Zdeněk Svěrák: Povídky

Sám bych to nenapsal lépe


Už na gymnáziu si Zdeněk Svěrák usmyslel, že se stane spisovatelem povídek a že je bude vydávat svázané v knížkách. Místo toho jen psal filmové scénáře, texty pro divadlo a slova k písničkám. Své dávné předsevzetí si splnil až nyní, kdy v útlé knížce vydal deset povídek napsaných v rozmezí let 1966 až 2008 (drtivá většina z nich ale není starší čtyř let).

Autor sází na pointu. To se mu daří a skutečně povídka na konci cinkne. Při čekání na překvapující vyústění příběhu se ale čtenář rozhodně nenudí. Může se pohupovat na vlnách zpěněných úžasnou schopností krásně poskládat slova za sebe tak, aby se hezky četla nebo se nechat opájet omamnou vůní lehké erotiky, kterou je většina povídek prostoupena.

Povídka je záhon, román je pole. Vždycky jsem věděl, že pole neobdělám, ale práce na záhoncích mě lákala. Záhon není nedohledný. A při práci na něm mě zajímá nejen sázení, ale i pletí. Baví mě vytrhávání plevelu, těch slov, která dusí ta pravá. Baví mě být stručný, sděluje autor na přebalu své knihy povídek.

Jak já mu rozumím. Kdyby si Zdeněk Svěrák psal blog, vypadal by přesně jak ten můj. A kdybych já napsal knihu povídek, vypadala by přesně jako ta jeho.

12 thoughts on “Zdeněk Svěrák: Povídky

  1. Kdy že ti vyjde kniha povídek? Neříkej že ji nemáš schovanou v šuplíku. Nebuď tak skromný…Už se těším až se bude probírat ve tvém blogu.

  2. MISTR PEKAŘ[2] Povídka je dalamánek, román je chléb. Vždycky jsem věděl, že chleba neupeču, ale upéct dalamánek mě láká. Dolly, zatím jen peču rohlíčky, na upečení dalamánků mám ještě více než třicet let času (Zdeněk Svěrák svojí knihu povídek vydal až ve svých dvaasedmdesáti letech).

    [3] Mod., že by se mi dnes rohlíček připálil?

  3. Nebuď skromný, chleba je jenom větší dalamánek a ještě větší rohlíček, receptura je stejná. Víš doba je hektická,teď jsi zažil současnou zdravotní péči, co ty víš jaká bude za 20,30 let. Raději piš a neotálej, každému se rohlíček, dalamánek i chleba připálí a kritika je k tomu aby tě to nakoplo dál.

  4. Taky bych si ráda přečetla jednou Vaši knihu povídek, tak šup šup vyndejte ji z šuplíčku a ať už je v oběhu!

  5. VYPEČENÝ BLOG[5], [6] Dámy, děkuji za důvěru a naděje do mě vkládané, ale jestli něco v nejbližších letech vydám knižně, tak to nejlepší z mého blogu. Papírovou podobu mých vybraných textů však budu muset rozšířit o to nejlepší z komentářů. Teprve pak by to mohlo pro řadu čtenářů tohoto blogu opravdu zajímavé.

    Výtisky s věnováním a podpisem autora budou zasílány na přání.

  6. BLOGÍDKYLaco, sakra, jestli jsou ty povídky z půlky tak dobré jako tvůj horní článek, stoji za to si tu knihu koupit.

  7. EROTIKA, EROTIKA, PROČ SE NÁS TAK MOCNĚ TÝKÁ[8] GTI, už jsem krásně poskládal slova za sebe tak, aby se hezky četla. Teď ještě musím nechat povídky prostoupit omamnou vůní lehké erotiky.

  8. Už jsme tři co do tvého výtvoru vrazí těžký prachy a lehká erotika, tak ta se píše sama. Není cesty zpět. Piš!

  9. Přesně tak jak píše Dolly,plně souhlasím a věřím,že se brzy kniha objeví na pultech!Jo a samozřejmě počítáme s výtisky jen pro nás s věnováním a podpisem autora.Tak šup šup pospěšte si!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *