Proč používat Linux?

Protože Web 2.0!


Dnes byla spuštěna nová verze stránek Proč používat Linux zaměřených na prezentaci GNU/Linuxu jako uživatelského operačního systému. Artíka, pilného to čtenáře mého blogísku, jistě potěší nejen zrcadlící se logo, ale také módní navigační prvek Tag clouds. Také mně se líbí, jak moc je nová grafická podoba webu IN, ale ani to mě nepřesvědčí, abych se vzdal Windows, za která zaplatím při nákupu nového počítače nějaké dvě tisícovky. Proč bych měl měnit stabilní operační systém, na kterém spustím všechny aplikace, které potřebuji k práci? A bezpečnost? Jděte už s tímto strašákem do háje, snad vím, jak se má dospělý muž chránit před nakažením, ne?

Ale když to někoho baví, tak pak klidně Linux Web 2.0. Wow!

40 thoughts on “Proč používat Linux?

  1. hmm..Nový web vypadá zajímavě, ale osobně mě spíše od Linuxu odradí než přitáhne.

    Ikonky na úvodní straně mi jako Linuxovému analfabetu nic neřeknou (cokpak vím jaká distribuce používá jako ikonku?). Při najetí se pak dozvím jen např. „Fedora“, ale co to je? To tam milí tvůrci nemohli pro neználé uživatele dopsat „Distribuce Linuxu: Fedora“ (nebo něco v tom smyslu)?

    Dostávají mě, ale i ty tagy. Osobně jsem této éře nepřišel na chuť a tohle je jen důkaz: nepřehledný zmatek odkazů.

    Největší pecka, ale bylo kliknutí na tag „hry“, kde jsem očekával, že se tvůrci budou snažit nějak upoutat, že i na Linuxu lze hrát hry a budou se snažit zamlčet, že né drtivá většina z nich ne ;o)
    Jenže ups, vyskočilo na mě brblání o multimédiích.

    Takže celkový dojem z webu je, že Linuxová komunita udělala další krok, který k rozšíření Linuxu nepovede ;o)

  2. [meca]: ne, Linux uz neni beta, verze 1.0 vysla v roce 1994 🙂

    Na puvodni zapis nemam co rict, je to smutne… snad vam ten linux nikdo nenuti? Zato Vista na me steka WOW z vsudypritomnych reklam…

    Ty stranky se mi taky nelibej, jsou divny…

  3. Web 2.0Na ceskem internetu existuje „hrda“ komunita bloggeru, tvurcu stranek (jak chcete), ktera a priori odmita a zesmesnuje veskere prvky jakkoli spojene s tou „odpornou marketingovou bublinou nazyvajici se Web 2.0“. Kez by se tyto osobnosti radeji soustredily na inovaci a zlepsovani svych vlastnich sluzeb, paklize nejake nabizeji, a nesnazily se ze sebe delat krale tim, ze budou ustavicne hazet spinu na neco jen proto, ze o to nemaji, at uz z jakehokoli duvodu, zajem.

    Necht se ony nove tendence jmenuji Web 2.0 nebo treba Hornidolni Turbo X, necht se nespojuji s zadnym ‚buzzword‘, porad povazuji mnohe z nich za osvezeni a krok kupredu.

    Nevim, co me popadlo se ‚vypsat‘, doufam, ze se tento prispevek dostane k ocim zminovanym ;).

    Dekuji za prostor se vyjadrit.

    A ted ke spotu.. 🙂
    Novy web proc.linux.cz se mi libi.

  4. mně se vůbec nelíbí ta titulní stránka, sytě žlutá mi vypaluje oči, šedivý písmenka dole prakticky nepřečtu a vůbec ty barvy… dál už je to dobrý

  5. Ale no tak, to je nutné tolik křičet do světa, jak Linux nechcete ? Na win vs linux bylo už tolik flamů, je to únavné, každý si používá co mu vyhovuje, a když člověk neví, že by se mohl mít líp, tak je to jeho blbost.
    Tenhle blogpost vás v mých očích dost snižuje …
    Jak moc jste zkoušel Linux ?

  6. to Martin StiborskýNevidím důvod, proč bych se měl mít s Linuxem líp. S Win mi nic nechybí a těch pár tisíc za nakoupený soft jsem si už dávno vydělal v ušetřeném čase, který bych musel věnovat hledání alternativních aplikací a následného vysvětlování klientům, že zaslaný soubor opravdu nemám v čem otevřít.

  7. Nutí tě snad někdo, aby jsi na Linux přešel? (Jestliže NE, tak proč ta agrese?? Existují stejně tak dobří uživatelé Linuxu, jako Windowsu, a naopak).

    Připadá mi to už jako rasismus a Bill Gates představuje Jiřího Čunka 🙂

  8. to LacoFajn, ok, takže co tě přivedlo k napsání blogpostu, kde jsi všem sdělil že s Linuxem nechceš mít nic společného ? Redesign linuxové stránky ?

  9. Lin vs WinA jak se linuxaci nechaji snadno vyprovokovat, co? 🙂 To by se jeden divil, ze jeste nejsou imunni.
    Jinak se mi web nelíbí ani trošičku.

  10. feiichi:No možná by se spíše ti, kteří si neustále stěžují na nezájem o web 2.0 v Česku raději soustředili na inovaci vlastních služeb, aby si na ně tuhle nálepku mohli také hrdě lípnout.

  11. to Martin StiborskýAno, ke spotu mě inspiroval redesign stránky, která je bůhvíproč v designu alá Web 2.0. A jestli bylo záměrem „cool designu“ obrátit bezvěrce na správnou míru, tak na mě to rozhodně nezafungovalo. To je celé.

  12. to LacoAha, no účelem má být propagace Linuxu. Minulá podoba oněch stránek nebyla moc slavná, teď to je minimálně lepší …
    Já se už nebudu nervovat, svrbí mě prsty ale co…

  13. JSI TRAPNEJOcitl jsem se tady uplne nahodou a uz ted vim ze je to prvni i posledni krat. Tak trapny prispevky, IQ tvych ctenaru asi nebude nic moc. LACO nejsi nahodou RADEK HULAN, protoze vsechno rika pro…

  14. what is the Linux ?co to je ten linux? ja to zkoušel když začal vychazet computer časopis, nepoužitelný, teď že to zkusim zas – nepoužitelný, hardwarová podpora nula, stabilita asi za jedničku z hvězdičkou ale holt když udělám „upgrade“ tak už se to nerozběhne … a to nejsem zrovna bfu 🙂 … co se webu týče „NELIBI“ tagovani hnusny, web 2.0 no nevim“ zkusim to zas za pet let 🙂 hezky den linusi …

  15. to Laco No jak už zde bylo řečeno NIKDO tě nenutí linux používat a na svůj názor o www stránkách máš také plné právo ale proč tady šíříš poplašné zprávy typu:Zaslaný soubor nemám v čem otevřít nebo ušetřím čas, který bych musel věnovat hledání alternativních aplikací.?Tak za prvé problém z otevíráním souborů je naprostý nesmysl a každý!!, kdo alespoň jednou linux spustil dá za pravdu.A ta tvoje druhá moundrost o alternativním softu je taky blbost, protože instalační DVD linuxových distribucí nabízejí stovky alternativních programů všeho druhu, které můžeš nainstalovat přímo při instalaci linuxu.
    Rád bych dodal, že nejsem bůhví jaký zastánce linuxu(mám naistalované oba operační systémy na jednom disku) ale snažím reagovat na tvůj příspěvek v blogu i diskusi, kde uvádíš polopravdy(i když to o stabilnosti windowsů mě opravdu rozesmálo jakožto dlouholetho uživatele tohoto OS)
    A na závěr:bezpečnostní strášák je OPRAVDU réálný a to nejen ze stranky virů ale i ze strany microsoftu(kdo zkoušel visty dá za pravdu)

    Přeji dobrou noc
    Martin F.

  16. To feiichi:Inu, osobně stíhám jak na to „strašlivé buzzword házet špínu“, tak v jeho šlépějích hrdě budovat web(y) -;))

    Jasně, člověk se musí ohánět, ale ta sranda za to stojí 🙂

  17. Myslim, ze probirat jestli je lepsi Win nebo Lin nema smysl, obycejni uzivatele (vetsina) nemaji ani predstavu co to OS je, natoz aby dokazali vnimat rozdily. O tom jakej OS je lepsi rozhoduje marketing (at se vam to libi nebo ne). Jen by me zajimalo pro jakou cilovku je zmineny web delanej, pokud ma nalakat obycejne uzivatele, tak pro drtivou vetsinu z nich je uz nadpis „GNU LInux / operační systém“ psany v nepochopitelnym IT slangu a myslim, ze tyhle uzivatele spolehlive odradi. Ja osobne bych web nazval treba Magicky svet Linuxu a pouzil bych spoustu prirovnani, treba i pohadkovy pribeh o tom odkud Linux pochazi a co nabizi (funkcionalita jako kouzla). Je videt, ze web delal nejakej ajtik, a je to web zase pro ajtiky.

  18. 2 Martin Stiborský„Na win vs linux bylo už tolik flamů, je to únavné, každý si používá co mu vyhovuje, a když člověk neví, že by se mohl mít líp, tak je to jeho blbost.“ — Tak vnitřně rozporuplnou větu už jsem dlouho nečetl. Jedním dechem řeknete, že ať si každý používá co chce a nikdo mu do toho nemá co kecat a tímž dechem hned sugestivně dodáte, že je Linux lepčí a kdo ho nepoužívá, je hloupý.

    To je přesně ta arogance linuxáků, která spoustě lidí vadí a která vede k oněm nekonečným slovním přestřelkám. V kolika diskusích o nějakém software pro Windows jsem našel irelevantní hlášku „Já v Linuxu tenhle problém nenám“.

  19. Nevím proč, ale při slově linux se mi dostává na mysl úklid – snad proto že lux a linux není až tak rozdílné. Každopádně je to práce a tu já nerad 🙂

  20. zadnyzadny open office ani jeho varianta si neporadi se zakladnima sablonama wordu

    takze tolik k hledani alternativ a nemoznosti otevrit soubory

  21. Bravo Laco!!!!!!Každá země má svá nedotknutelná témata. Polákům můžeš nadávat do vidláků, smát se maluchům nebo dokonce šmirglovat lyže Malyszovi, ale jakmile uděláte vtip na Jana PII, honí vás s vidlema celá vesnice (ve městě po vás aspoň hází mobily). Žabožrouti se zas modlej k vlastnímu jazyku, angláni statečnost ve WWII…

    A my máme Linux. Ano je to zajímavý alternativní operační systém, který může celé řadě běžných uživatelů vyhovovat (tečka). Až sem s tím souhlasím a podepíšu se pod každé podobné tvrzení. Jenže celá řada lidí tohle odmítá brát a stávají se z nich fanatičtí zastánci útočící na kohokoliv, kdo by se pokoušel znevážit jejich modlu.
    Muad´Dib, Muad´Dib, Muad´Dib…

    A abych nebyl moc OT, musím ještě jednou dát Lacovi za pravdu. Web je asi opravdu IN, ale pokud je OPRAVDU určen začátečníkům (a není to jen taková honička ega webmastera), pak je to TOTÁLNÍ PROPADÁK.

    A ještě jedna drobnost. Než se na mě vrhnou příznivci linuxu a umlátěj mě manuálama k SuSE – jen poznamenám:
    Ano, měl jsem tu čest KUbuntu 6.10. Nejsem žádnej začátečník a tak mi instalace ani základní zprovoznění nedělalo problémy. Pak jsem ale potřeboval rozchodit BT (ve voknech pitomina na 30s). Zde se mi to moc nedařilo (resp. vůbec to nefungovalo). Nejsem moc trpělivej člověk, přesto jsem si udělal čas a projel tenhle návod (který by sám mohl sloužit jako reklama na „user friendly“ systém :/ ):
    http://wiki.ubuntu.cz/Bluetooth
    – výsledek NULA.
    Dal jsem si tu práci a začal čmuchat na webu – netrvalo dlouho a výsledek se dostavil:
    http://www.abclinuxu.cz/forum/show/175750

    Takže kubuntu, ne děkuji…
    A jelikož mám navíc kartu od nvidie, asi se s tímto skvělým systémem nikdy nesblížím…http://www.abclinuxu.cz/blog/okias_blog/2007/4/1/175064

  22. a ještě…A ještě si dovolím dvě poznámky (tedy spíš zdvořilé dotazy) přímo na MARTINA F.:
    1) Co je směšného na stabilitě windows?
    Ano 3.1 a opravdu padala 95, ale XP používám (na současném stroji už 2 roky) bez sebemenších problémů. A to na PC dělám psí kusy, o kterých se může 99,9% uživatelů jen zdát…

    2) Co si mám představit pod větou „bezpečnostní strášák je OPRAVDU réálný“

    V XP jedu zmiňované 2 roky bez nejmenších problémů. Žádnej antivir, žádnej security suite. Jen Firefox + Kerio PF4.2. A rozhodně nechodím jen na stránky idnes a meteopresu :))

    A s tou vistou to už fakt nechápu. Mám ji na druhým kompu už skoro 2 roky a žádnej „bezpečnostní problém“ jsem nezaznamenal. Od finální podzimní verze je to normální stabilní systém. Má sice hafo chyb (většinou v ergonomii a možnostech nastavování), ale žádný problémy s bezpečností jsem nezaznamenal. Tak kdo tady šíří fudy?

  23. 🙂Jé, další diskuze na téma Linux versus Windows (nebo Windows versus Linux?) Ty já rád, lidé mají úžasně radikální názory a postoje, určitě to i skvěle zvedá návštěvou.

    Jak poznamenal Petr K., mnoha uživatelům Linux bude stačit.
    Mě si částečně znepřátelil, když jsem ho instaloval na notebook.
    Debian stable? Nenadetekoval síťovku.
    Debian testing s novým kernelem? Nenadetekoval DVD mechaniku.
    Fedora? Nenadetekovala zvukovku.
    Ubuntu! Whow, stačilo chvíli blbnout v textovém režimu a podařilo se mi rozjet se vším! Až druhý den jsem zjistil, že bez BT.
    A co Linuxu na mém notebooku definitivně srazilo vaz? Externí monitor, který jsem chtěl rozběhnout jako druhou pracovní plochu.
    Zkrátka po několika dnech nastavování Linuxu jsem přebootoval na Windows a všechno rozběhl do 10 minut.

    A druhá flamewarová věc, která sráží Linuxu krk – nedostatek softwaru. S čím si sesynchronizuji mobil (tedy pokud bych rozběhl to BT?) Co s mým mp3 přehráváčem, který nemá mass storage? Co můj foťák? Nainstaluji svůj editor na editaci fotek?

    Takže jo, Linux si stáhnu zadarmo. Ano, nainstaluji a nakonfiguruji za týden, dva.. ale pak musím koupit čtečku karet abych stáhl nějak fotky, samozřejmě nový mp3 přehráváč, můžu vyhodit CorelPSP a asi se začnu učit ten uživatelsky přítulný Gimp..

    ..no, to jsem právě vyhodil z okna mnohem víc peněz, než 2 tisíce, co by mě stály Windows, co?

    No na Linuxu jsem teď každý den několik hodin – protože na mnoho úloh je špičkový. Na mnoho ale opravdu ne.

    Tak, kdo mě teď pošle do prd…? 🙂

  24. mno já jsem si chtěl linux vždycky vyzkoušet, ale z těch stránek jsem se nikdy nedozvěděl jako distrubuci 🙂 takže jsem nakonec nic nevyzkoušel… 😀

    Jo a k věci, úvodní stránka je fajn, ale zase – ty ikonky jsou hezký ale jak si mam vybrat když absolutně netušim o co go 🙁

  25. Problem Linuxu vidim v roli chudyho pribuznyho Windows, do ktere se pasoval sam, linuxaci se porad snazi dokazat, ze se vyrovna windows. Pritom MacOS zdatne windows konkuruje prave svou odlisnosti a naopak uzivatele Windows chteji mit vzhled desktopu jako na Macu.

    Je videt ze uziv. rozhrani linuxovych aplikaci delaji ti sami lide, co pisi kod. V takovym Gimpu aby se prase vyznalo. Dneska neni ani tak dulezita funkcnost jako snadnost pouziti, to je jeden z duvodu, proc ma spousta uzivatelu windows notebook od Applu.

    Aby se nekdo nechal presvedci k prechodu na Linux, musi Linux nabizet nejakou zasadni vyhodu, ne jen dokazovat, ze se vyrovna woknum. A cena to neni, kdyz uz 95% uzivatelu ma windows nainstalovany (at je ziskali jakkoliv).

  26. lolTak ten web je teda strašný, nevědět o linuxu nic, tak z tohohle webu bych odtušil, že je to hodně zmatený systém.

  27. Podíval jsem se na ten web a musím dát za pravdu kritikům, že je to dost „web 2.0ové“ a navíc obsah mi přijde hodně chabý. Na otázku „Proč používat Linux?“ mi prostě odpověď nedal.

    K diskuzím Linux (pardon, GNU/Linux) versus windows, jenom tolik: kdysi jsem na blogu napsal, že windows kritizovat můžu, neboť jsem si je zaplatil, kdežto GNU/Linux ne, anžto je zadara. To jsem tenkrát slízl :-))

  28. ad web:

    Existuje jedna velmi moudrá rada pro webdesignéry: „text odkazu v navigaci má korespondovat s titulkem a hlavním nadpisem otevřené stránky“

    Klikl jsem na odkazy „jedinečný vzhled“, pak na „průhlednost“ a nakonec na „3D desktop“ a vždy jsem se dostal na tu stejnou stránku nazvanou „Vzhled“ a mající titulek „Proč používat operační systém Linux“. Jsem zmaten. Odcházím.

    Rada zní: svěřte marketingové a propagační weby odborníkům!

  29. 2dgxZadny odbornik, ktery by to udelal se nenasel. Pokud dopisete texty pro vsechna dana temata a udelate prislusne obrazky, budou tam do 5 minut!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *