Americká provokace

Proč Oscara za filmovou píseň získala Markéta Irglová?


Vážené soudružky, vážení soudruzi,

o socialistické kvalitě historického úsilí našeho lidu, o zajištěné národní svobodě, zabezpečené státní samostatnosti a suverenitě lidu rozhodl právě vítězný Únor roku 1948, jehož význam i aktuální revoluční odkaz si dnes připomínáme. A není jistě náhodou, že imperialisté čekali právě na tento den, aby v USA odměnili za nejlepší filmovou píseň českou zpěvačku Markétu Irglovou.

A já se ptám, to opravdu musel dostat cenu film natočený v kapitalistické cizině? Cožpak v našem znárodněném filmovém průmyslu nevznikla spousta krásných filmových písniček? Vzpomeňme například hned tu nejslavnější z pohádky Císařův pekař. Oko kovaného soudruha jistě nezůstane suché při poslechu refrénu Když všichni všechno všechněm dáme, tak budou všichni lidi mít všechno dohromady.

A když už tu cenu musela dostat žena, nezasloužila by si Oscara za píseň z filmu Noc na Karlštejně spíše soudružka Vondráčková? A o co horší je angažovaná píseň soudruha Svěráka z pohádky Princové jsou na draka o tom, jak pokrokové je dělání? A už vůbec nechápu, proč právě americkou porotu nezaujala píseň soudruha Gotta z filmu Starci na chmelu s názvem Život je bílý dům.

Víte, já dostávám jednou ročně výpis, těch umělců, seznam těch umělců, který dostávají nad těch sto tisíc korun platu, tedy vydělaj si nad těch sto tisíc korun. No tak řekněme právě slečna Irglová, je to milá holka, všechno, no ale ona už tři roky po sobě bere 600 tisíc každý rok. A další, ne šest set, milion, dva miliony berou, Hansardové a jiní, každý rok.

Přesto bych z tohoto místa rád pogratuloval mladé představitelce naší kulturní fronty, že nastavila americkým soudruhům zrcadlo.

11 thoughts on “Americká provokace

  1. MiloušiMarkéto, Hlene.
    Vaše písničky už mi lezou krkem.
    Nedávno mi v TV reklamě radil chytrý pán ať si koupím mucosolvan, že se prý Glen rozpustí a je pokoj. Máte s tím někdo zkušenost?

    PS: Gratuluji, investice do zlata je vhledem ke kurzu dolaru rozhodně moudrá.

  2. zmatený, ale dobrýno jo vole…stáli tam sami jako ten kůl v plotě 🙂

    PS:Vykupuju platinu 5Kč/kg…a chci se přihlásit na nejvyššího z nejvyšších v Čezu….neví někdo,kde se podávají přihlášky??? Rád bych měl v životě taky trochu těch milýchjardů. Píár ředitele mi dělá dobrák Vašut, tak se prosím obracejte na něj.

  3. PRÁVĚPrávě se vracím z… Hollywoodu, no, jsou písně a písně. Tahle tedy do dějin hudby nevstoupí. Nakonec, jak trefně píšeš, Laco, bojler nebo brojler, jeden za všechny, všichni za groš kudla, nebo jak to je…

  4. PÍSEŇ ROKUDneska ráno mi paní u kopírky říká: „Tak toho Oscara vyhrála ta zpěvačka co jí nikdo nezná!“ Když jsem ji řekl, že tu „její“ desku mám dva roky doma, koukala na mě ta Venuše jako bych spadl z Marsu.

    Mám rád i The Frames, ale teď vím, že si je stejně jako Swell Season dlouho nepustím.

  5. „Co ji nikdo nezná! je správně:-)
    Jinak je to celé špatně, protože ten Oscar není za zpěv, takže ho nedostala zpěvačka Irglová, ale spoluautorka Irglová:-)

  6. GTItahle možná nevstoupí na rozdíl od jiných, které bohžel vstoupily, jako třeba ta z Titanicu:-)) :-((

  7. MODNo jo, ale když v Titanicu zazní ta nádherná věta – „Je lepší bejt jeho děvka než tvoje žena“…

    Jo, Titanic je dokonalej cajdák. Skoro jako náš… život. Vsadím se, žes u něho bulela. Myslím u Titanicu 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *