Jednosměrná jízdenka do nebe

Je prazákladem muziky jazz a blues?


Mám tu na blogu několik diskusních veličin. Čas od času se v komentářích objeví perla, kterou by byla škoda nechat zapadnout v diskusní pěně. Tentokrát si místo na titulní stránce zaslouží Tomík diskusním příspěvkem, který byl původně určený na blog kolegy GTI, kam se jej ale Tomíkovi z technických důvodů nepovedlo umístit.

Stuttgart. Někdy v létě v nedaleké minulosti. Bix. Kdysi zaplivanej jazzovej klub, kde si měl problém v oparu nikotinu dojít od vstupu k hlavnímu schodišti. Při prvním pohledu se Ti zatají dech. Věř mi, není to podívaná pro každýho. Jestli si do týhle doby něco znamenal, tady jsi míň než nic. Musíš něco vědět o muzice, o sobě a hlavně o životě. Musíš bejt životem vorvanej a tvoje znalosti rozhodně nemůžou bejt v úrovni nějakýho obecního floutka z přípravky vaší vyhlášený lidušky.

Přes srdce už musíš mít několik platinovejch záplat s rezavejma nejtama a tónech musíš vědět, že s nima jde dělat všechny perverznosti a zvrácenosti, který by si nedokázal představit ani Markýz de Sade. Jestli tohle všechno máš za sebou, tak jsi tu správně. Jestli ne, tak je celej tvůj život až sem úplně zbytečnej. Nic nepochopíš. Tvoje jediná šance je vstoupit do těhle dveří a pokusit se něco změnit.

Kolem půlnoci to tu graduje. To když ty největší zatracenci hrají v agónii čímkoli a nacokoli, co jim přijde pod ruku. Rozumněj. Není to stejný, jako když zfetovanej Hendrix mlátí šípovkou o pódium a ještě víc sjetý publikum je vděčný za každej vymodlenej pazvuk. Tady všem buší srdce do dokonalýho rytmu. Rychlost tepu se odvíjí od zvolenýho tempa a tvoje momentální chuť žít nebo nežít závisí jenom na tónině nebo síle disharmonie, kterou Ti tu zrovna servírují.

Věděl jsem to. Vždycky jsem věděl, že to místo existuje. Okamžitě bylo jasný, že se sem budu po zbytek života vracet. To už je ale nějakou dobu pryč. Od tý doby se z toho stal rituál. Dost se toho taky změnilo. Nicméně alespoň jednou do roka to musím zažít. Cokoliv tady prožiješ, je jasný, že je další tvoje záplata s nejtama. Z tý poslední se už nejde vzpamatovat. Je to jako by se Ti do rány vlil jed od Nazgůla. Nejde to zhojit ať to léčíš čím chceš.

Vybavuju si jí úplně přesně. Seděla kousek ode mě. Mezi námi byl jen nízkej stolek a pak sedačka bez opory. Ona zády ke mě. No…abych pravdu řekl, spíš zadkem ke mě. Šovinista ve mě neměl na to, aby poznal, že tohle je kontakt s Bohem. Tehdy jsem ještě netušil, že moje každonedělení prosby byly vyslyšeny. Že si nezasloužím aby ke mě přišla…když pak ale řekla první slovo, věděl jsem, že moje duše bude definitivně zatracena. Zatracena přesně tak, jak si zasloužím.

Měla nádhernou pleť. Lehce odhalené boky daly tušit o její dokonalosti. Když se zvedala a já navázal nechtěný oční kontakt, nutkavě jsem cítil výzvu abych šel za ní. Špatně. Všechno špatně!!! Zbavený smyslů jsem šel. Sestupovala pomalu ze schodů až ke stolkům dole u baru. Její božská postava před sebou nechala rozestoupit i dým. Dokonce i šum jí obtékal a nedokázal se jí zaplést do šatů. Všechno se jí klanělo. Šla sebejistě jak k oltáři. Tam se naše cesty jednou a navždy rozdělily. Já na bar….ona na pódium.

Až teď jsem začal tušit, že to bylo lákání Sirény. Bylo pro mě však příliš pozdě na to, aby mě někdo spasil. Až teď jsem pochopil, že to byl obětní oltář. Zůstala přede mnou stát. Stát před všemi svými oběťmi. Stála tam se skloněnou hlavu a její tmavé vlasy zahalily její božskou tvář tak, že nešlo vidět její krvavé rty. V ten okamžik všechno ztichlo. Teď už i ten největší ignorat věděl, co přijde. Z daleka se pomalu rozezníval její hlas.

Postupně jak přicházel a osciloval jsem cítil jak mě doslova prořezává. Každou skladbou mě rozervala na cáry a s každým posledním jejím výdechem jsem znovu vstal z mrtvých. A pak zase a zase. Pořád dokola. Bolest byla nesnesitelná ale tolik vytoužená. Ten hekťák tulamorky to všechno jen zhoršil a všechno umocnil. Po celou tu nekonečnou dobu jsem myslel na to, že jestli takhle vypadá peklo, chci už jen hřešit.

Pak už si nic nepamatuju. Probral jsem se nad ránem, někde ani nevím kde. Všechno bylo nějak jinak. Všechno uvnitř mě bolelo. Nechtěl jsem žít v tom těle, co jsem zrovna byl. Nechtěl jsem žít tím životem, kterým jsem až na tuhle zastávku přišel. Jen jsem toužil jí zase spatřit. Slyšet jí. Občas trochu pomáhá, když slyším její hlas na cestách. Ta bolest se trochu ztrácí. Její dokonalost v kontrastu s falešností tohoto světa. Všechno venku v ten okamžik vypadá zase na chvilku jinak. Lidi Tě míjí, ale vnímáš je jen jako figurky. Pak se zase vrátíš. Víš, že všechno je jen přelud. Zkurvenej svět.

Všechno, co jste tu napsali (pozn. na blogu GTI)… podepisuju se pod to. Prazákladem muziky je jazz a blues. Ten kdo jej následuje, je pastýřem na poli hudby. Ten, kdo je miluje, bude po zásluze odměněn na onom hudebním světě. Ten, kdo jej šíří, šíří pravdu. Pravdu o nás a všem co nás obklopuje.

… jo abych nezapomněl. Ten anděl. Jeho jméno je China Moses.

9 thoughts on “Jednosměrná jízdenka do nebe

  1. BLOGOVÉ BLUESNo, tak tohle je hodně dobrý. Dobrá je i samotná China, ostatně jablko zde nepadlo daleko od stromu. Máma Dee Dee, známa první liga, jazzová vokalistka, no a China, její pověstný drdol, pršák a boky, to nemá chybu.

    Poněkud mě překvapuje autor textu. Znám ho jako ostrýho řízka, jemuž na kopytech ulpěl prach všech slepejch štuttgardskej cest, znám ho jako výběrčího všech našich životních daní, znám ho, jako toho, co drží stopu, slovo a pěst, ale že právě on bude tím jazz/soulovým blogovým guru… zírám.

    Třináctá jazz/soulová komnata.

    Tak ji tu máme, na kost obnaženou bluesovou duši, tak ji tu máme na kost ohlodanou jazzovou fleš.
    Tedy se pokloň, a piš jen co se tu sluší, neb na pravdě pluješ, tvým taktem však lež…

    P.S. Tomíku, dnes vestoje, velmi, velmi upřímně (s lehce vorosenejma vočima) a velmi velmi pohnutě – děkuju. Umíš.

    A… moc mě mrzí ty registrační komplikace na mém blogu.

  2. Nezasloužím,přesto díkyGTI až zase pojedeš přes hlavní město všech mercedesů, stav se.Kdyby se Ti nelíbilo co Ti v  Sindelfingenu pro tentokrát nabízí (o čem teda dost pochybuju), utiš svojí lítost v nějaký místní sklenici. Že jsi autem?…I kdyby to měla bejt zastávka jen na močení, ten BIX za to stojí.

    Nejlépe je projíždět začátkem léta.To totiž probíhá tradiční Jazz open festival.

    Jinak s tou muzikou.Sám si mě dostal.Kdybych se zeptal všech lidí co znám,o čem je řeč, těžko bych dostal takvou odpověď. Je vidět, že to Ty umíš a Ty znáš!Já sbírám jen drobky….

  3. NIRVANAAby tu nebyla jen samá chvála … ne že by to nebylo zajímavé … ale přeci jen jsem příznivcem literatury faktu a tak je na mě těch vznosných příměrů až příliš … i když připouštím, že nevím o čem nebo o kom je tu řeč. Ale pokud je to tak jak říkáte, gratuluju Vám … zažili jste to, čemu se říká NIRVANA.

  4. souhlasLubo je mi jasný,že Tě nejvíc ukojí technickej list od míchačky na beton,ale uznej o tom to není.Ano ve skutečnosti jsem mohl vložit dva hypertextový odkazy.Jeden na Bix a druhej na Chinu.Pak bych to jen doplnil printscreenem mapy.

  5. HUDEBNÍ VÝCHOVASportovní terminologií řečeno, můžeme považovat zdejší diskusní fórum za B-tým (přípravku, rezervu, farmu…) diskusního prostoru u GTI, kam se stejně jako Tomík bohužel neumím přihlásit. Inspirován skutečnými znalci hudby jsem od soboty poslouchal nového Roberta Planta.

    Poctivě jsem desku vždy poslouchal celou, od začátku do konce. Po zhruba pěti až šesti posleších deska plyne, aniž bych jí výrazně vnímal. Všimnu si pouze několika skladeb v country stylu, přes které mám stále problém se přenést a vždy se těším na skladbu č. 8 (Monkey). Píseň dle mého gusta.

    A včera pozdě v noci jsem k mému překvapení zjistil, že jde o předělávku stejnojmenné skladby od skupiny Low, jejíž existenci jsem zaznamenal v mém grungeovém opojení v polovině devadesátých let. Děkuji tedy GTI za inspiraci, nebýt Tvého textu o novince Roberta Planta, neznovuobjevil bych Low.

    Na Planta přijde řada počítám tak za pět až deset let.

  6. BLOGOVÁ PLANT-ÁŽČert vem Planta… dost mě ale bere, že se ani ty nemůžeš dostat na můj blog. Napíši do redakce o těchto komplikacích, pokud budeš mít hovor s panem Zezulkou, prosím, zmiň se mu o tom.

  7. BLOGERSKÁ PŘIHLAŠOVAČKA[6] GTI, Planta nezatracuji, ale na Knopflera nemá. To je jistota jistot.

    Zkoušel jsem ještě bojovat s přihlášením k Tobě na blog. Je to záhada. Moje přihlašovací údaje na Auto.cz to nebere (myslím, že i ty se musíš přihlašovat jinak k sobě na blog a jinak na Auto.cz, ne?) a možnost zaregistrovat se na WordPress stránka nenabízí. Napsal jsem Liborovi, tak uvidíme.

  8. BLOGOVEJ KNOPFLERKnopfler je perla, s tím souhlas.

    Laco, děkuju za účast v tom přihlašování. Osobně se jak na AUTO tak na blog přihlašuji stejně.

    Snad se ten přihlašovací problém už odstraní. Mrzí mě to.

  9. BLOGOVÉ ROCKOVÁNÍ…ty vole ten Plant je lepší než Knopfler? Uvědomme si, že tohle není hod kladivem, kdo hodí dál.To je prostě jedna lajna. V tý lajně je pochopitelně narovnanejch ikon,že o nich nemáme ani tušení a je v podstatě jedno z jaký muzikální branže jsou. Měřítkem pak rozhodně nemůže bejt to, jestli někdo z nich vyprodal Strahov.

    Takhle se to nedá…ta muzika je na samostanej blog…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *