display. Nejdůležitější věc, přitom se často (záměrně) neuvádí.

    Takže: TN je nahouby úplně (použito ve většině LCD), PVA/MVA je jakž takž snesitelná (případ toho Fujitsu nebo Acera), S-IPS má navíc věrnější barvy, nicméně je drahá a náročnější na osvětlení kanceláře. Na technologii srovnatelnou s CRT se zatím čeká…

  7. to dgxTy jo, to jsem vůbec netušil. Mno, ještě že nejsem webdesigner a nemusím se tak trápit s věrností barev. Mně stačí, když to bude "černé na bílém".

  8. řeším podobný problém, ale kvůli rozlišení asi skončím u dvou 17" monitorů s 1280×1024. vedle sebe už by mi to mohlo stačit (1600×1200 je nuda 🙂

  9. Acer AL 1751Nejsem příznivce LCD. Ještě do nedávna jsem říkal, že LCD mi na stůl nesmí. Ale nedávno se kolegům pořídilo několik nových 17" LCD Acer AL 1751 a musím říct, že ten názor lehce měním. Tenhle kousek má totiž před LCD krycí sklo a s obrazem to dělá opravdové divy. Žádná klasická ‚vyblitost‘ běžných LCD, ale opravdu živé, věrné a kontrastní barvy, kde bílá je bílá a černa černá. Za ty prachy je to pro mě opravdové překvapení…

  10. Předchozí komentář mi sežral spamfiltr a nepomohlo ani dát toto není spam. Tak ve zkratce: psal jsem o výborných zkušenostech s Fujitsu Siemens P19, takže osobně bych šel do o palec větší verze P20. Odkazy radši neuvádím, abych nebyl znovu označen za spamera, ale recenzi najdeš na pctuningu.

  11. protože si Bob může o LCD v kanclunechat leda tak znát ačkoli bude LCD za babku a firma bude vydělávat balík, takže se může fundovaně vyjádřit jen k "sedmnáctkám" 🙂
    Mám za "devítku" koupenej Samsung 710T a jsem MOOC spokojenej. Jenom ten soft, díky němuž by měl jít monitor otočit na výšku, mi rozhodil OS. 🙂 Takže jsem instalační CD zahodil.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *