Pane prezidente, děkuji

Za podporu mého prezidentského kandidáta


Jediný PAN PREZIDENT, kterého jsem kdy měl, poskytl rozhovor časopisu Týden. A mimo jiné řekl:

V první polovině devadesátých let existovaly dva základní směry. První koncepce spočívala ve vytvoření důkladného právního prostředí a v něm by teprve proběhly všechny významné přesuny majetku, které se musely udělat. Tato koncepce, dnes už pozapomenutá, byla tehdy obecně známá, ale neprosadila se politicky a dnes vidíme, že to byla chyba.

Zvítězila ideologie rychlé privatizace, zákon sem, zákon tam, což vedlo k ohromnému zcyničtění prostředí, v němž se pravdoláskaři museli jevit jako úplní pitomci a bláhovci. Mluvím o tom proto, že profesor Švejnar, který byl tehdy velkým zastáncem první cesty, varoval před transformací bez pravidel a měl už tehdy promyšlenou koncepci s právním zajištěním.

Dnes je tu po letech jako prezidentský kandidát a neskrývám, že bych takovou změnu považoval za velmi dobrou.

45 thoughts on “Pane prezidente, děkuji

  1. Člověk, který zde nežije a cizího občanství se vzdá (možná) jen v případě že vyhraje, pro mě není kandidát. Ať žije tady, sleduje českou politiku a místní poměry a vzdá se amerického občanství. Pak ať ukáže, jak se reálně dokáže v politice orientovat a pak můžu přemýšlet, jestli by byl dobrá volba na prezidenta. Tyhle volby už nestihne, ale aspoň má čas se připravit na ty příští a já mu budu možná držet palce.

    Pokud mu ale tahle republika ani nestojí za to, aby v ní trvale žil, tak skutečně nevím proč bych o něm měl uvažovat jako prezidentovi.

  2. Co je menší zlo?Jako obvykle v posledních letech, mám i u prezidentské volby dojem, že osobně nemám moc možnost volit něco co bych chtěl, ale mohu maximálně volit proti tomu, co určitě nechci. Tak nevím jestli je to tím, že je pokřivený systém se špatnými a horšími nebo jsem mimo já a nedokážu už vnímat v politice ty pozitivní přínosy …

  3. KlausA ja si zase myslim, ze nez by vzniklo pravni prostredi a dej Buh, kdo by rozhodl, ze pravni prostredi uz nastalo, tak by se vse rozkradlo. Myslim, ze neni ani jedna cesta bez chyb a vede k hodne podobnemu zaveru. Budto by se kradlo ve velkem, pak privatizace a pak hledali vinici (varianta 1) nebo se udelala rychla privatizace, kde bylo spoustu podvodu za ktere se hledali vinici.

    Bohuzel ani jedna varianta neni bez zlodejiny. A prosim, neverme uz kecum, ze jinde je to jine. V nejlepsim pripade reci o zapade. Krade se vsude a cim vim transakci se dela, tim vice. Bohuzel tato doba byla plna transakci, ale za to dekujme 40 letum komunismu.

  4. "Můj kandidát…"Já žádnýho nemám a je mi celkem šumák, kdo bude reprezentovat Absurdistán. Mám si snad připadat méněcennej? Ale vycházím z faktů, nikoli z názorů. A fakt je ten, že se mě nikdo na mý názory ptát nebude. I průzkumy veřejného mínění jsou jenom taková mediální hra. Karty jsou rozdány jinak a tak se holt koukejte vyrovnat s tím, že Václav II. Klaus bude bydlet na Hradě dál. A Švejnar si k nominátorovi na Nobelovku může do životopisu připsat kandidátora na prezidenta. Nechápete? Pan profesor vám to vysvětlí… ;-P

  5. To s tim právním prostředím je už tisíckrát vyvrácená blbost. Divím se, že to stále někdo opakuje.

  6. Laco ač s Tebou v tomto 100% souhlasím, musím podotknout, že právní prostředí se zde nepodařilo vybudovat ještě ani po 18ti letech:-/

  7. [1] Petře, tys mě pobavil. Prý ať žije tady, sleduje českou politiku a místní poměry. Tak právě toho bych se bál. Jsem rád, že je tu šance, aby se prezidentem stal někdo opravdu nezávislý na místním upachtěném politikaření.

    [2] Souhlas Nogarde, také mám podobný pocit. Z přesvědčení jsem volil snad jen Občanské fórum, pak už jsem do bedny házel jen ta menší zla.

    [3] Možná máš Martine pravdu v tom, že po 40 letech vlády zla a nenávisti byli lidé více než jinde náchylní k nemorálnímu jednání. A možná právě tito lidé rozhodli o tom, že pro úspěch privatizace jednoduše stačí na chvíli zhasnout.

    [4] @Teo, na rozhodování o budoucím prezidentovi skutečně žádný vliv mít nebudeš. Podobně jako já nemohu ovlivnit, zda vyhraje Slavia nebo Sparta. To mi ovšem nebrání v tom, abych byl nadšeným SLÁVISTOU.

    [5] Těším se, až si od Tebe někdy konečně přečtu nějaký ARGUMENT.

    [6] Milá Modono, i já v tomto s Tebou stoprocentně souhlasím.

    [7] A co teprve Valaši. Ti už dávno mají svého Bolka.

  8. [10] Zkrátím ti těšení. Majetek bylo potřeba privatizovat rychle. Např. proto, aby se poznalo, které podniky uspějí v tržní ekonomice a které ne. Nebo proto aby je někdo nerozkradl. Nebo proto, aby mohly být řízeny efektivně. To zaprvé.

    Zadruhé. Kdo by určil, kdy nastalo právní prostředí? Podle mě nenastalo právní prostředí do dneška. Viz Grossovu igelitku, Doleželovu igelitku nebo na druhé straně Ceplovo rozhodnutí v kauze Omluva dRatha. Z toho tedy vyplývá, že vlastně nemělo být privatizováno dodnes. Fajna představa. Ale přesto jsem rád, že zůstala jenom v myslích havlistů.

    Poslední věc. Krade se vždy a všude. Ani ten nejgeniálnější zákon by tomu nedokázal zabránit. V akciových společnostech vždy existuje problém pána a správce a správce má tendenci tzv. tunelovat. (Paradoxní ovšem je, což zřejmě nikdo z vás neví, že to nebylo nedostatkem zákonů, ale naopak jedním — jak se později ukázalo — špatným zákonným ustanovením, které omezovalo maximální výši akcií, kterou mohl disponovat jeden vlastník.)

  9. KLAUSOVA CHYBA[11] Díky za argumenty.

    V sobotní MF DNES vychází seriál hodnotící sporné okamžiky Klausovy éry. V dílu o privatizaci byl připojen názor jednoho z autorů velké privatizace Tomáše Ježka:

    Václav Klaus nemohl regulaci investičních fondů ani přecenit, ani podcenit, protože za ni nikdy neodpovídal. Odpovídal však jako federální ministr financí za návrh zákona o investičních společnostech a investičních fondech z roku 1992, který obsahuje hrubou, osudovou chybu.

    Ta v něm však nemusela být, kdyby onen zákon převzal ustanovení provizorního předpisu, jehož autorem bylo slovenské ministerstvo privatizace pod vedením Ivana Mikloše. Podle tohoto vypuštěného“ ustanovení měli totiž zakladatelé investičních privatizačních fondů stáhnout svůj vklad poté, co by byl do fondů vložen majetek bývalých diků.

    Akcionáři IPF by se byli stali výlučně tito bývalí dikové. Vypuštění onoho ustanovení způsobilo, že zakladatelé pomocí svého vkladu ovládali veškerý majetek ve fondu, tedy i ten, který patřil bývalým dikům. Tím byla otevřena legální cesta k tunelování fondů.

  10. PRIVATIZACE MOZKŮTo, co se odehrálo na počátku devadesátých let je to… co se odehrálo. Co kdo čekal? Že tu někdo vytáhne z rukávu jedno lednové odpoledne roku 1990 tisíce zákonů (ano, tisíce), třískne s nima o stůl a řekne – takhle vybudujete ideální kapitalismus? Dodnes tu „jedeme“ na komunistickém občanském zákoníku, na komunistickém trestním zákonu, jednoduše proto, že prostě neexistuje způsob, jak tyhle věci vyřešit ze dne na den. Buďme štastni, že ten přerod od totality ke svobodné společnosti nebyl krvavý. Ty nuance, jestli se někdo dostal vinou neexistující legislativy k majetku… to není vůbec, ale vůbec rozhodné.

    Švejnar, ten nikdy za nic nenesl odpovědnost, nikdy nic nerozhodoval. Buďto přednáší na univerzitě študákům, nebo kontroluje stav účtů na zasedání dozorčí rady ČSOB. Vnímám ho jako panáka-antiklause (bože, až tak je tu pokleslá politika), který jak jsme viděli dnes v televizi aspiruje dokonace na mediálního amatéra roku. To že nebude presidentem, to je snad jasné každému, ovšem, že mu tahle měsíční šaškárna otevře dveře do vysoké politiky v Česku, to je skutečnost, nad kterou bychom se měli všichni hluboce zamyslet.

  11. Laco, to je na delší povídání, ale potěšil jsi mně 🙂 Hned si pustím Nohavicovu Pane prezidente!

    Přesto: Je úžasné, že oba dva prezidentští kandidáti podporují polistopadový vývoj, jsou pro svobodu a odpovědnost jednotlivce (rozuměj pravicově zaměřeni), v zásadě jsou oba proreformní, a rozdíl mezi nimi je minimální.

    Ale kdo (jako já) nemůže VK zapomenout ty tragické omyly, nedržení slova (opoziční smlouva, podpora přímé volbě prezidenta), ignorování vědeckých výzkumů o oteplování planety, krátkozrakost ohledně podmínek pro život našich dětí apod., přece jenom fandí Švejnarovi.

    Bohužel je ale zbytečné diskutovat o volbě v době, kdy „nadstranického“ prezidenta stále volí politické strany. Přímé volby bych se nebál, na rozdíl od sousedních postkomunistických zemí se těm opravdu velkým populistům naštěstí vyhýbáme.

  12. Venda Ká neni dokonalejale s tim Havlem jste fakt v Mimoni, to uz tam může sedět třeba Landovský..
    Klaus má svoje chyby ale aspoň je to „persona“..
    A Švejnar? Jen ať ho zvolí. Vlastně ani nemusí skládat žádný svoje funkce a může řídit stát ze zahraničí, vždyť už s tím máme historické zkušenosti ne? 🙂
    Jdu vyrobit mávátko: Chceme Hugo Chávese !! Aspoň by to nebyla taková nuda..
    Práci čest a rukám pokoj
    dělník Bob

  13. Laco se transformujeLaco vole, předpokládám žes nevolil ani rudý ani sociály.Čili si to prokaučoval už nějakej ten jár zpátky….Jó tihle totiž vidí dopředu dál než ty. Celý je to tvoje chyba,že Švajnar nebude prezident…Měls je volit!!!

    Ty vole kravo…a jako vo co komu de? Ty si jako myslis….ze voni by ho jako zvolili, kdyby sme jako hromadne rekli ANO? Ty si registrovanej, ja jsem registrovanej…MOD..Péťa …. GTI…proste vsichni jak jsme tady, jsme registrovany…A stejně to režíruje úplně někdo jinej…a celá ta šaráda je ale úúúúplně vo hovně. Dyk v tom má jabka jarda a všichni to vědi.A nééé žne!!!Tak jakapak diskuze.

  14. K příspěvku 11.Nemyslím, že 18 let by byla krátká doba na vypracování nového občanského zákoníku, trestního zákona, řádnu atd., §§ je v nich sice dost, ale ne všechny jsou nepoužitelné, každopádně bys musel mít někdo vůli přinutit „dámy a pánové poslanci“ dávat minimálně 8 hodin denně pozor a pracovat, nikoliv číst si noviny, povídat si v baru, nebo hrát hry.

    Možná taky minimum osobní odpovědnosti v těch vysokých funkcích by neškodilo a tu odpovědnost by měli nést všichni odpovědní a nejen ti, kteří nejsou spřátelené duše těch úplně nahoře, protože pak se může stávat, že zatímco paní Součková se už 2 roky potuluje mezi chemoterapiemi a jednáním soudu kvůli 10ti mega, bývalý primátor Němec co nechal vyplavit půl Prahy někde vesele řediteluje ve státním podniku.
    A to už si ani nevzpomenu na jména všech těch Klaunových ministrů z období 92-97, kteří dávali osobní záruky z titulů svých funkcí za levé stamilionové úvěry v bankách.
    Ano, o Havlovi můžeme případně říct, že je to filosof a ekonomický diletant, o Klaunovi se to bohužel říct nedá a proto nemá na tom Hradě co dělat.

  15. Teohlídá například stav soudců, aby mohli dál tu funkci vykonávat soudci poplatní komunistickému režimu mnohdy s dvouletým právním vzděláním po vyučení a nedostali se k těm funkcím mladí a vzdělaní lidé. Taky hlídá funkčnost volné ruky trhu a zaplácnout to podpisem v případě kdy to nějak nefunguje a hrozí nebezpečí, že by lékaři museli jezdit v ojetém BMW a nemohli si letos koupit nového Mergla.

  16. Mod.: Omlouvám se, ale ten komentář je tak zmatený, že jsem z něj nepochopil ani zbla.

    Laco: No, když už jsi tak hezky zmínil Tomáše Ježka, tak co říká on o privatizaci? Že se měla udělat okamžitě, tedy přesně to, co se s ní udělalo.

  17. [13] Máš pravdu, GTI, Klaus vyhraje. Stane se tak prezidentem zakoupeným v zimním výprodeji iluzí o volbě prezidenta dle jeho kvalit. Jeho cena bude kolísat někde mezi církevním desátkem a komunistickým odpustkem.

    [14]
    Vy to pochopíte
    vy totiž všechno víte
    vy se poradíte vy to vyřešíte
    vy mě zachráníte
    pane prezidente
    já žádám jen kousek štěstí
    pro co jiného jsme přeci zvonili
    klíčema na náměstí

    [16]
    Dejte mi do ruky mávátko
    a řekněte jak volat sláva,
    já už si najdu ten správný směr
    a budu mávat, mávat, mávat.

    [17]
    Baníčku my jsme s tebou,
    neopustíme tě,
    nikdy tě nezradíme,
    bo my ti věříme!

    Baníčku, ty jsi s námi,
    Baníčku, ty jsi v nás,
    počítej vždycky s námi,
    bo své fanoušky máš!

    Místo Baníčku lze dosadit Klause nebo Švejnara. To podle chuti každého soudruha. Tímto za sebe končím tuto diskusi

  18. 13kozmatený? pro Tebe byl ten první odstavec o těch zákonech, na tom snad nic zmateného není, nebo?
    Druhý odstavec byla jen obecná úvaha a moc zmatená mi taky nepřipadá:-)

  19. dobřes to řek volelze libovolně dosadit :-)… kohokoliv…
    Ale já chci jen toho vždy a jen NEJLEPČÍHO NA SVĚTĚ, KTEREJ TOMU TADY VŠEMU ROZUMÍ!!!

  20. KlausJá jen napíšu,že má osobní ztráta,z tohoto obdodí je minimálně 100 000 kč.Poctivě vydělané peníze mi sebrali lidé typu Kožený,Stehlík,Zemek.Vy,kteří tvrdíte,že ztráty museli být,vrátíte mi ty finance?Moc bych si přál odškodnění,morální právo na něj mám.A proto si myslím,že pan Klaus musí ven,to je totiž má jediná satisfakce.A nebo mi to někdo vratte za Klause a spol.Díky.

  21. Trocha demagogie neuškodí…[27] Hele, víš o kolik jsem přišel za dobu vlády socanů jenom na daních? Ani se neptej! A to ještě zadlužili mě, mý děti, vnuky a pravnuky. Tak všichni, co jste je volili, byste mi moje ztráty měli uhradit. Morální právo na to mám… ;-/

  22. PAVLOVI[27] Tak on ti někdo ukradl tvé peníze? A jak, prosím tě? Nebylo to náhodou tak, žes sedl ne lap písním o desetinásobku? Nechtěl tys vydělat a bezhlavě jsi šel (takřka zadarmo ovšem) do risk obchodu? Umíš poker, Pavle? Život je poker… budto hraješ při zdi, blufuješ nebo hraješ vysokou hru, ale na uplakané jelimany tady prostor není. Mimochodem… 100.000,- korun, to je tak na solidní víkend v Paříži… že se nestydíš, za tohle požaduješ opravdu úchvatnou satisfakci.

  23. Mě teda okrádaj od 93 všichni stejně, Socani i ODS, což ovšem nic nemění na tom, že vrchní lapka té jedné strany by měl dřepět na tom Hradě s docela dobrou vyhlídkou.
    Sem si všimla včera, že když ho slyším mluvit, stoupá mi adrenalin úplně stejně jako když slyším mluvit Bradavici!

  24. Sem si to spočtla, mně okrádaj zhruba o 650 tisíc ročně, sakra 6,5 víkendu v Paříži a já tam nebyla ještě ani jednou!

  25. Teourčitě nezmění, to byla jen poznámka pod čarou k tomu okrádání, Švejnar má pro mne jediné nesporné + v tom, že zachází mnohem šetrněji s mým adrenalinem:-)

  26. MODONOUž jsem ti to jednou psal… ten žebřík… Klaus nestojí Švejnarovi na ramenou, on stojí o deset příček výše. Mimochodem, k čemu to okrádání vztahuješ?

  27. [27] Tak to si teda troufám říct, že lžete. Já znám zase lidi, kteří byli okrádáni coby akcionáři IPB, ale o tom se samozřejmě nemluví, protože proti této krádeži za bílého dne ten špatný Klaus hlasitě protestoval, že.

  28. GTIo 10 příček výše, takže Paroubkovi?:-))))
    Jak k čemu, no vztahuju ho samozřejmě ke svým potencionálně možným, takto ovšem nemožným příjmům a to se držím kurefsky při zemi když počítám jen 650 za rok, takže 6.5 za 10 let, ty 4 roky jim dám k dobru-nejde všechno hned. Takže prostě 6.5 mega při zemi, takže pod Eifelovkou:-))

  29. Heleďte moji milé, jestli to tu někdo totálně posral , tak to byl právě Klaus, ale ne tou privatizací vpočátku, ale později po roce 94, kdy ta údajně pravicová politika byla spíš jako hodně levicová z obav před příštím volebním období, jenže stejně nedoklepali ani to stávající, jenže pak se panu profesorovi zase něchtělo z kola ven a tak uplichtili se Zemanem ten paskvil a tak se jakékoliv reformy posunuly ne o 4, ale rovnou o 8 let, protože proč by zase nevyhráli volby socani, když jim to tak pěkně šlo, že jo!?
    Klause drží nahoře celé roky jediná věc a to totiž to, že byl vždycky absolutně loajální s každým šmejdem v ODS, nikdy nikoho nepotopil a proto je taky tak čestným předsedou a proto je taky realita taková, že bude na tom Hradě strašit dalších 5 let.

  30. GTItak pokud se Ti to feformování v podání pana profesora od toho roku 94 a následná opoziční smlouva zdály nějak úžasné nebo skvělé, můžeš nademnou kroutit i kol vůkol, i v Paříži:-)))

  31. Teopokud jde o Praotce, jak pravil můj syn v 1. třídě “ Nechápu proč nedošel až do Prahy a zůstal u Řípu bez topení a teplé vody!“

  32. hej more Pražáci.. to je síílaaa 😀

    Stejně vyhraje Švejnar, to dneska jasně rozsekl ten šmejd Filip..
    ať pak někdo vyčítá Klausovi, že ho „podpořili“ komáři..

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *